Monika Kiris u rubrici Turizam i putovanja od

Može li se posjetiti nuklearna elektrana Krško (Slovenija)? Je li sigurna za posjetiti?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+13 glasa
Nikša Bekavac od
Nuklearna elektrana Krško smještena je u Sloveniji u blizini grada Krško. Jedina je nuklearna elektrana u njoj i igra ključnu ulogu u proizvodnji električne energije unutar Slovenije, ali i Hrvatske uzevši u obzir da se stvorena energija dijeli između Slovenije i Hrvatske.

U elektrani se primjenjuju strogi sigurnosni protokoli i mjere, a stanje elektrane i njezin utjecaj na okoliš redovno se nadziru.

Što se tiče posjeta samoj elektrani, s obzirom na pandemiju COVID-19 virusa privremeno je bila zatvorena za posjetitelje, međutim nakon 2 godine pauze moguće je organizirati posjete u elektranu. Nije moguće doći bez najave, već je potrebna prethodna najava za veće skupine, bilo to turistički ili u obrazovne svrhe na razini osnovne i srednje škole kao izlet ili visokog obrazovanja na fakultetima u vidu terenske nastave za stručne studije.

Kako navodi stranica Nuklearne elektrane, potrebno je uskladiti raspored s Upravom elektrane i poslati im mail najave sa službom Odnosa s javnošću. Bitno je da u tijeku nije remont i renovacija prostora jer je tada elektrana zatvorena. U sklopu posjeta gleda se informativni film. Za maloljetnike organiziran je obilizak vlastitim autobusom, dok punoljetnici - njih do 30 imaju priliku ući u prostor i obići nuklearni dio elektrane. Sve osobe trebaju priložiti osobne dokumente za ulaz na područje elektrane, te se najaviti s prethodno navedenim popisom imena. Za termine posjete se kontaktira gospodin Miran Pribožič putem broja 07 48 02 186.

Izvori: https://www.nek.si/hr/posjetite-nas
+9 glasa
Redakcija od

Ako živite u kontinentalnom dijelu Hrvatske, Krško je idealno odredište za vikend bijeg u Posavje. Iako je ovo mjesto bilo stigmatizirano zbog nuklearke i brige oko zračenja, istraživanja pokazuju da je ovaj gradić siguran za život i pun je kulturnih sadržaja. Susreti s mještanima koji su se ovdje doselili iz drugih dijelova Slovenije svjedoče o njihovoj ljubavi prema Krškom, koje smatraju izvrsnim mjestom za život i rad.

Nuklearna elektrana Krško (Slovenija)
Nuklearna elektrana Krško (Slovenija)

Nuklearka je igrala ključnu ulogu u prošloj povijesti Krškog, a danas je najzanimljiviji turistički dio ovog grada. Dakle, posjet nuklearki uistinu je potpuno siguran, ali za to je potrebno unaprijed rezervirati termin, a vođenje je besplatno i traje otprilike dva sata.

Nuklearna elektrana Krško (Slovenija)
Nuklearna elektrana Krško (Slovenija)

Osim nuklearke, ovaj turistički dio grada uključuje i Svijet energije, interaktivni multimedijski centar koji je osnovala tvrtka GEN energija d.o.o. 2011. godine. Ovaj centar omogućuje posjetiteljima duboko uroniti u svijet energije i energetike, pružajući sveobuhvatne informacije iz ovog područja i nudeći zanimljive sadržaje za cijelu obitelj. I ovaj posjet je besplatan, ali zahtijeva prethodnu najavu.

foto: Znatkova redakcija

Slična pitanja

2 odgovora 223 👀
Lovro Gorup 27.09.2020. pitanje u rubrici Znanost od Lovro Gorup
1 odgovor 309 👀
2 odgovora 61 👀
2 odgovora 99 👀
2 odgovora 104 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.3k pitanja

23.2k odgovora

8.9k komentara

1.7k korisnika

...