Kod domene, tko je administrativna, a tko tehnička osoba?

2,851 pogleda
Marinko Zadro pitano 04.05.2015. u kategoriji Web Hosting od korisnika Marinko Zadro Superaktivan (3,250 bodova)
Kod domene, kada ju kupim, piše mi isti podaci i za administrativnu i za tehničku osobu. Zanima me tko je u biti kod većih firmi administrativna, a tko tehnička osoba?

1 odgovor

+5 glasova
Bernard Toplak odgovoreno 07.05.2015. od korisnika Bernard Toplak Aktivan (199 bodova)
selected 07.05.2015. od korisnika Marinko Zadro
 
Najbolji odgovor

Svaka registrirana domena mora sadržavati kontakt podatke. Te pojedinosti o kontaktima ulaze u WHOIS bazu podataka, tako da se vlasnik domene može kontaktirati ako je potrebno, zbog različitih razloga. 

Vlasnik (Registrant Contact)
Organizacija ili osoba koja ima pravo koristiti (ili "vlasništvo" nad) domene. Registrant kontakt je službeni vlasnik i najveći autoritet za ime domene. Obično, vlasnik je isti kao administrator, iako u nekim okolnostima, vlasnik može odrediti drugog pojedinca da bude odgovoran za održavanje imena domene. Takav je slučaj npr. kod velikih korporacija, domene u vlasništvu korporacija s informacijama o pojedincu odgovornom za odluke koje se tiču ​​domena i ostalih prava.

Kada ste provjerili WHOIS zapis, vlasnik domene je osoba ili organizacija prikazana na vrhu zapisa. Registari koriste konvenciju da ako Registrant Contact zapis prikazuje ime pojedinca i organizacije (ili tvrtke), organizacija je vlasnik imena. Osoba navedena je kontakt agent organizacije.


Upravitelj (Administrative Contact)

Upravitelj (administrator) imena domene je osoba ili radno mjesto koje će imati pune ovlasti zatražiti i odobriti sve potrebne odluke i ažuriranja u ime Vlasnika domene, uključujući kontakt informacije i informacije o imenskim poslužiteljima (name servers) za odabrane domene. Administrator bi trebao biti upoznat s planovima za naziv domene i kako će se koristiti. Administrator je obično, ali ne uvijek, vlasnik domene. Ako to nije vlasnik, on(a) je predstavnik vlasnika. Registraciji domene treba posvetiti posebnu pažnju pri odabiru Upravitelja, jer on ima ovlasti skoro jednake onoj Vlasnika na odluke koje se tiču ​​domenu, uključujući prijenos vlasništva. Ako postoji spor, samo vlasnik domene može nadjačati odluke Upravitelja.


Tehničar (Technical Contact)
Kontakt osoba za tehnička pitanja o domeni. Tehnički kontakt ima ovlasti za ažuriranje podataka imenskih poslužitelja (NS) i obavljati tehničke administracije datoteka domena na poslužitelju. On(a) nema ovlasti za prijenos vlasništva ili administratorska prava.

Nije preporučljivo da tehnički kontakt bude ista osoba kao Upravitelj, iako je to dopušteno, a često i učinjeno. Tehnički kontakt može djelovati kao sekundarni ili backup administrator domene u odsutnosti vlasnika / upravitelja za najčešće potrebne modifikacije domene: dodjelom imenskih poslužitelja. Ako nije postavljen, često hosting provideri postavljaju sebe za Tehničare za Vaše domene. Dobar izbor za tehnički kontakt su ​​webmaster ili web dizajner websitea, ili netko u Vašem pružatelju Internet usluga ili web hosting usluga.


Kontakt naplate (Billing Contact)
To je osoba (ili radno mjesto) odgovorna za plaćanje registracije i pristojbi za ime domene. Kontakt naplate je poznat samo registraru and registrant, i gotovo nikad se pojavljuje na WHOIS podacima. Ime i adresa na koju se šalju računi kada registrirate Vaše ime domene najčešće se smatra kontaktom naplate. Kontakt naplate nema ovlasti izmjene ili ažuriranja na imenu domene.

 

Vlasnik i Upravitelj kontakti su najvažniji. Vlasnik koristit će se prvenstveno kako bi se utvrdilo tko trenutno ima prava na domenu kod situacija kao što su transferi domena. Ako se Vlasnik ne može kontaktirati, Upravitelj će biti kontaktiran.

Slična pitanja

1 odgovor 167 pogleda
3 odgovora 375 pogleda
Maja Kos pitano 02.04.2015. u kategoriji Web Hosting od korisnika Maja Kos Superaktivan (1,112 bodova)
0 odgovora 92 pogleda
1 odgovor 170 pogleda
2 odgovora 131 pogleda
Zoran pitano 25.02.2014. u kategoriji Web Primjena od korisnika Zoran Superaktivan (4,435 bodova)
Znatko

Znatko je edukativni web servis online zajednice za pretraživanje pitanja, postavljanje pitanja i odgovaranje na pitanja.

..:: POSTAVITE PITANJE ::..

Znatko Vam može pomoći!

2,051 pitanja

2,673 odgovora

1,320 komentara

692 korisnika

Gdje pratiti Znatka?

Koga preporuča Znatko?Web::Edukacija

CISEx

Kontaktirajte Znatka kako biste mogli i Vi postati preporučeni partneri te sudjelovati u mjesečnom nagradnom fondu!
...