85 pregleda
Monika Kiris u rubrici Turizam i putovanja od Monika Kiris

Što posjetiti u Iloku? Kakve zanimljivosti nudi to mjesto?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+10 glasa
Sarah Rončević od Sarah Rončević

Ilok je prekrasan gradić na istoku Hrvatske koji ima bogatu povijest i prelijepe pejzaže. Neke od popularnih atrakcija u Iloku uključuju:

  • Iločku tvrđavu, koja je jedna od najvećih i najbolje očuvanih tvrđava u Hrvatskoj
  • Iločke podrume, poznate po vinarijama i vinogradima
  • Iločke vinograde, koji su poznati po uzgoju vina, posebno traminca.
  • Iločki dvorac, koji je impresivna građevina sa predivnim pogledom na Dunav.
  • možete istražiti lokalnu kuhinju i uživati u tradicionalnim jelima i vinima koja su specifična za to područje.
+10 glasa
Redakcija od Redakcija
uređen od Redakcija

Ilok kao najistočniji grad Hrvatske intrigira svojom bogatom poviješću, ali i priča priču o sadašnjosti koja isprepliće sadržaje i doživljaje koji pune srce i dušu. U Iloku možete provesti zanimljivih par dana, uživajući u Srijemu.

Principovac
Principovac

Neizmerno ćete uživati u posjeti Principovcu, čarobnom ladanjskom imanju iz 19. stoljeća koje pruža zadivljujući pogled na Ilok. Ovaj dragulj smješten je četiri kilometra od središta Iloka, na brežuljku okruženom 125 ha istoimenog vinograda. U povijesti je Principovac pripadao talijanskoj kneževskoj obitelji Odescalchi, a danas je ovo prepoznatljivo turističko odredište u vlasništvu Iločkih podruma, koji su ga obogatili vidikovcem, minijaturnim golf terenom i restoranom koji nudi specijalitete koji sjedinjuju tradiciju i suvremeni eno-gastronomski doživljaj.

Iločki podrumi
Iločki podrumi

Također, možete sudjelovati u vođenoj turi kroz Stare podrume koji potječu iz 15. i 16. stoljeća. Tijekom ture, možete čuti priču o podrumima "ispod starog grada", gdje su tijekom vremena čuvane arhive. Najstarija arhiva vina datira iz 1947. godine i uključuje vrhunski Traminac, koji je služen čak i na krunidbi kraljice Elizabete II. 1953. godine.

Tijekom istraživanja Starih podruma, saznat ćete da se zapravo nalazite ispod impozantnog dvorca Odescalchi, okruženog zidom i utvrdom, u kojem se danas smjestio Muzej grada Iloka. Ovaj muzej, osnovan 1952. godine kao Gradski muzej, nalazi se na dvama katovima dvorca Odescalchi i sadrži raznovrsne zbirke, uključujući arheološke i suvremene artefakte, te ispričava priču o važnim kulturnim i društvenim aspektima grada Iloka.

Franjevačka crkva i svetište Sv. Kapistrana
Franjevačka crkva i svetište Sv. Kapistrana

Nakon posjeta muzeju, možete istražiti Franjevačku crkvu i svetište Sv. Kapistrana, zaštitnika grada. Ova crkva je prošla kroz obnovu pod vodstvom poznatog arhitekta Hermana Bolléa. Trenutni toranj izgrađen je 1913. godine, a 1927. godine postavljena su nova zvona. Povijest ovog svetišta također je obilježena 500. godišnjicom smrti sv. Ivana Kapistrana (1956. godine), a to je vrijeme kada je obnovljen samostan koji je danas otvoren za posjetitelje.

Za turistički obilazak svetišta zadužen je vodič fra Grgur Blažević, koji će vas voditi kroz povijest Franjevaca u Iloku i pružiti uvid u njihovu važnu ulogu u životu Iločana. Tijekom obilaska svetišta, bit ćete pozvani da istražite impresivnu knjižnicu i dijelove samostana koji su otvoreni za posjetitelje, pružajući obiteljima priliku za boravak u ovom duhovnom središtu Iloka.

Kao zaključak obilaska starog grada, svakako biste trebali posjetiti Gradsku knjižnicu, koja čuva fascinantne informacije o prošlosti ovog područja. Počevši kao Hrvatska građanska čitaonica, smještena u kući Šamšalović koju je 1885. godine posjetio biskup Strossmayer, knjižnica se oduprla vremenskim neprilikama i povijesnim događanjima te se danas nalazi na samom trgu Nikole Iločkog. Knjižnica je postala mjesto okupljanja mnogih ljubitelja knjiga i kulturnih događanja.

Foto: Nikola Zoko

Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.6k pitanja

20.1k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...