Darija Magdalenić u rubrici Pravo od Darija Magdalenić

Koji posao radi sudski vještak?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+15 glasa
Adriana Horvat od Adriana Horvat
odabran od Darija Magdalenić
 
Najbolji odgovor

Sudski vješak je fizička osoba koja je odabrana od strane suda, a specijalist je za određeno područje. Vještak na temelju svojega dotadašnjeg iskustva provodi vještačenje (stručni nalaz) i daje svoje mišljenje o nekom događaju koji je povezan s njihovom specijalnosti (kontrola kvalitete hrane, građevina, promet, medicina...). Elaborat sudskog vještaka može se koristiti kao dokaz na subu ili za neku drugu stručnu referencu.

+8 glasa
Duško Vučevac od Duško Vučevac

Sudski postupak u kojem je primarno pravilno i potpuno utvrditi relevantno činjenično stanje vodi sudac koji je pravnik, zbog čega nema potrebnih stručnih znanja analizirati i ocijeniti relevantne činjenice odlučne u nekom postupku ako se sa polja drugih znanosti (medicina, građevinarstvo, strojarstvo i dr.). Njegov je zadatak da utvrdi relevantne i odlučne okolnosti za donošenje pravilne odluke, kada su one sa drugih polja znanosti na način da precizira sva potrebna pitanja sudskom vještaku (liječniku specijalisti, arhitekti itd.), te ove odgovore "uklapa" u pravnu situaciju pojedinog predmeta i temeljem tih danih stručno-specijalističkih odgovora (koji se zovu Nalaz i mišljenje) donosi pravilnu odluku (presudu) u tom postupku.

odvjetnik DUŠKO VUČEVAC
Savska cesta l7, Zagreb
dusko.vucevac@hotmail.com
tel. 01/4829-216, 099/502-2465

Borna Matić od Borna Matić
Odvjetničko mišljenje je malo kompliciranije. Ovako je nejasnije nama smrtniicima. Adriana je to ljudski rekla. Samo ja se pitam - koji odgovor bi bolje prošao na sudu pred mrkim i opakim sucem?!? Haha!
Darija Magdalenić od Darija Magdalenić
U prvoj rečenici opisujete posao suca u sudskom postupku, a u drugoj rečenici pod "njegov" ne mislite na tog istog suca već na sudskog vještaka. Koristeći zamjenicu "njegov" tekst ispada nejasan, pa je zato Borna vjerojatno shvatio Vaš odgovor - kompliciranijim.
+3 glasa
Arnela Abadžija od Arnela Abadžija
To je osoba koja ja mislim da vrši pretragu stvari koje su u krivičnom postupku proverava njihovu autentičnost i bavi se bavi se svim tim zaplenjenim stvarima koji bi mogli da posluže u krivičnom postupku proverava sve informacije koje su tu nalaze sve činjenice i sve podatke  nakon svega toga može da iznese svoje mišljenje koje može dosta da utječe na sudsku presudu

Slična pitanja

1 odgovor 383 👀
1 odgovor 365 👀
1 odgovor 45 👀
1 odgovor 154 👀
Marija Miljević 01.12.2022. pitanje u rubrici Pravo od Marija Miljević
1 odgovor 222 👀
1 odgovor 886 👀
2 odgovora 347 👀
Znatko predstavlja

Međunarodna enogastronomska konferencija

Zagreb, 12. 03. 2024.
Znatko predstavlja

Kako dobro pozicionirati svoj online biznis

20.03.2024.
PRIJAVA
Znatko predstavlja

Budućnost financija i tehnologije

Zagreb
21. i 22. 03. 2024.

ULAZNICE
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.4k pitanja

22.0k odgovora

8.1k komentara

1.6k korisnika

...