175 pregleda
Matija Kranjčić u rubrici Muzika i ples od Matija Kranjčić
tagovi uređeni od Znatkica
Koji su zahtjevi za uspješno sviranje puhačkih instrumenata?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+9 glasa
Nikolina Šrajbek od Nikolina Šrajbek

Puhački instrumenti su skupina instrumenata koji proizvode zvuk puhanjem zraka te su stoga zahtjevni za savladavanje umijeća sviranja, a postoje i preduvjeti koje glazbenici moraju zadovoljiti da bi mogli uspješno svirati. Neki od zahtjeva za uspješno sviranje su:

► volja

Kao i kod svakog instrumenta, potrebno je uložiti puno truda i volje u učenje sviranja instrumenta, a kasnije i volje za nastavak vježbanja i usavršavanja. Glazbenikom se ne postaje preko noći, već je to dugotrajan proces.

► fizička spremnost
Ponajviše se pod fizičku spremnost podrazumijeva veliki kapacitet pluća koji zahtijeva puhanje zraka gotovo kroz cijelu skladbu. Ako svirač nema dovoljno veliki kapacitet, zvukovi postaju nedovoljno čisti što šteti samoj izvedbi. Također, problem je u tome što je često naporno glazbalo držati dulje vrijeme u rukama ispred lica, a pogotovo je teško ako je glazbalo veće dimenzije.

► spremnost na sviranje u grupi
Iako postoje skladbe koje izvode puhački instrumenti kao solisti, najčešće se radi o sviranju u puhačkim orkestrima za koje je potrebno biti spreman na rad s drugima i biti u skladu sa svima.

Slična pitanja

1 odgovor
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.6k pitanja

20.1k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...