630 pregleda
Kruno Žagar u rubrici Sport i rekreacija od Kruno Žagar (266 bodova)

Puno puta sam čuo tijekom nogometnih analiza pojam Gegenpressing pa me zanima kako je nastao i što je značenje tog pojma u svijetu nogometa?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+9 glasa
Ana Jelić od Ana Jelić (2.8k bodova)
uređen od Ana Jelić

Gegenpressing je nogometna taktika u kojoj momčad, nakon gubitka posjeda lopte, odmah pokušava vratiti posjed umjesto da se ponovno grupira. Popularizacija te taktike se često pripisuje Jürgenu Kloppu i Ralfu Ragnicku. 

Gegenpressing se razvio u šezdesetima u skandinavskim zemljama. Karakterizira ga zatvaranje protivničkog igrača koji je u posjedu lopte s više igrača. Na taj način igrač pod pritiskom nije u mogućnosti dodati dug i precizan pas suigračima, i ako su oni ostali slobodni. Glavni problem Gegenpressing-a je u tome što momčad sama mora prepoznati kada je vrijeme da prestanu stvarati pressing nad protivničkim igračem i vrate se u obrambeni položaj. 

Postoje varijacije na ovu taktiku. Npr., Klopp nastoji okružiti igrača koji je u posjedu lopte, dok Guardiola pokušava spriječiti moguće puteve do slobodnih igrača. Osim Pepa Guardiole, i drugi treneri koriste određene varijacije na tu taktiku (Thomas Tuchel, Marcelo Biesa, Mauricio Pochettino ...) .

Sve varijacije na Gegenpressing imaju isti cilj: što prije vratiti posjed lopte i na taj se način suprotstaviti protunapadu.

Slična pitanja

1 odgovor
1 odgovor
1 odgovor
Znatko medijski pokriva

NEM Zagreb 2022Središnje mjesto okupljanja producenata, scenarista, produkcijskih kuća, predstavnika FTA televizija, pay TV kanala, streaming servisa te ostalih stvaratelja sadržaja

Zagreb, 07. - 09.12.2022.

ULAZNICA
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

9.7k pitanja

15.3k odgovora

3.5k komentara

1.5k korisnika

...