72 pregleda
Frenki (Ilija) Atajić u rubrici Umjetnost i kultura od Frenki (Ilija) Atajić
Gdje je sahranjen vođa Huna, Atila zvani i Bič Božiji - vladao je serdnjo-istočnom evropm u 4.stolječu.Poznati po Okrutnosti Atilini pohodi su uništili oko 100 Evropskih gradova.
Dolazili su večinom na brzim konjima, opljačkali neko područje, naredili podčinjenom (bivšem vladaru) da mu isplačuje određni godišnji porez, i nastavili u nova osvajanja.
Huni su bili poznati po tme, što se nisu zadržavali u osvojenim područjima, već, čim bi se borci odmorili i oporavili, nastavili u nove osvajačke pohode,od Crnog mora na istoku -konstantinopolisa na jugu (kojeg,navodno, nikad nisu uspjeli osvojiti) nasjeverozapad preko francuske i zapadno do Rima..o njemu se jako malo zna, u smislu, orginalnih dokaza, čak, ne postiji ni pretpostavka, kako je izgledao, već se opisuje, kao neka mješavina, evropljana i azijca. Smrt je zapisana, ali, gdje je isti sahranjen - znatko ?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+6 glasa
Adriana Horvat od Adriana Horvat

Postoji nekoliko legendi o Atilinoj smrti. Nakon njegovog vjenčanja s Ildico, prve bračne noći dogodila se tragedija i Atila je pronađen mrtav. Neki su smatrali da je upravo Ildico kriva za njegivu smrt, neki da se ugušio u vlastitoj krvi pucanjem žila u grlu. Atilino tijelo pokopano je u lijesu prekivenom njegovim blagom. Prema legendi Atila je pokopan ispod rijeke, a svjedoci koji su ga pokopali su ubijeni. Atilina grobnica nikad nije pronađena.

Frenki (Ilija) Atajić od Frenki (Ilija) Atajić
I,ja sam čuo za identičnu legendu,samo, da se radi o Dunavu,i da su namjerno, skrenuli tok dunava, da ide preko njegovog groba, i da su to, po njegovoj želji, (vjerovatno  idiktiranij,za vrijeme njegovog života)sve uradili njegovi Sinovi.
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.6k pitanja

20.1k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...