99 pregleda
Dina Kljajić u rubrici Stanovanje od Dina Kljajić (2.6k bodova)

Kod uređenja interijera prostorija za odmor, opuštanje, zabavu (osim u stanu ili kući, čak i u uredu) kako odabrati boje za prostore u kojima se odmara?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

4 odgovor(a)

+13 glasa
Danica Maričić od Danica Maričić (790 bodova)

Poštovana,

prilikom ulaska u interijer, najčešće će upravo boje koje se u tom prostoru nalaze prve privući našu pažnju. Također, kombinacija boja može utjecati na trajanje našeg boravka u određenom prostoru, ali i na naše raspoloženje. Prilikom dizajniranja prostora za odmor i opuštanje (spavaćih i dnevnih soba, primjerice), preporučuje se odabir boja (i kombinacija boja) koje kreiraju smirujuće okruženje.

Opuštajuće boje

Prema mišljenju stručnjaka za liječenje bojama, opuštajuće boje su plava - smiruje i liječi nesanicu, lila – potiče optimistično razmišljanje i zelena - opušta um, tijelo i duh, a kad joj se pridruže žuta i lila - uravnotežuju cijeli organizam.

Više informacija možete pronaći u ovom članku.  

Kombinacije boja koje opuštaju

Jednako poput pojedinačnih boja, bitne su i kombinacije boja koje ukrašavaju interijer. Relaksirajuću spavaću ili dnevnu sobu kreiraju neutralna (bijela, siva, bež, smeđa) i harmonična shema (boje koje se na spektru nalaze jedna do druge poput, primjerice, plave i zelene) te monokromatska (jednobojna) - ako se radi o unošenju neke od opuštajućih boja u prostoriju.

Kada govorimo o prostorima u kojima se odmaramo, svakako treba spomenuti i apartmane na moru. Evo primjera kako odabrati boje prilikom dizajna apartmana Relaxing Colors and Scents in Holiday Apartment Design.

Lijep pozdrav, :)

Danica Maričić, dizajnerica interijera i urednica portala Archi-living.com

+10 glasa
Marija Hojsak od Marija Hojsak (29.7k bodova)

Boje koje obično dobro smiruju i opuštaju su: 

 • plava
 • zelena 
 • siva 
 • bijela

4 najbolje boje za svaku spavaću sobu. Ako nemate ideja, nudimo vam i savršenu inspiraciju - Indizajn s Mirjanom MikulecSpomenute boje su vrlo umirujuće te, zbog toga što su svijetle, stvaraju dojam otvorenog prostora i vizualno ga povećavaju. Usto, vrlo su nježne za naše oči i zbog toga se često stavljaju u spavaću sobu. 

Siva i bijela boja daju dojam čistog prostora te ga vizualno čine prostranijim i ugodnijim. Na ove se boje zidova mogu dodati detalji i namještaj bilo koje boje, a ako se i dalje želi ostati u umirujućim bojama, onda je najbolje odabrati pastelne plave nijanse te hladne zelene detalje

Smaragno zelena nijanasa zelene boje donosi u prostoriju dašak prirode i daje joj svježinu. Sličan takav učinim na sobu za odmor ima i plava boja

+9 glasa
Eva Benaković od Eva Benaković (18.3k bodova)
prije odabran od Dina Kljajić
 
Najbolji odgovor

Kako odabrati boje za prostore u kojima se odmara?

Ružičasta – nježna i mirna boja, ružičasta može potaknuti umirujući osjećaj mira i ravnoteže.

Zelena – tiha i opuštajuća, zelena je umirujuća boja koja može pozvati na harmoniju i otkloniti tjeskobu.

Plava – vrlo mirna boja, plava može biti posebno korisna za upravljanje stresom jer može potaknuti snažan osjećaj smirenosti.

Tamnoplava - novija istraživanja tvrde da je tamnoplava boja ta koja najviše opušta.

Ljubičasta – može izazvati osjećaj mira koji pomaže u smanjenju stresa.

Bijela -  simbolizira jasnoću i svježinu, te potiče relaksaciju.

Siva - ima vrlo umirujuću i rashlađujuću prisutnost. Siva, u kombinaciji s plavim ili bijelim elementima, može stvoriti opuštajuću atmosferu.

Find the Perfect Combination Between Work and Relaxation with Your Sydney Office Fit-Out

+6 glasa
Viktor Viljac od Viktor Viljac (33.9k bodova)

Prilikom odabira boja za prostorije u kojima se odmara, važno je uzeti u obzir da boje imaju veliki utjecaj na naše raspoloženje i osjećaj u prostoru. Ovdje su neki savjeti za odabir boja:

 1. Odaberite nježne, umirujuće boje: Pastelne nijanse plave, zelene ili ljubičaste mogu biti vrlo umirujuće i opuštajuće. To su boje koje nas povezuju s prirodom i mirnim okruženjem.

 2. Izaberite prirodne boje: Boje koje su prisutne u prirodi, kao što su smeđa, zelena, plava i siva, mogu biti vrlo umirujuće i opuštajuće za oči. Ove boje se dobro slažu s različitim vrstama namještaja i drugih dekorativnih elemenata.

 3. Koristite svijetle boje: Svetle boje kao što su bijela, bež ili svijetlo siva mogu otvoriti prostor i učiniti ga vizualno većim. One reflektiraju svjetlost i čine prostor svjetlijim, a samim time i prostranijim.

 4. Koristite kontraste: Korištenje kontrasta u bojama može stvoriti zanimljivu i dinamičnu atmosferu u prostoriji. Na primjer, tamnija boja na zidovima ili u detaljima može biti ugodan kontrast svjetlijim bojama koje su prisutne u drugim dijelovima prostorije.

 5. Izbjegavajte agresivne boje: Boje poput crvene, žute ili narančaste mogu biti previše stimulativne za prostoriju za odmor. One su bolje za prostorije u kojima se ljudi kreću i rade, a ne za prostorije u kojima se odmaraju.

 6. Prilagodite boje prema svojim preferencijama: Konačni izbor boja ovisi o vašim osobnim preferencijama i načinu života. Važno je osigurati da se boje slažu s namještajem i drugim elementima dekora, ali istovremeno da stvaraju ugodnu i umirujuću atmosferu koja će vam omogućiti odmor i opuštanje.

Slična pitanja

4 odgovora
1 odgovor
Antoneta Hrgović 28.10.2020. pitanje u rubrici Razno od Antoneta Hrgović (22.6k bodova)
3 odgovora
Sandra Vukov 13.11.2020. pitanje u rubrici Stanovanje od Sandra Vukov (19.5k bodova)
1 odgovor
Ivan Gačić 27.06.2021. pitanje u rubrici Stanovanje od Ivan Gačić (8.7k bodova)
6 odgovora
Goran Dren 23.07.2014. pitanje u rubrici Web Poslovanje od Goran Dren (6.2k bodova)
Znatko medijski pokriva
MONEY MOTION 2023
Udruga eCommerce Hrvatska

Zagreb, 28.03.2023.
PRIJAVE
Znatko medijski pokriva
WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike
Znatko medijski pokriva

WEEKEND FOOD FESTIVAL 2023

WEEKEND FOOD FESTIVAL 2023

Najbolja gastronomija, hrana i catering

Rovinj, 14. - 16. 4. 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

FUTURE TENSE 2023

FUTURE TENSE 2023

Poslovna konferencija orijentirana budućnosti

Zagreb, 10. i 11. 5. 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Superprodavač 2023

Superprodavač 2023

Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.6k pitanja

16.8k odgovora

4.2k komentara

1.3k korisnika

...