Monika Kiris u rubrici Promet i vozila od Monika Kiris

Što je Audi activesphere koncept?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+10 glasa
Redakcija od Redakcija
odabran od Putni.biz
 
Najbolji odgovor

Audi activesphere koncept

Inovativni koncept rukovanja s naočalama za proširenu stvarnost

Ivana Nevistić Sabljić / Audi Croatia

Audi activesphere concept ujedinjuje suprotnosti u savršenu sintezu i dokazuje se kao svestran automobil koji premošćuje granice. Pogon i vozni postroj čine ga u mjeri idealnim za vožnju po cesti, ali i za terensku vožnju. Njime se može aktivno upravljati pomoću kola upravljača i papučica, a po potrebi nudi i opciju automatiziranog i opuštenog doživljaja na cesti, što pruža vozačima i putnicima novu razinu slobode.

U nekoliko sekundi se pretvara u pick-up za transport vrhunske sportske opreme – na površini za utovar mogu se smjestiti čak dva električna bicikla.

Audi activesphere pridružuje se obitelji konceptualnih vozila Sphere s električnim pogonom i tehnologijom brzog punjenja iz Audijeve PPE modularne platforme. Naime, ovaj električni autommobil ima doseg veći od 600 km, kao i kratko vrijeme punjenja, zbog čega je prikladan za velike udaljenosti.

Audi dimensions je inovativni koncept rukovanja koji spaja fizički i virtualni svijet (“mješovita stvarnost”) prikazujući digitalne informacije u vidnom polju u realnom vremenu. Naočale vrhunske tehnologije omogućuju pregled stvarnog okruženja i rute, istovremeno aktivirajući informacije i interaktivne elemente koji se realno pojavljuju u vidnom polju, a sve se može konfigurirati individualno za vozača i putnike. 

Tako se učitavaju podaci relevantni za vozača, poput uvjeta vožnje i navigacije. A u interijeru, korisnik naočala u preglednom, jednostavnom dizajnu vidi polja za upravljanje i druge virtualne prikaze koji golom oku ostaju skriveni. Čak se i precizna interakcija s ovim stvarno postojećim, ali nevidljivim zonama osjetljivima na dodir može kontrolirati pomoću optike mješovite stvarnosti: naime, naočale prikazuju funkcije, a kod dodira rukom, one se izvršavaju aktivno i u realnom vremenu.

Robusna elegancija – dizajn eksterijera

Dimenzije automobila:

  • Dužina: 4,98 metara
  • Širina: 2,07 metara 
  • Visina: 1,60 metara 

Ima velik međuosovinski razmak od 2,97 metara, pružajući putnicima mnogo prostora za noge u unutrašnjosti. 

Upečatljivu visinu auta od tla daju mu kotači velikih dimenzija od 22 inča. Sama visina razmaka od tla može se povećati za 40 milimetara u odnosu na osnovni nivo od 208 milimetara, što je idealno za terensku vožnju, ili smanjiti za istu dimenziju radi vožnje cestom. Ravna kabina i dinamičan krovni luk određuju izrazito sportske proporcije, a osim toga auto krasi i transparentan krov.

Gume u formatu 285/55 idealne su za terensku vožnju, a svojim konturiranim profilom naglašavaju talent modela activesphere za offroad uporabu. Kotači sadrže pomične segmente koji se pri terenskoj vožnji otvaraju zbog optimalnog prozračivanja, a kod vožnje cestom se zatvaraju u svrhu optimalne aerodinamike. 

Funkcionalan i jednostavnih linija – interijer

Ivana Nevistić Sabljić / Audi Croatia

Četiri pojedinačna sjedala raspoređena su poput konzola u visokoj, kontinuiranoj središnjoj konzoli. Dizajneri su površinu sjedala, leđni dio i dio za ramena oblikovali kao tri odvojene cjeline koje već i vizualno obećavaju dobru bočnu potporu te istovremeno izgledaju kao da lebde i održavaju ravnotežu između automobilske funkcionalnosti i elegancije lounge ležaljke. 

Kada Audi activesphere concept vozite u automatiziranom modusu, instrumentna ploča, kolo upravljača i papučice uvlače se i postaju nezamjetni. 

Ukoliko vozač želi sam preuzeti upravljanje automobila, tada se instrumentna ploča ispod vjetrobranskog stakla zajedno s kolom upravljača zakreće prema natrag – ovaj ergonomski idealan položaj može se individualno namjestiti za svakog vozača. Elementi MMI touchless sustava za rukovanje u vratima uvijek su u vidokrugu i raspoloživi za korištenje.

Audi dimensions – između svjetova

Glavnu značajku novog sustava predstavljaju inovativne naočale za mješovitu stvarnost koje su na raspolaganju za svakog vozača/putnika na njegovom mjestu u automobilu. Opsežan digitalni ekosustav također je dostupan korisnicima tijekom njihovog boravka u vozilu Audi activesphere. 

U modelu Audi activesphere concept, po prvi put se koristi napredna generacija tehnologije koja nadograđuje proširenu stvarnost kroz dimenziju interakcije. Uz do sada nepostignutu razinu optičke preciznosti, najvišu rezoluciju i izvrstan kontrast, sustav može korisniku naočala dovesti polja za rukovanje i prikaze u njegovo vidno polje iza kola upravljača koje on golim okom ne bi vidio.

Korisnik vidi virtualne detalje koji u početku služe isključivo kao informacija, ali ako se korisnik pogledom fokusira na te elemente i time sustavu signalizira svoj interes, pojavljuju se detaljniji sadržaji.

Ruka zatim intuitivno prati pogled i upravlja funkcijama vozila - a "korisničko sučelje" - virtualni prikaz u naočalama - reagira na promjene u realnom vremenu. Jednostavan je za korištenje jer se virtualni element za upravljanje pomiče prema korisniku tako da on može komforno komunicirati s korisničkim sučeljem bez obzira na položaj sjedenja.

Zanimljivo je što se u offroad modusu može projicirati 3D topografska grafika visoke rezolucije na stvarni krajolik i mogu se prikazati upute za navigaciju i informacije o području odredišta, kao i podaci o sigurnosti prometa.

Slična pitanja

1 odgovor 78 👀
1 odgovor 217 👀
2 odgovora 98 👀
1 odgovor 101 👀
1 odgovor 247 👀
2 odgovora 357 👀
Marija Miljević 17.11.2021. pitanje u rubrici Kupovina od Marija Miljević
1 odgovor 368 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.4k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...