542 pregleda
Goran Dren u rubrici Web Poslovanje od Goran Dren
Pokrećem web-trgovinu za prodavanje digitalnih dobara (točnije - download datoteka) pa imam nekoliko pitanja vezanih za ovaj biznis. Znam da trebam otvoriti firmu, pa me zanima sljedeće:
  1. Na stranici bih prodavao ne samo moje datoteke nego i datoteke drugih ljudi (naravno, uz njihovo dopuštenje jer bi ga sami mogli stavljali u web-trgovinu). Koji su moguće problemi ovog biznisa?
  2. Kad otvoritim firmu, na koji bi način mogu poslovati uz što manje troškove? Trenutno i nemam neki poseban budžet.
  3. Kroz koju godinu se planiram preseliti izvan Hrvatske, točnije u Ameriku. Ako otvaram firmu tu kod nas, možete li preporučiti je li je bolje odmah otvoriti u RH ili u SAD-u?
  4. Na koji se način plaća porez kod prodavanja downloada?

Hvala.

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+4 glasa
Ivan Bilić od Ivan Bilić
odabran od Goran Dren
 
Najbolji odgovor

Digitalna dobra se često kategoriziraju kao licence, prava, itd. Dakle, prodaja digitalnog dobra bi bilo prodaja licenca, prodaja prava, ...

Datoteke mogu biti i softverski programi - aplikacije. Onda su one opet prema našem Zakonu posebno regulirane (u određenim slučajevima se ne zaračunava PDV).

1. Problemi bilo kojeg biznisa su različiti, ali i opet mnoge stvari su karakteristične za sve biznise. Sigurno ćeš ovdje trebati paziti na autorska prava, obračun honorara za sve te "druge ljude", te način kako ćeš ih plaćati (autorski ugovor, ugovor o dijelu, plaćanjem po R1/R2 fakturi, ...). Možda da porazgovaraš s nekim tko već vodi svoju tvrtku i tko je dosta pričljiv.

2. Svakako se pripremi na budžet. Npr. samo knjigovodstvo te može koštati do 500 do 1000 kn MJESEČNO od prvog dana otkada osnuješ tvrtku. A uglavnom bi ti to i bio najveći trošak. Preporučam ti s tvrtkom krenuti početkom godine (jer krajem godine se predaje završni račun, a on pak zna u knjigovodstvu dodatno koštati) iako to nije nikakav uvijet. Npr. ovaj mjesec je dobar za start. Svakako uzmi dobro knjigovodstvo jer zakoni se u RH mijenjaju "kao čarape", a dobro knjigovodstve uvijek o tome vodi brigu i može te dobro savjetovati.

3. Bolje je u SAD, ali ako sad ne možeš, a ne želiš čekati - otvori kod nas.

4. Najveći porez se u doo-u ("dobitaš") plaća za:

  • mjesečno na pristigli PDV (onaj PDV koji dobiješ od kupaca) i
  • na godišnju dobit (porez na dobit - PD).

Pitanje je sada kome izdaješ račun tj. kome ćeš "prodavati download". Različiti račun ide za inozemna plaćanja, a različiti za tuzemna. Pa se i PDV nekada mora obračunavati, a nekada ne. Isto je bitno što TOČNO pišeš na izlaznim računima. No, za to je potrebno više informacija, a najedetaljnije ti tvoju situaciju može sagledati tvoje buduće knjigovodstvo.

Trebaš preporuku za knjigovodstvo u Zagrebu?smiley

Slična pitanja

1 odgovor
1 odgovor
2 odgovora
Zoran Jurić 08.04.2014. pitanje u rubrici Web Poslovanje od Zoran Jurić
2 odgovora
1 odgovor
2 odgovora
Matija Kranjčić 13.07.2021. pitanje u rubrici Posao od Matija Kranjčić
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.6k pitanja

20.1k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...