130 pregleda
Redakcija u rubrici Znanost od Redakcija

Zašto imati povjerenja u znanost?

Goran Gonar od Goran Gonar
...puno bolje pitanje od recimo - Imamo li danas povjerenja u znanost?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+10 glasa
Monika Kiris od Monika Kiris

Otprije je poznato da se znanost temelji na čvrstim dokazima do kojih se dolazi istraživanjima te da zahvaljujući tim istraživanjima dolazimo do novih inovacija i spoznaja, rješavanja gorućih društvenih i ekoloških problema, te unaprjeđenja brojnih aspekata naših života.

U današnjem, suvremenom društvu, potreba za stručnim savjetima znanstvenika i znanstvenih spoznaja je sve češća. Do toga dolazi zbog sve većeg međudjelovanja ljudskih aktivnosti i prirodnih procesa, kao i potrebe za sve složenijim znanjem kako bismo rješavali probleme u područjima zdravlja, ekonomije, društva i okoliša. Stoga se postavlja pitanje:

Kako znanost može doprinijeti rješavanju globalnih problema i donošenju ključnih odluka?

Znanstvene spoznaje, činjenice i dokazi imaju potencijal utjecati na proces donošenja odluka i potaknuti konkretne akcije, posebice kad postoji široki konsenzus o problemu i njegovoj definiciji te kad je stupanj neodređenosti nizak. Međutim, u mnogim situacijama, ključne odluke moraju biti donesene u uvjetima gdje su činjenice nejasne, vrijednosti su podložne raspravi, postoji visok rizik i potrebno je hitno djelovanje.


Ako vas sada još više zanima zašto trebamo imati povjerenja u znanost, možete posjetiti Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti (HAZU), koja priređuje seriju predavanja s ciljem pristupačnog i zanimljivog predstavljanja rezultata svojih znanstveno-istraživačkih i muzejsko-galerijskih jedinica. Ova serija predavanja predstavlja jedinstveno iskustvo u Hrvatskoj.

Ondje će biti održano predavanje upravo pod nazivom "Zašto imati povjerenje u znanost?" , a održat će ga akademik Dario Vretenar, glavni tajnik HAZU i redoviti profesor Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Predavanje će se održati 8. studenog 2023. u 14 sati u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu, na adresi Strossmayerov trg 14.

Ovo predavanje je dio serije pod nazivom "Znanost u žarištu" koju organizira HAZU s ciljem da se na pristupačan i zanimljiv način prezentiraju rezultati istraživanja različitih znanstvenih i muzejskih jedinica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

0 glasa
Arnela Abadžija od Arnela Abadžija
znanost ili nauka barata činjenicama koje su u praksi dokazane kao tačne jer u početku postoji teza hipoteza pa kada se ta hipoteza dokaže onda nastane određena teorija i kasnije znanost tako da je to i eksperimentalno i na drugi način naučno dokazano i jedino nešto što je tačno i što treba pouzdano vjerovati  jer u šta ćemo drugo vjerovati ako nećemo vjerovati u ono što je dokazano  da nije bilo koje nauke ne bi mi ni napredovali na primer da nije neki medicinski disciplina i nauka ne bi se riješili neki od kobnih bolesti koje su bile pogubne za neko od civilizacija niti bi mogli da danas imamo ni tehnologiju ni struju niti bilo šta drugo da bi čovečanstvo moglo da napreduje i da bi im život bio olakšan Potrebna  je nauka i razvoj nauke
0 glasa
Ivona Jagatić od Ivona Jagatić
Znanost se temelji na dokazima.

Prije svakog donošenja zaključka, znanstvenik svoju teoriju pretvori u pokus, odnosno teoretski dio pretvori u primijenjeni dio.

Taj pokus se mora ponoviti minimalno 3 puta da bi provjerili da li je dobiven isti rezultat i je li teorija istinita.

No, znanost nije uvijek temeljena na istinitim dokazima. Znanost također ima mnogo teorija koje je razvila iz jednog dokaza koji i ne mora biti povezan s tom teorijom. To i vidimo u više primjera gdje jedna teorija pobija drugu teoriju.

No u znanost, znanstvenik ne unosi svoje osobno mišljenje i uvjerenja, nego teoriju na temelju onoga naučenog i opaženog.

Slična pitanja

3 odgovora
Dina Kljajić 28.11.2023. pitanje u rubrici Osobni razvoj od Dina Kljajić
2 odgovora
Dina Kljajić 28.11.2023. pitanje u rubrici Djeca i roditeljstvo od Dina Kljajić
Znatko predstavlja

Međunarodna enogastronomska konferencija

Zagreb, 12. 03. 2024.
Znatko predstavlja

Kako dobro pozicionirati svoj online biznis

20.03.2024.
PRIJAVA
Znatko predstavlja

Budućnost financija i tehnologije

Zagreb
21. i 22. 03. 2024.

ULAZNICE
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.3k pitanja

21.9k odgovora

8.1k komentara

1.6k korisnika

...