433 pregleda
Ivana Basar u rubrici Priroda od Ivana Basar
Što je to smeđe masno tkivo i što je njegova uloga? Koliko masnog tkiva ima odrasla osoba, a koliko novorođena beba? Koje druge životinjske vrste imaju masno tkivo?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+9 glasa
Ivan Pametnjaković od Ivan Pametnjaković
uređen od Ivan Pametnjaković

Smeđe masno tkivo je vrsta masnog tkiva koja sadržava veliki broj mitohondrija te mnogo malih kapljica umjesto jedne velike kapi masti. Smeđe masno tkivo posjeduje snažnu simpatičku inervaciju što je važno pri izlaganju hladnoći kad se aktivira simpatički živčani sustav koji otpušta noradrenalin i adrenalin, koji pak povećavaju metaboličku aktivnost i potiču mitohondrije u smeđem masnom tkivu da stvaraju velike količine topline.

Odrasle osobe praktički nemaju smeđeg masnog tkiva pa se na taj način rijetko može povećati stvaranje topline više od 10 do 15%. No u djece, koja u prostoru između lopatica imaju male količine smeđeg masnog tkiva, stvaranje topline se može povećati 100%. U novorođenčadi je to važan čimbenik održavanja normalne tjelesne temperature jer smeđe masno tkivo čini čak oko 5% njihove tjelesne mase.

Smeđe masno tkivo je prisutno u skoro svim sisavcima.
 

Izvori:
Medicinska fiziologija, Guyton i Hall, 13. izdanje

+8 glasa
Sara Adžić od Sara Adžić

Smeđe masno tkivo razlikuje se po svojoj ulozi i građi od bijelog masnog tkiva. Smeđe masno tkivo je termogeno što znači da pomaže pri održavanju termoregulacije kod organizama kojima je ista usporena ili je nema. Bijelo masno tkivo je netermogeno te ono služi za pohranu energije i izolaciju i nalazi se oko organa i ispod kože. Također, smeđe masno tkivo je dobro prokrvljeno, sastoji se od više kapljica i više mitohondrija. Odrasla osoba u pravilu nema smeđeg masnog tkiva jer je sposobna sama održavati svoju tjelesnu temperaturu, ali neka istraživanja su pokazala veći postotak smeđeg masnog tkiva kod naroda koji žive u jako hladnim područjima.  Smeđe masno tkivo nalazimo kod dojenčadi gdje ono čini čak 5% tjelesne mase, a nalazimo ga i kod svih živoinja koje spavaju zimski san kao što je npr. medvjed.

Izvor:

https://hr.weblogographic.com/difference-between-brown

+2 glasa
Sarah Rončević od Sarah Rončević
uređen od Sarah Rončević

Smeđe masno tkivo (ili smeđa mast) igra ključnu ulogu u regulaciji tjelesne temperature i energetskom metabolizmu. Glavne uloge su Termogeneza- Smeđe masno tkivo je posebno dobro opremljeno za generiranje toplote. To postiže sagorijevanjem masnih kiselina i pretvaranjem te energije u toplinu. Ovaj proces naziva se termogeneza i pomaže očuvanju tjelesne temperature, posebno kod izlaganja hladnoći. Pomoć u održavanju tjelesne mase- Smeđe masno tkivo može pomoći u potrošnji kalorija i sagorijevanju masnih zaliha, što ga čini interesantnim u kontekstu kontrole tjelesne mase. Pomaže u regulaciji glukoze i lipida-Smeđe masno tkivo može doprinijeti boljoj regulaciji nivoa šećera u krvi i lipida u tijelu. Metabolička zdravlje- Istraživanja sugeriraju da prisustvo i aktivnost smeđeg masnog tkiva može biti povezano s boljim metaboličkim zdravljem, uključujući smanjen rizik od dijabetesa i pretilosti.

Marin Duganđija od Marin Duganđija
Hmmmm............ :(
Marin Duganđija od Marin Duganđija
Vidim da si promijenila odgovor, ali sad ti je više nije onako lijepo oblikovan s brojevima kao prije. Ako trebaš pomoć oko oblikovanja teksta - javi mi se.

Slična pitanja

2 odgovora
1 odgovor
Ivana Basar 15.09.2020. pitanje u rubrici Priroda od Ivana Basar
3 odgovora
2 odgovora
Ivana Basar 15.09.2020. pitanje u rubrici Priroda od Ivana Basar
1 odgovor
Ivana Basar 13.09.2020. pitanje u rubrici Priroda od Ivana Basar
1 odgovor
Ivana Basar 15.09.2020. pitanje u rubrici Priroda od Ivana Basar
2 odgovora
Ivana Basar 13.09.2020. pitanje u rubrici Priroda od Ivana Basar
1 odgovor
Ivana Basar 18.09.2020. pitanje u rubrici Priroda od Ivana Basar
1 odgovor
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.6k pitanja

20.1k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...