82 pregleda
Laura Marjanović u rubrici Umjetnost i kultura od Laura Marjanović [Ekstraktivan] (8.2k bodova)
Koja dva smjera kubizma postoje u likovnoj umjetnosti?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+2 glasa
Matija Kranjčić od Matija Kranjčić [Megaktivan] (15.2k bodova)
odabran od Laura Marjanović
 
Najbolji odgovor
Kubizam je umjetničko razdoblje koje je trajalo od 1907. do 1914. godine u Parizu. Postoje dva smjera kubizma u likovnoj umjetnosti:

Analitički kubizam koji je trajao od 1910. do 1912. godine. Umjetnici koji ga predstavljaju su Pablo Picasso i Georges Braque. P. Picassovo djelo "Gospođice iz Avignona" (1907.) predstavljaju početak kubizma. Iz 1910. značajno je njegovo djelo: "Čovjek s gitarom" iz 1914. godine. Umjetnici toga vremena se baziraju na pološnosti, na poliperspektivnosti tj. na više očišta u slici istovremeno, na dekonstrukciji (cijepanje figura u različite formeu prostoru), motiv je "povezan" s pozadinom, simultanizam, odbacivanje kolorizma. Teme kojima se bave su uglavnom mrtva priroda, kućni predmeti, instrumenti, figure ili portreti.

Sintetički kubizam je trajao dvije godine od 1912. do 1914. godine. Predstavnik je Juan Gris sa djelom "Čaša  novine i boca vina" iz 1927.godine. Sintetički kubizam prvi put u povijesti koristi kolaž, od dijelova stvara cjelinu. Drugo ime mu je "kolažni kubizam" što predstavlja korištenje, sintezu više raličitih materijala i tehnika.

Orfički kubizam iz 1911. godine stavlja u središte boju, oslobađa se od motiva i apstrakcija je u prvom planu

Slična pitanja

2 odgovora 301 pregleda

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.4k pitanja

13.6k odgovora

2.8k komentara

1.3k korisnika

...