Monika Kiris u rubrici Restorani i barovi od

Kakav je restoran ZOI u Splitu?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+10 glasa
Redakcija od
prikazano od Znatko

RENOMIRANI RESTORAN ZOI DOBIO JE JOŠ JEDNO U NIZU PRIZNANJA STRUKE

Da je restoran ZOI pravo mjesto za uživanje u sofisticiranim jelima, vinu, druženju i romantici, prepoznala je i struka, dodijelivši mu još jedno priznanje: nagradu Turistički cvijet - Kvaliteta za Hrvatsku 2022

Nagrada Turistički cvijet, koju Hrvatska gospodarska komora dodjeljuje najboljem restoranu godine, samo je je još jedna u nizu priznanja koje je splitski restoran ZOI nedavno položio u svoju riznicu. Još jedan dokaz izvrsnosti, truda i kreativnosti novi je vjetar u leđa ovom renomiranom restoranu, smještenom na mjestu od iznimne povijesne i kulturne baštine.

Vedrana Vasić / PR 365

Restoran ZOI smješten je na rivi, na južnom zidu Dioklecijanove palače, kod lokacije nekadašnjih Carevih odaja. Carev triklinij (blagovaonica) nekada se nalazio upravo pored restorana, što ovom mjestu daje posebnu energiju za uživanje u sofisticiranim jelima, vinu, filozofskim raspravama i veselju. Povijest Splita je kamen temeljac iz kojega je niknula ideja o nastanku ovog kreativnog restorana.

Vedrana Vasić / PR 365

Kod projektiranja interijera, za koje su bili zaduženi arhitekti Stairwell&Loft, naglasak je stavljen na višestoljetni kameni zid Dioklecijanove palače koji se proteže duž cijelog restorana i terase. Od kazetnog stropa s bogatim profilacijama i ornamentima nadahnutim najranijim sačuvanim primjerima ukrašavanja stropova antičkih Grka i Rimljana pa sve do stilski profilirane drvene pregrade između restorana i kuhinje koja je u francuskom stilu (kao utjecaj Napoleonove vladavine u 18. stoljeću), povijest je protkana kroz svaki detalj ovog fantastičnog restorana.

Interijer je osmišljen kao mozaik, sačinjen od različitih stilova koji oslikavaju povijesne, kulturne i arhitektonske utjecaje kojima je Split kroz svoju dugu povijest bio izložen. Rezultat je nevjerojatna doza sofisticiranosti, koja se prelijeva i na jelovnik restorana ZOI.

Vedrana Vasić / PR 365

Glavni chef restorana je Igor Kurtanjek, koji svojim umjetničkim darom za okuse spaja jela nadahnuta Mediteranom i njegovom bogatom povijesti, koja uz izobilje lokalnih namirnica, postaju prava rapsodija na tanjuru. Igorovi tanjuri su njegov izričaj, spoj izvornih starih okusa i modernih tehnika kuhanja, izričaj predivnog Splita, regije, mora i zemlje, savršeno sljubljeni u umjetničko djelo. S vinskom kartom od ukupno 82 vrhunska vina, pokrivena je većina svjetskih vinskih regija, dok se u isto vrijeme zadržava zdrava pristranost prema Hrvatskoj i užoj regiji.

Od samog otvaranja, 2017., pa sve do danas restoran kite razna uzastopna priznanja. Ove godine ZOI nastavlja svoju gastronomsku izvrsnost što potvrđuju i brojne međunarodne i domaće nagrade koje je dobio u 2022:

  • Michelin plate,
  • Galut&Millau,
  • Falstaff,
  • TripAdvisor Travelers Choice,
  • 100 vodećih hrvatskih restorana - Restaurant Croatica,
  • THA award i
  • Turistički cvijet - Kvaliteta za Hrvatsku, za najbolji restoran godine.

Restoran Zoi pronaći ćete na adresi Obala Hrvatskog narodnog preporoda 23, u Splitu.   

Slična pitanja

3 odgovora 951 👀
1 odgovor 2.2k 👀
1 odgovor 1.3k 👀
2 odgovora 2.0k 👀
2 odgovora 842 👀
2 odgovora 4.9k 👀
4 odgovora 1.7k 👀
2 odgovora 1.1k 👀
2 odgovora 1.0k 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.3k pitanja

23.2k odgovora

8.9k komentara

1.7k korisnika

...