464 pregleda
Znatkica u rubrici Web Poslovanje od Znatkica
Kako ostvarivati prihod na YouTube-u?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+3 glasa
Iva Murat od Iva Murat
uređen od Iva Murat

Velik broj youtubera zarađuje preko reklama. Ako često gledate videe na YouTube-u, sigurno ste primijetili da, kod youtubera s velikim brojem pretplatnika, na početku, na kraju ili čak usred videa, znaju iskočiti reklame. Ti youtuberi na taj način zarađuju. YouTube više od pola svoje ukupne zarade od reklama daje upravo youtuberima. Iako se ovaj postotak na prvu čini velik, istina je da youtubera ima puno pa nećete baš puno zaraditi samo od reklama. 

Zatim, youtuberi koji imaju puno pogleda i pretplatnika, mogu biti prepoznati od strane nekih velikih brandova. Primjerice, ako ste youtuber koji se bavi šminkom, neki brandovi šminke i kozmetike, možda će htjeti da u videu koristite ili recenzirate njihove proizvode. To se zove sponzoriranje i još je jedan od načina na koji youtuberi zarađuju. 

Neki popularni youtuberi odlučuju se na prodaju stvari putem svojih videa. Ako ste youtuber koji se bavi kuhanjem i napisali ste kuharicu, možda će ju vaši pratitelji željeti kupiti. Imate bogato iskustvo u nekom području, zbog čega ljudi i gledaju vaše videe? Ako napišete knjigu o tome, možete ju promovirati putem vaših videa. Ako imate puno vjernih pratitelja, a uz to ste i kreativni, možda će pratitelji željeti kupiti majicu, šalicu, nakit ili drugi predmet kojeg ste vi dizajnirali. 

Ono što je ključno jest da se nekako istaknete u moru youtubera. Sadržaj videa mora biti zanimljiv i po nečemu originalan. U videe trebate unijeti svu svoju kreativnost kako bi oni bili prepoznati. Tek nakon što skupite zaista velik broj (barem nekoliko tisuća) pratitelja, možete računati na neki oblik suradnje. Novac koji zaradite od YouTubea može vam poslužiti kao džeparac ili dodatan izvor prihoda. Uglavnom samo oni youtuberi koji imaju preko milijun sljedbenika mogu zaista živjeti od toga. Iako se danas čini da svatko može biti youtuber, zapravo pretvoriti to u karijeru, baš i nije tako lako.

Izvori: https://pcchip.hr/internet/youtube/na-koje-nacine-youtube-kanali-stvaraju-novac/

http://youtubezarada.blogspot.com/

Slična pitanja

1 odgovor
1 odgovor
Znatkica 04.11.2020. pitanje u rubrici Internet od Znatkica
1 odgovor
Zoran Jurić 24.09.2020. pitanje u rubrici Internet od Zoran Jurić
1 odgovor
Ivana Basar 17.09.2020. pitanje u rubrici Internet od Ivana Basar
1 odgovor
Ivan Gačić 28.09.2021. pitanje u rubrici Web Marketing od Ivan Gačić
Znatko medijski pokriva


Zagreb
28. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.6k pitanja

20.0k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...