Margareta Jurisi u rubrici Turizam i putovanja od
Koji je grad najljepši u Hrvatskoj? Zašto? Jeste li ga posjetili?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

6 odgovor(a)

+15 glasa
Lara M. Uremović od
odabran od Margareta Jurisi
 
Najbolji odgovor

Jedan od najljepših i najpoznatijih Hrvatskih gradova definitvno je Dubrovnik. Grad je osnovan još u 7. stoljeću te ima bogatu povijest, zbog koje danas sadrži mnogo povijesnih znamenitosti i spomenika. Od 1979. čak je i na UNESCO-vom popisu Svjetske baštine. Jedan od najvećih "zaštitnih znakova" grada njegove su zidine. Građene između 13. i 17. st, visoke su 25 metara i protežu se 1940m, te su sa svim strana zaštićene utvdama. Jedne od poznatijih Dubrovačkih tvrđava koje valja posjetiti su:

 • Tvrđava Lovrijenac

 • Tvrđava Revelin

 • Tvrđava Sv. Ivan

 • Utvrda Imperial

 • Kula Bokar

 • Kula Minčeta

​Dubrovnik je također poznat po brojnim crkavama, samostanima i palačama, od kojih su neke od poznatijih:

 • Dubrovačka katedrala

 • Crkva Sv. Vlaha

 • Dominikanski samostan i crkva Sv. Dominika

 • Isusovački samostan i crkva Sv. Ignacija

 • Knežev dvor

Neke od ostalih znamenitosti Dubrovnika koje valja posjetiti su Orlandov stup, najveća i najpoznatija gradska ulica Stradun koja se proteže kroz staru gradsku jezgru, te prekrasan otok u dubrovačkom akvatoriju Lokrum (meni osobno najdraže mjesto za posjetiti). U posljednjem desetljeću grad je postao popularno mjesto za snimanje serija i filmova, uključujući svjetsko poznatu Igru prijestolja te film Ratovi zvijezda, čime je povećao svoju turističku vrijednost proslavivši se titulom jednog od najposjećenijih gradova na svjetskoj razini. Međutim, upravo to mu je postala najveća mana, jer je teško uživati u gradu koji je prenatrpan ljudima i gužvama, a i cijene dobara i usluga su postale veoma visoke.

 

Međutim, meni još draži grad jest Šibenik. Također jedan od najstarijih hrvatskih gradova, ima prekrasnu staru jezgru te brojne znamenitosti i prekrasna mjesta u kojima možete uživati. Također, jedna od velikih prednosti naspram Dubrovnika jest to što ima mnogo manje turista i više "neotkrivenih" mjesta, što vam pruža priliku da neometano upijete sve čari ovog predivnog dalmatinskog grada. Šibenik je također grad koji se odlikuje sa brojnim kamenim crkavama (točnije 24), 6 samostana, te najvećim brojem baroknih orgulja. Neke od obaveznih znamenitosti za posjetiti su katedrala Sv. Jakova, šibensko Hrvatsko Narodno Kazalište, biskupska palača i gradska vijećnica. 

Također je poznat kao grad na 4 tvrđave; tvrđava Sv. Mihovila, tvrđava Barone, tvđava Sv. Nikole i tvrđava Sv. Ivana. Na tvrđavama se kroz godinu odvijaju razni događaji za javnost vrijedni posjeta; poput koncerata, izložba, predstava, radionica i slično, a pogled s njih je nevjerojatan. Tvrđavu Sv. Nikole posebno je bitno istaknuti jer je izgrađena na moru na ulazu u šibenski kanal Sv. Ante, te je na UNESCO-vom Popisu Svjetske Baštine. 

Također je bitno istaknuti vrlo razvedenu obalu koja karakterizira šibenski reljef, te brojne otoke s kojima je povezan trajektnim vezama (Prvić, Zlarin, Žirje, Obonjan...). Krajobraz regije također je raznolik te se sastoji od brojnih manjih naselja, svaki od kojih ima svoje posebitosti. Na području županije također se nalaze dva prekrasna nacionalna parka koje bih svima preporučila: Krka i Kornati.

+11 glasa
Karla Jurišić od

Najljepši grad u Hrvatskoj koji će mi uvijek ostati u sjećanju je Opatija. 

U ovom gradu vlada posebna energija te imam jako lijepe uspomene vezane za njega. Opatiju sam posjećivala još od malena za skoro svaki Uskrs. S roditeljima i sestrama bi odsjeli u hotelu jednu ili dvije noći te šetali magičnim ulicama te 'lungo mare'. 

Ulice u zgrade su lijepo uređene te je šetnjica pored mora jako romantična. Grad je prepun malih i finih restorana gdje ćete isprobati fina jela našeg Jadrana te raznih pizzerija. 

Isto tako, možete pronaći puno poznatih slastičarni, a jedna koja će mi ostati u sjećanju je slastičarnica 'Milenij'.


Ovaj gradić je idealan za kratki jednodnevni izlet ili za noćenje s doručkom u jednom od mnogih hotela.

+11 glasa
Lucija Vlaović od
Jedan od najljepših Hrvatskih gradova, usudim se reći svjetskih gradova definitivno je Dubrovnik. Središte je Dubrovačko-neretvanske županije, jedan od najvažnijih povijesno-turističkih središta Hrvatske, a 1979. uvršten je na UNESCO popis Svjetske baštine.

Popis znamenitosti u Dubrovniku je dug: od  gradskih zidina, kule Minčete , tvrđave sv. Ivana, tvrđave Lovrijenac, brojnih crkava i samostana, ljetnikovaca, Straduna, Orlandovog stupa, Gradskog zvonika, do Velike i male Onofrijeve česme. Osim povijesnih znamenitosti u gradu se održavaju brojni festivali kao što su Dubrovačke ljetne igre, Festa sv. Vlahe, glazbeni festival i nekoliko filmskih festivala. Moguće je posjetiti i brojne muzeje ili restorane/kafiće. Također Dubrovnik je poslužio kao set za mnoge uspješnice kao što su 'Igre prijestolja' i 'Borgia', 'Robin Hood' i 'Ratovi zvijezda'. Dubrovnik je definitivno jedan od najpoznatijih hrvatskih gradova čija ponuda ne razočarava.

Posjetila sam ga nekoliko puta, posjetit ću ga opet. Upravo zato što, koliko god puta tamo otišla, uvijek ostane nešto novo za posjetiti i vidjeti. Jedina mana ponude su visoke cijene većine usluga u gadu (restorani/kafići/ulaznice u sezoni).
+10 glasa
Antoneta Hrgović od

Kada govorimo o najljepšim gradovima Hrvatske, na popisima će uvijek biti Dubrovnik, Varaždin, Split ili pak Zagreb, ali osobno smatram da je Ogulin jedan od najljepših i najzanimljivijih gradova u Hrvatskoj.

Ogulin nije velik grad, nema puno stanovnika niti monumentalnih građevina, ali zbog svog specifičnog izgleda i prirode koja ga okružuje, smatram da bi lako mogao biti najljepši grad u Hrvatskoj, ako ne odabiremo s obzirom na arhitekturu. Ovaj grad nalazi se na prostoru Središnje Hrvatske, između Plitvičkih jezera i Gorskog kotara, a nastao je u 15. stoljeću. Krase ga prirodne znamenitosti za koje su mnogi čuli, tako da, ako ga još niste podjetili, svakako navratite.

 • Ako volite planinariti, svakako ćete uživati u planinama ponad Ogulina. Sa masivnog Kleka, možete vidjeti čak i Alpe. Mnogi hrvatski pisci i pjesnici spominjali su ovu planinu i istoimeni vrh, a legende još od 19. stoljeća govore o klečkim vješticama. Bijele i Samarske stijene također će biti poslastica za planinare, ali čuvajte se, ima medvjeda na koje biste mogli nabasati. :)
 • Svakako moram spomenuti i Đulin ponor uz koji se veže legenda o mladoj djevojci koja se u njega bacila zbog nesretne ljubavi. Ovo mjesto zapravo je mjesto ponora rijeke Dobre.
 • S obzirom da je sam Ogulin nastao oko utvrde, onda treba spomenuti i Frankopanski kaštel u kojemu se nalazi muzej otvoren za posjetitelje.

Zavičajni muzej Ogulin – Zavičajni muzej Ogulin

+8 glasa
Michelle Koprivnjak od

Hrvatska je prepuna zaista prelijepih gradova i teško se je opredjeliti za samo jedan, ali ako baš moram birati, kao najlijepši hrvatski grad istaknula bih Zadar. 

Ovaj predivan grad posjetila sam zaista puno puta i uvijek se rado vraćam ponovno ga posjetiti. Od kada sam, još kao dijete, prvi put posjetila Zadar, odmah sam osjetila ljubav i želju da jednog dana živim baš ondje. 

Kod ovog grada mi se sviđa baš sve, zaista se ne mogu sjetiti neke njegove mane. 

Naravno, najviše mi se sviđa stari dio grada oko Donata. S obzirom da volim povijest, sviđa mi se što grad ima i svoju zanimljivu prošlost.

Mislim da je Zadar predobro mjesto za život baš zbog toga jer je stari grad kojeg posjećuju turisti malo izdvojen od "novog djela" gdje većina ljudi živi pa je zbog toga ljudima koji stanuju u Zadru zapravo i lako izbjeći neke velike gužve. 

+4 glasa
Ružica Perić od

Mislim da se na ovo pitanje ne može odgovoriti objektivno te nema nekih kriterija kada govorimo o ljepoti grada, ali ja bih osobno navela Dubrovnik. Mnogo je puta izabran kao broj jedan grad među turistima, ali i mi domaći bi ga trebali više cijeniti zbog njegove povijesti, arhitekture i atmosfere koju grad pruža svojim posjetiteljima. Osim Dubrovnika, navela bih i Rovinj, koji zasigurno nikoga tko ga je posjetio ili ga namjerava posjetiti, neće ostaviti ravnodušnog. Oba grada imaju u sebi nešto posebno što zaista ne možete opisati dok tamo ne odete. 

Slična pitanja

4 odgovora 383 👀
3 odgovora 267 👀
1 odgovor 353 👀
1 odgovor 401 👀
1 odgovor 1.2k 👀
2 odgovora 410 👀
Ana Pilato 08.03.2022. pitanje u rubrici Turizam i putovanja od Ana Pilato
1 odgovor 285 👀
2 odgovora 280 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.3k pitanja

23.3k odgovora

8.9k komentara

1.7k korisnika

...