Ivana Basar u rubrici Priroda od Ivana Basar
Zašto se kukci vole okupljati oko umjetne svjetlosti, bez obzira na to što ih ugrijane žarulje mogu spržiti?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+11 glasa
Mihael Ćosić od Mihael Ćosić
odabran od Ivana Basar
 
Najbolji odgovor

Kukci su jednostavne životinje čiji mozak obavlja osnovne radnje (pronalazak hrane, pronalazak partnera, stvaranje potomstva, potreba za odmor itd.). Svijetlost žarulja ponajviše privlači leteće kukce koji su aktivni tokom dana pa im žarulja stvara podražaj koji im govori da nije noć nego je dan jer postoji jaka svijetlost. Većina kukaca se orijentiraju po suncu kada nisu sigurni gdje se nalazi pa pokušavaju ostvariti veću visinsku razliku kako bi se mogli bolje orijentirati. Naravno postoje i drugi razlozi zašto se približavaju žaruljama tj. izvoru svijetla. Tokom dana je osjetno toplije nego tokom noći jer sunce stvara toplinu, a svi kukci su hladnokrvne životinje što znači da im tjelesna temperatura ovisi o temperaturi okoline stoga se pokušavaju domoći dodatne topline jer im je život ovisan o temperaturi. Kao što smo rekli kukcima mozak obavlja jednostavne funkcije te stoga to možemo ovako objasniti.
Noć - stanje mirovanja, stanje mirovanja - jaka svijetlost, jaka svijetlost - dan, dan - veća temperatura, veća temperatura - život.
Iz toga se može zaključiti da se kukci vode nagonom za preživljavanje kojeg imaju svi živi organizmi. Naravno postoje i drugi faktori po kojima se može opisati nagon za preživljavanje no ovo je jedan od jednostavnijih prikaza.

Napomena, entomološki znanstvenici nisu sigurni dali su njihove teze u potpunosti točne no to su najbolje pretpostavke koje za sada imamo.

+10 glasa
Iva Murat od Iva Murat

Nema konkretnog odgovora na ovo pitanje oko kojeg su se svi znanstvenici složili. Ono što znamo jest da umjetna rasvjeta, a pogotovo LED rasvjeta na kukce djeluje kao magnet, teško se odvajaju od svjetiljki te na kraju ugibaju od iscrpljenosti ili bivaju sprženi. Postoje teorije da do toga dolazi jer su oči kukaca podešene za mnogo slabiju svjetlost pa umjetna rasvjeta na njih djeluje kao poticaj kojem ne mogu odoljeti. Ona kao da ih usisava. Također postoji i teorija da moljci mužjaci idu prema svjetlu jer misle da su to ženke i da se kod nekih vrsta noćnih leptira evolucijski stvorila navika da koriste prirodno svjetlo za snalaženje u prostoru. Još je jedna teorija da se moljci orijentiraju prema Mjesecu, a umjetna svjetla ih zbune pa zato spiralno lete prema njima.Također moguće je da lete prema umjetnom svjetlu da bi izbjegli grabežljivce, a kada se približe, svjetlo iz dezorijentira.

+9 glasa
Sandra Vukov od Sandra Vukov
Kukci su prvenstveno noćna stvorenja i i evoluirali su pomoću zvjezda i mjeseca. Kukci se orijentiraju na svijetlost tako što odražavaju svijetlost pod određenim uglom u odnosu na svoje tijelo. Evolucija kukaca nije mogla računati na to da je umjetno svijetlo u suvremenom svijetu. Elementi unutar očiju moljaca podešeni su na slabu svijetlost i reagiraju kao minijaturni teleskopi. Dakle, umjetno osvjetljenje na njih djeluje kao poticaj. Kada kukci ugledaju svijetlost, oni ne mogu odoljeti.

Slična pitanja

3 odgovora 343 👀
3 odgovora 360 👀
1 odgovor 676 👀
Ivana Basar 15.09.2020. pitanje u rubrici Priroda od Ivana Basar
3 odgovora 394 👀
2 odgovora 634 👀
1 odgovor 600 👀
1 odgovor 227 👀
Michelle Koprivnjak 12.11.2020. pitanje u rubrici Kućni ljubimci od Michelle Koprivnjak
3 odgovora 1.3k 👀
Ivana Basar 15.09.2020. pitanje u rubrici Priroda od Ivana Basar
1 odgovor 345 👀
2 odgovora 349 👀
Ivana Basar 15.09.2020. pitanje u rubrici Priroda od Ivana Basar
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.6k pitanja

22.2k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...