Marinko Zadro u rubrici Društvo od Marinko Zadro

Gdje je izumljen kompas?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+5 glasa
Magdalena od Magdalena
odabran od Marinko Zadro
 
Najbolji odgovor

Kompas je instrument koji se koristi za navigaciju, a temelji se na odnosu između sjevernog i južnog Zemljinog pola. Uobičajeno je da magnetna ruža (glavni dio kompasa) ukazuje na četiri glavne strane svijeta - sjever, istok, jug i zapad - no na njoj mogu biti označene i sporedne strane svijeta (sjeveroistok, jugoistok, sjeverozapad, jugozapad). 

Smatra se da kompas datira još iz vremena stare kineske dinastije Han (oko 206. godine pr.Kr.), a u Europi se pojavio u 12. stoljeću (oko 1190.), kad i ulazi u širu upotrebu (npr. u pomorstvu).

+3 glasa
Pavo Lasić od Pavo Lasić

Kompas je naprava koja sluzi za odredivanje smjera na povrsini zemlje u odnosu na juzni i sjeverni pol- Može biti magnetski,elektricni ili mehanicki kompas. Sastoji se od magneta koji je lagan a najcesce je u obliku igle koji se slobodno okrece oko okomite osi te magnetski pol utjece na kretanje te igle te pokazuje njihov smjer. Magnetska ruža je glavni dio svakog kompasa a na njemu se nalazu stupnjevi od 0 do 360. 0 stupnjeva znaci Sjever,90 predstavlja istok,180 jug te 270 stupnjeva predstavlja zapad.

U Europi se koristila se vec znalo da magnet privlaci zeljezo vec nekoliko stoljeca prije rođenja Krista, te postoji indikacija da je magnet dobio ime po gradu Magnesiu u Maloj Aziji. Ne zna se ko je prvi koristio tj. izumio kompas kojeg danas poznajemo, no sa sigurnoscu mozemo reci da su Kinezi prvi koristili magnetsku iglu za pokazivanje smjera. Kinezi su tu spravu zvali ''Čin Čan'' a postoje i zapisi da su vec u 9. stoljecu kineski brodovi bili opremljeni kompasima.  Bitno je naglasiti da je u 9. stoljeću magnetska igla bila poznata i Vikinzima.

+1 glas
Matija Kranjčić od Matija Kranjčić
uređen od Matija Kranjčić

Kompas (iz talijanskog jezika: compasso što znači na hrvatskom jeziku - šestar) je naprava koja se upotrebljava za lakše određivanje strana svijeta i orijentaciju u prostoru na površini naše planete. Kompas koji je u početu bio zasnovan na Zemljinom magnetskom polju poznavali su Kinezi. Tek u 12. stoljeću je kompas došao do Europskog kontinenta i ušao u upotrebu. Klasični - magnetski kompas se sastoji od više dijelova od kojih je najbitnija magnetska igla koja se okreće pod utjecajem magnetskog polja koje je prisutno na Zemlji. Ona određuje položaj prema MAGNETSKOM pravcu sjever-jug. Tom položaju treba oduzeti ili dodati magnetsku varijaciju za tu godinu i dobit ćemo stvarni pravac sjever-jug.

Znatkica od Znatkica

Slična pitanja

2 odgovora 532 👀
1 odgovor 396 👀
Ivan Gačić 15.03.2022. pitanje u rubrici Znanost od Ivan Gačić
1 odgovor 444 👀
1 odgovor 679 👀
1 odgovor 308 👀
1 odgovor 1.0k 👀
Zoran Jurić 20.12.2015. pitanje u rubrici Turizam i putovanja od Zoran Jurić
1 odgovor 392 👀
1 odgovor 1.1k 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.3k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...