758 pregleda
Marija Miljević u rubrici Društvo od Marija Miljević

Dokle seže Dalmacija prema sjeveru? Gdje su Dalmaciji granice nakon Zadra? Da li Pag i Rab spadaju pod Dalmaciju? Otkada su te granice (povijest)? Iznad Dalmacije je onda - Primorje ili nešto drugo?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+14 glasa
Mila Validžić od Mila Validžić
odabran od Marija Miljević
 
Najbolji odgovor

Otoci

Povijesno gledano, karta Dalmacije je na svom sjeveru obuhvaćala i otoke Pag i Rab, te male otočiće Goli otok i Sv. Grgur. Upravo je ovaj posljednji otok (Sv. Grgur) najsjevernija točka povijesne Dalmacije. 

Kopnena granica - uz more

Ako gledamo kopnenu granicu povijesne Dalmacije gdje se spaja s morem, ona se i danas točno nalazi na granici između dvije županije:

  1. Ličko-senjske županije i
  2. Zadarske županije.

Granica koja se spaja s morem nalazi se u jednoj uvali kroz koju prolazi tzv. jadranska magistrala, odnosno danas cesta E65. U toj uvali je bezimena nakupina kuća koje je administrativno podijeljena između dva mjesta dvije susjedne županije:

  • Barić Draga (poštanski broj 53289)
  • Tribanj-Krušćica (poštanski broj 23244)

Ima tu nekoliko napuštenih, ali i korištenih kuća. Zatim tu su restorani, sobe za prenoćiti, parkiralište, molovi s vezovima i brodovima uz more te središnja strujna stanica i kanal. Taj kanal dovodi vodu s kršovitih brda Velebita i ulijeva ju u more. Za slivne vode nakon većih padalina. Upravo je taj današnji kanal otprilike sjeverna kopnena granica povijesne Dalmacije uz more.

Kopnena granica - najsjevernija kopnena točka

Ako gledamo malo sjevernije (SI), i dalje smo u Zadarskoj županiji, te ovdje nalazimo i na najsjeverniju kopnenu granicu u planina Velebita.

Dalmacija odnosno Zadarska županija završavaju malo sjevernije iznad Kapelice sv. Ante na Stapu i Tatekove kolibe (Stap, 960 nadmorske visine).

Darija Magdalenić od Darija Magdalenić
Ovo je dosta detaljno. Lijepo! (h)
+7 glasa
Tina Novak od Tina Novak

Dalmacija je zapravo povijesni naziv regije, koja se razvila još u doba Rimljana. Točnije ime za taj dio hrvatskog teritorija bio bi Južna Hrvatska.

Za stare Rimljane Dalmacija je bio naziv za jednu od južnih ilirskih provincija. Dalmacija se geografski protezala istočnom obalom Jadranskog mora (od rijeke Raše na sjeverozapadu Istre, a na istoku do rijeke Drine), pa sve do Budve (u današnjoj Crnoj Gori) na jugoistoku. U svom zaleđu se Dalmacija sastojala također od većeg dijela Gorske Hrvatske te današnje Bosne i Hercegovine.

Današnja državna podjela na županije razdijelila je taj prostor u četiri županije

Goran Gonar od Goran Gonar
uređen od Goran Gonar
Nije li Dalmacija u različitim povijesnim razdobljima imala različite granice? Primjer karte Dalmacije koja se ne prostire sjeverno do Istre:

Slična pitanja

1 odgovor
1 odgovor
Ivan Gačić 30.09.2021. pitanje u rubrici Društvo od Ivan Gačić
Znatko medijski pokriva


Zagreb
28. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.6k pitanja

20.0k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...