289 pregleda
Znatkica u rubrici Web Poslovanje od Znatkica [Superaktivan] (4.3k bodova)
Kako ostvarivati prihod na YouTube-u?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+3 glasa
Iva Murat od Iva Murat [Turboaktivan] (26.3k bodova)
uređen od Iva Murat

Velik broj youtubera zarađuje preko reklama. Ako često gledate videe na YouTube-u, sigurno ste primijetili da, kod youtubera s velikim brojem pretplatnika, na početku, na kraju ili čak usred videa, znaju iskočiti reklame. Ti youtuberi na taj način zarađuju. YouTube više od pola svoje ukupne zarade od reklama daje upravo youtuberima. Iako se ovaj postotak na prvu čini velik, istina je da youtubera ima puno pa nećete baš puno zaraditi samo od reklama. 

Zatim, youtuberi koji imaju puno pogleda i pretplatnika, mogu biti prepoznati od strane nekih velikih brandova. Primjerice, ako ste youtuber koji se bavi šminkom, neki brandovi šminke i kozmetike, možda će htjeti da u videu koristite ili recenzirate njihove proizvode. To se zove sponzoriranje i još je jedan od načina na koji youtuberi zarađuju. 

Neki popularni youtuberi odlučuju se na prodaju stvari putem svojih videa. Ako ste youtuber koji se bavi kuhanjem i napisali ste kuharicu, možda će ju vaši pratitelji željeti kupiti. Imate bogato iskustvo u nekom području, zbog čega ljudi i gledaju vaše videe? Ako napišete knjigu o tome, možete ju promovirati putem vaših videa. Ako imate puno vjernih pratitelja, a uz to ste i kreativni, možda će pratitelji željeti kupiti majicu, šalicu, nakit ili drugi predmet kojeg ste vi dizajnirali. 

Ono što je ključno jest da se nekako istaknete u moru youtubera. Sadržaj videa mora biti zanimljiv i po nečemu originalan. U videe trebate unijeti svu svoju kreativnost kako bi oni bili prepoznati. Tek nakon što skupite zaista velik broj (barem nekoliko tisuća) pratitelja, možete računati na neki oblik suradnje. Novac koji zaradite od YouTubea može vam poslužiti kao džeparac ili dodatan izvor prihoda. Uglavnom samo oni youtuberi koji imaju preko milijun sljedbenika mogu zaista živjeti od toga. Iako se danas čini da svatko može biti youtuber, zapravo pretvoriti to u karijeru, baš i nije tako lako.

Izvori: https://pcchip.hr/internet/youtube/na-koje-nacine-youtube-kanali-stvaraju-novac/

http://youtubezarada.blogspot.com/

Slična pitanja

1 odgovor 185 pregleda
3 odgovora 761 pregleda
1 odgovor 735 pregleda
2 odgovora 343 pregleda
2 odgovora 421 pregleda

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.4k pitanja

13.7k odgovora

2.8k komentara

1.3k korisnika

...