62 pregleda
Goran Gonar u rubrici Poslovanje od Goran Gonar
Zanima me, otkad smo mi faktički dio EU, koja nam se to nova tržišta otvaraju u ovakvim sad novim globalnim okolnostima te koje su nove prilike za izvoz hrvatskih tvrtki?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+5 glasa
Frenki (Ilija) Atajić od Frenki (Ilija) Atajić
uređen od Frenki (Ilija) Atajić
Pod pretpostavkom, da ovaj rat stane, da ne bude inflacije i recesije, budučnost vidim u Eko proizvodnji - od povrća voća - maslinovog ulja - vina i ostalog. , što potrošač na zapadu traži i
može platiti sa svojim mjesečnim primanjima.
Ali, već sam uočio veliku grešku navednih proizvođaća, a ona se odnosi na >prepoznavanje< na tržištu, ili stručno rećeno - brendiranju domačih proizvoda.
Uzet ću za primjer 1 proizvod, a isti se može primjeniti na ostale proizvode - Vino.
Na tržištu je previše proizvođaća, sa premalo proizvoda tj. u svakom Selu sad postoji >poznati< proizvođać Vina npr.Graševine, a, ako vani pitate potrošaća, da  vam navede Ime
1 (u to ne ulaze veliki proizvođači) proizvođaća Vina iz Hrvatske -bojim se, da se ni jedan neće sjetiti nekog Imena ili Robne Brendirane marke - a, ime prodaje prizvod.
Preselimo se npr, u Istru, po mom mišljenju, trebalo bi postojati samo 1 Brendirano ime, npr.
Istarska Graševina, sa jednim imenom 1 Logotipom,,ali, odostraga, na poleđini bi trbao biti
>taj<  poznati proizvođać iz nekog mjesta u Istri, u tom slučaju Kupac sam odabere Sortu, Područje iz kojeg dolazi (to u brendirani naziv sam ponudi ) a,na kupcu je, nakon razno-raznih sajmova - degustacija i sl, da sebi odbere ono koje mu najviše odgovara (o ukusima se ne raspravlja) ako kupac odabere Istarsku Graševinu (geografsko porijeklo) i tipuje da mu je Vino O.P.G-a xxxx, naj bolje, on u buduće, kod kupovine, na pleđini boce navedenod ina, traži navedeni O.P.G. i kupuje ga - ponta je u 1 plačenoj Reklami za navedeno vino (ušteda )
Tipizirana Boza, nije istacijena u prizvodnji npr. 10.000 i 10 mil. boca (ušteda) 1  Glavna prednja Etiketa, na kolićinu od 10.mil. komada (ušteda) Tansportna Amalaža, Tipitzirana,-6
 Boca (ušteda) a, zadnju naljepnicu financira navedeni O.PG. na liniji za punjenje, nakon napunjene Moje količine - samo se ubacuje zadnja - Vaša Etiketa - bez zastoja upunjenju.
U cijeloj Istri bi trbalo biti svega par modwrnig Punionica - a, ne da svaki O.P,G. kupuje- polu -manifakturu, koja mu radi 7 - 15 dana u godini, a ciijena takvog punjenja sa cijelim procesom.od ljepljenja etiketa-stavljanja čepova - pakiranja u transportnu ambalažu -paletiranje - transport Vele-trgovcu u Njemačku, sa 1 Šleperom..cca,25.000.Boca.
Da, rezimiramo - trebaju se proizvođaći udruživati u tzv. Klastere. Sama *ušteda*, u svemu
gore navedenom, na količinu od 50.000,Boca,  premašuje trenutnu čistu zaradu na jednoj
prodanoj Boci Vina jednog O.P.G.-a
Sve gore navedeno, se odnosi i na  proizvođaća Mrkve, Jabuka, Grožđa,Maslinovog ulja..itd..itd.- previše je Manifakture, u vrijeme 5. Industrijske revolucije.(iz navedenog razloga, sam, se dvne 2.000.g.  prestao baviti sa proizvodnjm Kave, iako sam vlasnik međunarodne licence
za taj prizvod - ime je nebitno,- jer nisam uspio da nas skupim bar 5 pržionica u 1, da ne pakujemo sa ,,kašikicama,, važemo 1 po jednu u kupljenu vrečicu, i svaki od nas ima zaposlenog radnika, koji jedva da je uspjevao dnevno napravti 100.kg, od 250,gr, a, sve bi to radio 1 Stroj, koji sam proizvodi vrečiću iz oštampane Alu-folije i u 8 sati rada izbaci  3-5.tona proizvoda, uz 3 -4 radnika. Shvatio sam u >kojem grmu leži zeko< zamislite, kutiju cigareta, to je ,proizvodna Hala, i zamislite na toj kutiji cigareta - kutiju keksa.- domčica- e, taj keks, je Reklama, ove ,,,hale,,,Svi bi htjeli biti GAZDA..a, ja sam se, u tom pokšaju dogovora, nudio, da radim na viljuškaru svojih 8.h, i imam 20% čiste godišnjedobiti firme (ako nas je 5) + redovitu mjesečnu plaču, u firmi, čiji sam - Suvlasnik, ništa bolje,- ali, iz gore navedenog nije prošlo - rezime : danas, više ni jedna od tih pržionica kave - ne postoji.,,ja sam na vrijeme - dok je bilo potražnje -prodao sve strojeve - a, ovi, koji su odbili ući u partnerstvo, da budemo, bar neko ime u Slavoniji- ni danas se nisu riješili strojeva, a nije to samo,, stroj za prženje - tu su mlinovi -rezervno kamenje za iste - vage - varilice zarazne vrste ambalaž -klišeji ,po raznim tiskarama -  rosfraj pisude - namjenski opremljeni prostoti..itd..itd..uzalud bačeno po 20.000.maraka x koliko je tad bilo pržionica..
Cijela ,,,mudrost,, uz kvalitetu, je u prodanoj količini - ne, u zaradi po 1.komadu, jer ako na 100.kg, zarađujem 1.marku =100.maraka, ali, ako izbacim dnevno 5.000.kg - po zaradi od 0,5.maraka, = 2.500.maraka : 5 = svakome po 500.maraka dnevno (ovo je ,karikativno) prodaješ duplo jeftinije, a zarađuješ 5 puta više. Kreativitas in unset Đob!(to je pisalo na mom kombiju,to nisam ja napisao-tavog sam ga iz njemačke kupio) ali,se obistinilo ustvarnosti.

Slična pitanja

1 odgovor
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.7k pitanja

20.1k odgovora

7.2k komentara

1.6k korisnika

...