417 pregleda
Michelle Koprivnjak u rubrici Priroda od Michelle Koprivnjak
Zašto zebra ima pruge?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+13 glasa
Antoneta Hrgović od Antoneta Hrgović
odabran od Michelle Koprivnjak
 
Najbolji odgovor

Odgovor na ovo pitanje zapravo je vrlo zanimljiv. Znamo da životinje imaju određena fizička obilježja kako bi lakše preživjele u dibljini, sakrile se ili obranile od neprijatelja. Tako nekako je i sa zebrama i njihovim prugama. Najbolje objašnjenje koje smo dobili je ono da se zebre, izgledom svojih pruga, brane od dosadnih muha. Naime, znanstvenici su svoju teoriju testirali na konjima crne i bijele dlake. Izgled pruga na zebri stvara određenu reflekciju svjetla koja iznimno odbija muhe. Znanstvenici su čak i ofarbali konje tako da igledaju poput zebre kako bi dokazali ovu teoriju. Efekt na muhe bio je isti.

+11 glasa
Sandra Vukov od Sandra Vukov
uređen od Sandra Vukov
Smatra se da zebra ima pruge zato što se na taj način dobro stapa sa svojim stadom. Stado lavu izgleda kao amorfna mrlja i imaju problema s izrezivanjem jedne koju će ubiti i koristiti za svoj plijen. Poznata je priča kako su istraživaći na zebre pričvrstili radio ovratnike i lavovi su ih s lakoćom mogli izrezati iz stada.

Lavovi (vjerojatno ne vide pruge jasno jer nemaju toliko detaljan vid) često love navečer kada nema puno svijetla. Nova teorija pokazuje da pruge zbunjuju grizne muhe jer muhe koje grizu ovise o polariziranoj svijetlosti i pruge zamućuju tu značajku svijetosti. Muhe koje grizu traže velike površine iste boje prilikom lova na životinje.
+9 glasa
Lara Tić od Lara Tić
Zebrine pruge mogu biti šire ili uže, ali sve služe istoj svrsi. Najbolje objašnjenje koje znanstvenici zasad imaju jest to da te pruge kod kretanja zebre mogu stvoriti optičku varku, te time služe kao zaštita od muha i grabežljivaca (poput lavova npr.). Svaka životinja ima obrambeni sustav koji joj pomaže da preživi, a u slučaju zebri to je njihova neobična boja dlake.

Zebrina dlaka je tanka i mekana, te je tako olakšan posao muhama krvopijama (koje također i prenose razne bolesti). Pročitala sam jedan znanstveni rad u kojem se navodi da bi takve muhe oko zebre kružile i zujale, ali kada bi se približile samo bi odustale.

Također postoji teorija gdje neki znanstvenici smatraju da pruge služe za termoregulaciju. Već je dosada općepoznato da crna boja privlači i zadržava toplinu, dok bijela ne. Zbog toga se misli kako crne pruge zbog zadržavanja topline služe kako bi ujutro zagrijale zebru, a bijele kako bi popodne po najjačem suncu odbijalo sunčeve zrake. Međutim, ova teorija je slabo podržana.

Svaka od teorija je i dalje u razradi, te znanstvenici nemaju točan odgovor.

Slična pitanja

2 odgovora
Michelle Koprivnjak 29.10.2020. pitanje u rubrici Priroda od Michelle Koprivnjak
1 odgovor
3 odgovora
3 odgovora
Ivana Basar 15.09.2020. pitanje u rubrici Priroda od Ivana Basar
1 odgovor
3 odgovora
3 odgovora
1 odgovor
3 odgovora
Znatko predstavlja

Međunarodna enogastronomska konferencija

Zagreb, 12. 03. 2024.
Znatko predstavlja

Kako dobro pozicionirati svoj online biznis

20.03.2024.
PRIJAVA
Znatko predstavlja

Budućnost financija i tehnologije

Zagreb
21. i 22. 03. 2024.

ULAZNICE
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.3k pitanja

21.9k odgovora

8.1k komentara

1.6k korisnika

...