877 pregleda
Ivana B. u rubrici Priroda od Ivana B. (3.9k bodova)
Zašto se kukci vole okupljati oko umjetne svjetlosti, bez obzira na to što ih ugrijane žarulje mogu spržiti?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+8 glasa
Mihael Ćosić od Mihael Ćosić (747 bodova)
odabran od Ivana B.
 
Najbolji odgovor

Kukci su jednostavne životinje čiji mozak obavlja osnovne radnje (pronalazak hrane, pronalazak partnera, stvaranje potomstva, potreba za odmor itd.). Svijetlost žarulja ponajviše privlači leteće kukce koji su aktivni tokom dana pa im žarulja stvara podražaj koji im govori da nije noć nego je dan jer postoji jaka svijetlost. Većina kukaca se orijentiraju po suncu kada nisu sigurni gdje se nalazi pa pokušavaju ostvariti veću visinsku razliku kako bi se mogli bolje orijentirati. Naravno postoje i drugi razlozi zašto se približavaju žaruljama tj. izvoru svijetla. Tokom dana je osjetno toplije nego tokom noći jer sunce stvara toplinu, a svi kukci su hladnokrvne životinje što znači da im tjelesna temperatura ovisi o temperaturi okoline stoga se pokušavaju domoći dodatne topline jer im je život ovisan o temperaturi. Kao što smo rekli kukcima mozak obavlja jednostavne funkcije te stoga to možemo ovako objasniti.
Noć - stanje mirovanja, stanje mirovanja - jaka svijetlost, jaka svijetlost - dan, dan - veća temperatura, veća temperatura - život.
Iz toga se može zaključiti da se kukci vode nagonom za preživljavanje kojeg imaju svi živi organizmi. Naravno postoje i drugi faktori po kojima se može opisati nagon za preživljavanje no ovo je jedan od jednostavnijih prikaza.

Napomena, entomološki znanstvenici nisu sigurni dali su njihove teze u potpunosti točne no to su najbolje pretpostavke koje za sada imamo.

+7 glasa
Iva Murat od Iva Murat (33.9k bodova)

Nema konkretnog odgovora na ovo pitanje oko kojeg su se svi znanstvenici složili. Ono što znamo jest da umjetna rasvjeta, a pogotovo LED rasvjeta na kukce djeluje kao magnet, teško se odvajaju od svjetiljki te na kraju ugibaju od iscrpljenosti ili bivaju sprženi. Postoje teorije da do toga dolazi jer su oči kukaca podešene za mnogo slabiju svjetlost pa umjetna rasvjeta na njih djeluje kao poticaj kojem ne mogu odoljeti. Ona kao da ih usisava. Također postoji i teorija da moljci mužjaci idu prema svjetlu jer misle da su to ženke i da se kod nekih vrsta noćnih leptira evolucijski stvorila navika da koriste prirodno svjetlo za snalaženje u prostoru. Još je jedna teorija da se moljci orijentiraju prema Mjesecu, a umjetna svjetla ih zbune pa zato spiralno lete prema njima.Također moguće je da lete prema umjetnom svjetlu da bi izbjegli grabežljivce, a kada se približe, svjetlo iz dezorijentira.

+6 glasa
Sandra Vukov od Sandra Vukov (19.0k bodova)
Kukci su prvenstveno noćna stvorenja i i evoluirali su pomoću zvjezda i mjeseca. Kukci se orijentiraju na svijetlost tako što odražavaju svijetlost pod određenim uglom u odnosu na svoje tijelo. Evolucija kukaca nije mogla računati na to da je umjetno svijetlo u suvremenom svijetu. Elementi unutar očiju moljaca podešeni su na slabu svijetlost i reagiraju kao minijaturni teleskopi. Dakle, umjetno osvjetljenje na njih djeluje kao poticaj. Kada kukci ugledaju svijetlost, oni ne mogu odoljeti.

Slična pitanja

1 odgovor
3 odgovora
Lovro Gorup 19.10.2020. pitanje u rubrici Priroda od Lovro Gorup (4.4k bodova)
1 odgovor
Ivana B. 15.09.2020. pitanje u rubrici Priroda od Ivana B. (3.9k bodova)
2 odgovora
Ivana B. 20.09.2020. pitanje u rubrici Kućni ljubimci od Ivana B. (3.9k bodova)
2 odgovora
Ivana B. 15.09.2020. pitanje u rubrici Priroda od Ivana B. (3.9k bodova)
1 odgovor
Marija Smiljan 09.10.2022. pitanje u rubrici Stanovanje od Marija Smiljan (3.2k bodova)
1 odgovor
Michelle Koprivnjak 12.11.2020. pitanje u rubrici Kućni ljubimci od Michelle Koprivnjak (10.7k bodova)
Znatko medijski pokriva
MONEY MOTION 2023
<< the only FinTech conference you should attend >>

Zagreb, 9. - 10. ožujka 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023


Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.1k pitanja

16.1k odgovora

3.9k komentara

1.4k korisnika

...