Mihael Fernežir u rubrici Djeca i roditeljstvo od
promjena rubrike od Znatko
Zašto sva tek rođena djeca plaču?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+5 glasa
Nikolina Šrajbek od
Kada je dijete u majčinoj utrobi, amnionska tekućina ispunjava zračne vrećice u plućima djeteta. Pri porodu, odnosno prolasku djeteta kroz vaginalni kanal, prisutan je pritisak na djetetova prsa čime se pritišću i pluća, tj. tekućina u plućima. Svu vodu koju dijete sadrži u plućima, nakon rođenja treba zamijeniti zrakom, zbog čega dijete vrisne i plače jer prvi puta koristi pluća izdišući u obliku plača. Novorođenčetu zna biti hladno nakon što izađe iz majčine maternice zbog čega se odmah stavlja na majčina prsa da se ugrije, a na hladnoću ukazuje dugotrajan plač.
+4 glasa
Karla Jurišić od
Rođenje djeteta je jedan od najljepših trenutaka u životu pa takao svaka majka i otac nakon 9 mjeseci trudnoće očekuje čuti bebin prvi plač nakon rođenja. Ako beba ne zaplače odmah, roditelji pretpostavljaju da nešto nije u redu.

Bebe plaču zbog šoka i promijene okoline čim udahnu prvi zrak. Ne znaju što se oko njih događa te im je teritorij nepoznat.

Ako majke dobiju tu sreću da u istoj sekundi mogu dobiti bebu u svoje naručje i prsa, onda će beba osjećati olakšanje te neće zaplakati. Osjećaj topline i poznatog teritorija će ju smiriti i neće doživjeti šok.

Znači, nema razloga za brigu jer plač nije obavezan kod rođenja djeteta te je to posve normalna pojava da beba ne zaplače. Opustite se i uživajte u ulozi roditelja.

Slična pitanja

3 odgovora 268 👀
3 odgovora 386 👀
1 odgovor 209 👀
Zoran Jurić 07.07.2021. pitanje u rubrici Djeca i roditeljstvo od Zoran Jurić
1 odgovor 423 👀
2 odgovora 292 👀
Nikolina Šrajbek 14.01.2021. pitanje u rubrici Djeca i roditeljstvo od Nikolina Šrajbek
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

13.9k pitanja

22.6k odgovora

8.5k komentara

1.6k korisnika

...