Dina Kljajić u rubrici Stanovanje od Dina Kljajić

Kod uređenja interijera prostorija za odmor, opuštanje, zabavu (osim u stanu ili kući, čak i u uredu) kako odabrati boje za prostore u kojima se odmara?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

4 odgovor(a)

+14 glasa
Danica Maričić od Danica Maričić

Poštovana,

prilikom ulaska u interijer, najčešće će upravo boje koje se u tom prostoru nalaze prve privući našu pažnju. Također, kombinacija boja može utjecati na trajanje našeg boravka u određenom prostoru, ali i na naše raspoloženje. Prilikom dizajniranja prostora za odmor i opuštanje (spavaćih i dnevnih soba, primjerice), preporučuje se odabir boja (i kombinacija boja) koje kreiraju smirujuće okruženje.

Opuštajuće boje

Prema mišljenju stručnjaka za liječenje bojama, opuštajuće boje su plava - smiruje i liječi nesanicu, lila – potiče optimistično razmišljanje i zelena - opušta um, tijelo i duh, a kad joj se pridruže žuta i lila - uravnotežuju cijeli organizam.

Više informacija možete pronaći u ovom članku.  

Kombinacije boja koje opuštaju

Jednako poput pojedinačnih boja, bitne su i kombinacije boja koje ukrašavaju interijer. Relaksirajuću spavaću ili dnevnu sobu kreiraju neutralna (bijela, siva, bež, smeđa) i harmonična shema (boje koje se na spektru nalaze jedna do druge poput, primjerice, plave i zelene) te monokromatska (jednobojna) - ako se radi o unošenju neke od opuštajućih boja u prostoriju.

Kada govorimo o prostorima u kojima se odmaramo, svakako treba spomenuti i apartmane na moru. Evo primjera kako odabrati boje prilikom dizajna apartmana Relaxing Colors and Scents in Holiday Apartment Design.

Lijep pozdrav, :)

Danica Maričić, dizajnerica interijera i urednica portala Archi-living.com

+10 glasa
Marija Hojsak od Marija Hojsak

Boje koje obično dobro smiruju i opuštaju su: 

 • plava
 • zelena 
 • siva 
 • bijela

4 najbolje boje za svaku spavaću sobu. Ako nemate ideja, nudimo vam i savršenu inspiraciju - Indizajn s Mirjanom MikulecSpomenute boje su vrlo umirujuće te, zbog toga što su svijetle, stvaraju dojam otvorenog prostora i vizualno ga povećavaju. Usto, vrlo su nježne za naše oči i zbog toga se često stavljaju u spavaću sobu. 

Siva i bijela boja daju dojam čistog prostora te ga vizualno čine prostranijim i ugodnijim. Na ove se boje zidova mogu dodati detalji i namještaj bilo koje boje, a ako se i dalje želi ostati u umirujućim bojama, onda je najbolje odabrati pastelne plave nijanse te hladne zelene detalje

Smaragno zelena nijanasa zelene boje donosi u prostoriju dašak prirode i daje joj svježinu. Sličan takav učinim na sobu za odmor ima i plava boja

+9 glasa
Eva Benaković od Eva Benaković
odabran od Dina Kljajić
 
Najbolji odgovor

Kako odabrati boje za prostore u kojima se odmara?

Ružičasta – nježna i mirna boja, ružičasta može potaknuti umirujući osjećaj mira i ravnoteže.

Zelena – tiha i opuštajuća, zelena je umirujuća boja koja može pozvati na harmoniju i otkloniti tjeskobu.

Plava – vrlo mirna boja, plava može biti posebno korisna za upravljanje stresom jer može potaknuti snažan osjećaj smirenosti.

Tamnoplava - novija istraživanja tvrde da je tamnoplava boja ta koja najviše opušta.

Ljubičasta – može izazvati osjećaj mira koji pomaže u smanjenju stresa.

Bijela -  simbolizira jasnoću i svježinu, te potiče relaksaciju.

Siva - ima vrlo umirujuću i rashlađujuću prisutnost. Siva, u kombinaciji s plavim ili bijelim elementima, može stvoriti opuštajuću atmosferu.

Find the Perfect Combination Between Work and Relaxation with Your Sydney Office Fit-Out

+6 glasa
Viktor Viljac od Viktor Viljac

Prilikom odabira boja za prostorije u kojima se odmara, važno je uzeti u obzir da boje imaju veliki utjecaj na naše raspoloženje i osjećaj u prostoru. Ovdje su neki savjeti za odabir boja:

 1. Odaberite nježne, umirujuće boje: Pastelne nijanse plave, zelene ili ljubičaste mogu biti vrlo umirujuće i opuštajuće. To su boje koje nas povezuju s prirodom i mirnim okruženjem.

 2. Izaberite prirodne boje: Boje koje su prisutne u prirodi, kao što su smeđa, zelena, plava i siva, mogu biti vrlo umirujuće i opuštajuće za oči. Ove boje se dobro slažu s različitim vrstama namještaja i drugih dekorativnih elemenata.

 3. Koristite svijetle boje: Svetle boje kao što su bijela, bež ili svijetlo siva mogu otvoriti prostor i učiniti ga vizualno većim. One reflektiraju svjetlost i čine prostor svjetlijim, a samim time i prostranijim.

 4. Koristite kontraste: Korištenje kontrasta u bojama može stvoriti zanimljivu i dinamičnu atmosferu u prostoriji. Na primjer, tamnija boja na zidovima ili u detaljima može biti ugodan kontrast svjetlijim bojama koje su prisutne u drugim dijelovima prostorije.

 5. Izbjegavajte agresivne boje: Boje poput crvene, žute ili narančaste mogu biti previše stimulativne za prostoriju za odmor. One su bolje za prostorije u kojima se ljudi kreću i rade, a ne za prostorije u kojima se odmaraju.

 6. Prilagodite boje prema svojim preferencijama: Konačni izbor boja ovisi o vašim osobnim preferencijama i načinu života. Važno je osigurati da se boje slažu s namještajem i drugim elementima dekora, ali istovremeno da stvaraju ugodnu i umirujuću atmosferu koja će vam omogućiti odmor i opuštanje.

Slična pitanja

4 odgovora 407 👀
1 odgovor 87 👀
1 odgovor 436 👀
3 odgovora 767 👀
1 odgovor 264 👀
1 odgovor 195 👀
2 odgovora 79 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.3k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...