156 pregleda
Matija Kranjčić u rubrici Muzika i ples od Matija Kranjčić
Na kojem instrumentu započeti samostalnu poduku iz klavira?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+5 glasa
Anđela Grbić od Anđela Grbić
Pravi odgovor na ovo pitanje nije na kojem instrumentu, nego kako.
U suštini, poduku za klavir možeš početi na najosnovnijoj klavijaturi ili sintisajzeru koji ima prostora za manevriranje za obje ruke. A za napredovanje, na klaviru je isti princip kao i na bilo kojem instrumentu - pomoću glazbenih ljestvica i tehnike. Osim ako u sebi nemaš neizmjeran talent za melodiju i improviziranje, put svakog glazbenika se sastoji u temeljitom izučavanju tehnike koja se najbolje postiže laganim kretanjem i napredovanjem kroz osnove. Za svijet glazbe slijedi ovaj princip: Svaki vješt glazbenik je produkt 5% talenta i 95% vježbe, i čak i najveći talent ne može izbjeći potrebnu vježbu.

A zašto glazbene ljestvice? Zato što je svako djelo sastavljeno od ljestvica i akorda, i ako malo bolje poznajete glazbeni svijet i harmoniju, znate da je svako djelo neizbježno sastavljeno od ne istih, ali sličnih šablona harmonijskih veza, tako da kad naučite ljestvice, riješili ste tehničku problematiku koja vas sprječava da istinski odsvirate glazbeno djelo.

Da se vratim na temu, za upoznavanje klavira najbolje je početi s osnovnom ljestvicom C-dura. Prvo krenite s jednom rukom, onda svirajte istu ljestvicu u dva sistema (s dvije ruke). Nadalje, svaki ton C-dura odsvirate s njegovim punim akordom (kao kvintakord itd.). Tako možete nastaviti sa svim drugim ljestvicama kvartno-kvintnog kruga (Više o ovome možete pronaći na internetu).
 

Kako sam ja osobno glazbenik, bilo je neizbježno da vam dam ovako temeljit odgovor. Ako se ne želite baviti glazbom u ovoliko širokom spektru, savjetujem vam da glazbu koju želite odsvirati pronađete u notnom zapisu i da naučite samo prstomet potreban za nju. To djelo neće imati ništa manje glazbene vrijednosti nego da ga odsvira vrhunski glazbenik, a vi ćete u njemu jednako uživati.

🎂🎉

Kao i svake godine, tako i ove, 7.12. Znatko slavi svoju novu godišnjicu, a ove godine je posebna: 10. jubilarna Znatkova godina postojanja!
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.7k pitanja

20.2k odgovora

7.2k komentara

1.6k korisnika

...