Lovro Gorup u rubrici Zdravlje i medicina od Lovro Gorup
Kako izgleda jedan porod? Što se sve neočekivano može dogoditi usred poroda? Na koje sve načine reagiraju žene pri porodu?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+4 glasa
Sandra Vukov od Sandra Vukov

Porod se sastoji od 3 faze.  

Prva faza porođaja može potrajati od 12 do 19 sati, zbog toga je to i najduža faza dok je kod mama koje su već rađale uglavnom 14 sati. U toj fazi su kontrakcije sve jače i postupno otvaraju grlić maternice i pomažu bebi da se spušta u karlicu i porođajni kanal. Prva faza završava kada je grlić otvoren 10cm.

Prijelazna faza može trajati od 15 min do sat vremena. Tada uz kontrakcije žene mogu osjetiti potrebu da guraju. Možda će osjetiti veoma veliki pritisak u rektumu i leđima.

Druga faza u kojoj je grlić potpuno otvoren i spreman je za porođaj u toj fazi ćete se morati najviše angažirati da izgurate bebu do kraja a ona završava kada se beba rodi. 

+2 glasa
Iva Murat od Iva Murat
uređen od Iva Murat
Tijekom trudnoće dijete raste u maternici, a rađa se kroz zdjelicu. Zdjelica žene oblikovana je kao zakrivljeni dimnjak, oblikom je prilagođena prolasku bebe. Tijekom trudnoće ispuštaju se hormoni koji omekšavaju zglobove zdjelice što olakšava porod. Hormon relaxin zaslužan je za opuštanje ligamenata koji povezuju kosti zdjelice. Gravitacija je važna u procesu poroda jer povećan pritisak može olakšati otvaranje zdjelice što proširuje prostor kroz koji dijete izlazi za 28%. Pubični zglob može se proširiti za jedan centimetar kako bi glavica lakše prošla, a zdjelični zglobovi se također pomiču. Pomicanje trtice proširuje prostor za dodatnih 2 centimetra. Žene bi trebale izbjegavati sjedenje na kostima i ležanje, a dobro je postaviti se na sve četiri, kleknuti ili sjediti na nogama. Sfinkteri su mišići koji se otvaraju i tijekom obavljanja nužde i tijekom poroda. Za otvaranje sfinktera dobro je što se više opustiti, smireno disati. Važno je da žena sluša svoje tijelo i surađuje s njim te da se trudi podnositi bol kao nešto prirodno. Najbolje je da žena tiska kad osjeti nagon, a ne kad se od nje to zahtjeva.

Slična pitanja

1 odgovor 208 👀
Zoran Jurić 07.07.2021. pitanje u rubrici Djeca i roditeljstvo od Zoran Jurić
2 odgovora 250 👀
1 odgovor 256 👀
2 odgovora 290 👀
Nikolina Šrajbek 14.01.2021. pitanje u rubrici Djeca i roditeljstvo od Nikolina Šrajbek
1 odgovor 413 👀
1 odgovor 521 👀
3 odgovora 379 👀
1 odgovor 2.0k 👀
2 odgovora 212 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.4k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...