321 pregleda
Ivana Basar u rubrici Priroda od Ivana Basar
tagovi uređeni od Znatko
Kako su pingvini evoluirali u ptice sa zakržljalim krilima koje su spretni plivaći i relativno nespretni na tlu? S kojim pticama imaju zajedničkog pretka?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+17 glasa
Iva Murat od Iva Murat
odabran od Ivana Basar
 
Najbolji odgovor

Ptice su evoluirale od gmazova, a predak današnjih ptica pojavio se u doba dinosaura te ga nazivamo praptica ili Archeopteryx. Od praptice su se kasnije postepeno razvijale sve ostale vrste ptica pa tako i pingvini. Ipak pingvini su specifični po tome što ne lete, izvrsni su ronioci i izgledom se dosta razlikuju od drugih ptica. Znanstvenici još nisu uspjeli dati jedinstven odgovor na pitanje zašto pingvini ne lete. Jedna od teorija biomehaničke prirode glasi da krila ptice ne mogu istobodno biti pogodna za plivanje i za letenje, a druga teorija kaže da pingvini ne lete jer nemaju predatora na kopnu. Svi predatori i hrana pingvina nalaze se u moru. Znanstvenici su proučavali pticu njorku koja je vrlo slična pingvinu, ali ima i sposobnost plivanja i sposobnost letenja. Došli su do zaključka da njorka lako pliva, ali u letu troši veliku količinu energije pa bi tako vjerojatno bilo i s pingvinima. Dakle, letenje bi im oduzimalo previše energije budući da su im krila specijalizirana za plivanje

+9 glasa
Karlo Bečirović od Karlo Bečirović
Pingvini su nevjerojatni primjeri evolucije i prilagodbe na život u vodi. Evo kako su evoluirali u svoje jedinstvene oblike:

1. Zajednički pretci:Iako su pingvini ptice, zajedničkog pretka dijele s pticama uopće. Pingvini pripadaju redu Sphenisciformes, dok su većina ptica leteće ptice. Zajednički pretci pingvina i ostalih ptica datiraju unatrag milijunima godina.

2. Prilagodba na vodeni način života: Pingvini su evoluirali kako bi se prilagodili životu u vodi. Njihova krila su evoluirala u plivačke peraje kojima izvrsno upravljaju pod vodom. Noge su im postale kraće i smještene su bliže središtu tijela, što im pomaže plivati. Na tlu su nespretni jer su krila zakržljala i služe im kao peraje za plivanje.

3. Gubitak sposobnosti letenja: Jedna od glavnih prilagodbi pingvina na život u vodi bila je redukcija krila. Letenje zahtijeva mnogo energije i laganost tijela, što nije optimalno za ronjenje i plivanje.

4. Termoregulacija: Kako bi preživjeli u hladnim vodama Antarktika i drugih hladnih mora, pingvini su razvili debelu složenu pernatu odjeću koja ih štiti od hladnoće.

5. Hrana: Kako bi se prehranili, pingvini su razvili oštre kljunove i brze reflekse za lov na ribu i druge morske organizme.

Iako pingvini i dalje pripadaju skupini ptica, njihova evolucija ih je dovela do specijalizacije za život u vodi. Imaju svoje jedinstvene oblike i prilagodbe koje ih čine iznimnim plivačima i roniocima, ali u isto vrijeme čine ih nespretnima na tlu i nesposobnima za letenje.

Prethodno spomenuh da pingvini pripadaju redu Sphenisciformes i zajedničkog pretka dijele s drugim pticama unutar razreda Aves (ptice). Evo nekoliko bližih rođaka s kojima pingvini dijele zajedničkog pretka:

1. Kormorani: Kormorani su ptice koje također provode puno vremena u vodi i rone za hranom. Oni pripadaju redu Suliformes, dok pingvini pripadaju redu Sphenisciformes.

2. Aukovi: Aukovi su ptice koje također žive u vodi i rone za hranom. Oni su bliži rođaci pingvina i često se smatraju sličnim u mnogim svojim obilježjima.

3. Pelikani i kormorani: Pelikani i kormorani su ptice koje imaju neke zajedničke karakteristike s pingvinima u pogledu prilagodbi za ribolov, ali nisu toliko srodni pingvinima koliko aukovi i kormorani.

Važno je napomenuti da su pingvini unikatni u svojim prilagodbama za život u hladnim vodama i nespretnosti na kopnu. Unatoč svojim sličnostima s drugim vodenim pticama, razvili su specifične adaptacije koje ih čine jedinstvenim u svijetu ptica.
Mario Bedeković od Mario Bedeković
:) Zanimljiva su oba odgovora, samo drugi me podsjeća na ovo https://znatko.com/37478/kako-prepoznati-tekst-koji-napise-chat-gpt :D

Slična pitanja

1 odgovor
Ivana Basar 15.09.2020. pitanje u rubrici Priroda od Ivana Basar
1 odgovor
Ivana Basar 15.09.2020. pitanje u rubrici Priroda od Ivana Basar
1 odgovor
Ivana Basar 18.09.2020. pitanje u rubrici Priroda od Ivana Basar
2 odgovora
Zoran Jurić 04.07.2021. pitanje u rubrici Kućni ljubimci od Zoran Jurić
2 odgovora
Lovro Gorup 15.11.2020. pitanje u rubrici Priroda od Lovro Gorup
3 odgovora
3 odgovora
Ivana Basar 15.09.2020. pitanje u rubrici Priroda od Ivana Basar
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.6k pitanja

20.1k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...