Monika Kiris u rubrici Filmovi i serije od

O čemu se radi u filmu "Čovjek bez krivnje"?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+7 glasa
Redakcija od

Film Čovjek bez krivnje dugometražni je prvijenac Ivana Gergoleta (Ples s Marijom). Radi se o kritički izvrsno primljenoj psihodrami o udovici Angeli koja spletom okolnosti postaje njegovateljica čovjeku odgovornom za smrt njezina supruga.

Smješten u okolicu Trsta, film odvažno istražuje univerzalne teme krivnje, oprosta i suočavanja s prošlošću, a u pozadini se skriva i kompleksna tema sustavnog trovanja azbestom.

Temeljni ideološki aspekt filma je klasni, koji se očituje kada postepeno razotkriva Angelino slovensko podrijetlo te činjenicu da njezin preminuli suprug dijeli sudbinu s ostalim radnicima, najčešće imigrantima, koji su tijekom povijesti izgubili život gradeći zgrade i vile za pripadnike više klase. 

Nesretne imigrante u filmu zastupa upravo Gorian - „čovjek bez krivnje“, koji je svoj dvorac izgradio na kostima otrovanih radnika. Činjenica da je riječ o velikom, ali često zanemarivanom problemu s kojim se nose uglavnom pripadnici marginaliziranih društvenih slojeva, dodatno osnažuje važnost ovog filmskog ostvarenja.

Vrijednost ovog filma ne leži samo u snazi njegove poruke, nego i u pažljivim stilskim postupcima. Primjerice, motiv „trovanja iznutra“ predočava se na dvije razine – na onoj fiziološkoj i na psihološkoj, pri čemu se osveta izjednačuje s otrovom koji polako upravlja Angelom i njezinim postupcima.

Ovaj film izbjegava plošnu karakterizaciju likova, a svojim tempom i temama približava se slow burn dramama s elementima trilera kakve pronalazimo i u opusu najvećih europskih redatelja poput Michela Hanekea (Amour, The Piano Teacher). Uz to se u filmu očituje sjajna glumačka kemija između slovenskog glumca Branka Završana (TIR, Ničija zemlja, Comic Sans) i etablirane talijanske glumice Valentine Carnelutti (Lude od sreće - nominacija za nagradu David di Donatello).

Trailer pogledajte u nastavku:


Zagrebačka premijera filma Čovjek bez krivnje redatelja Ivana Gergoleta, nastalog u suradnji slovenske, talijanske i hrvatske produkcije (Propeler Film), održat će se u utorak, 24. listopada 2023., u kinu Kinoteka (Kordunska 1), nakon čega će film u distribuciji Zagreb Film Festivala započeti s redovnim prikazivanjem u kinima.

Slična pitanja

1 odgovor 941 👀
1 odgovor 59 👀
1 odgovor 306 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.4k pitanja

23.4k odgovora

9.0k komentara

1.7k korisnika

...