388 pregleda
Ivana Ivić u rubrici Odjeća i obuća od Ivana Ivić
Zašto ljudi kažu da po ljeti izbjegavamo crnu odjeću jer je u njoj toplije nego u svijetlijim bojama?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+7 glasa
Pavo Lasić od Pavo Lasić

Crna boja najbolje upija sunce i njegovo zracenje, dok bijela ili druge svijetle boje sunce upravo reflektiraju.

Bitno je naglasiti sljedeće: nasa odjeca se prema nasem tijelu odnosi slicno kao prema suncu, sto znaci da ce crna boja (odjeca) bolje također apsorvirati i toplinsko zracenje naseg tijela kao sto ce i upijati sunceve zrake. Također bijela ili druge svijetle boje ce reflektirari zracenje naseg tijela isto sto reflektira sunceve zrake prema van.

Crna boja absorviranu energiju uglavnom zraci infracrvenom spektru koji nije moguce vidjeti ljudskim okom. Beduini u sjevernoj africi su najbolji primjer zasto oni nose crnu odjecu. Kad su u pustinji vjetrovi, crna boja njihove leprsave odjece. najbolje odvodi toplinu

+6 glasa
Monika Matijević od Monika Matijević
Činjenica je da je ljeti pametniji izbor obuči bijelu lepršavu haljinu, nego crnu pripijenu. Razlog tome nije samo činjenica da je haljina pripijena ili lepršava - odgovor zapravo leži u boji. Boja je ljudsko osjetilo koje je ovisno o frevenciji svjetlosnog zračenja, ona je funkcija svijetla,a ne fizikalno svojstvo nekog predmeta.

Ono što mi vidimo kao boju zapravo je zračenje koje je ljudsko oko u stanju vidjeti. Boja tijela koja ne zrače vlastitu svjetlost  ovisi o tome koliko je površina tog tijela u mogućnosti apsorbirati tu svijetlost. Bijela površina jednako odbija sve bijele svjetlosti, dok crna u potpunosti upija svu tu svijetlost. Zato kažemo da crna, bijela i siva nisu boje, jer nemaju svoje valno područje, već ovise samo o sposobnosti površine da upije ili odbije svjetlost. Zato je u crnoj odjeci toplije.
+4 glasa
Sandra Vukov od Sandra Vukov
Često možemo čuti da nošenjem crne boje postaje vruće. Iako to može biti točno i ne mora u nekim slučajevima. Dobro je znati da crna boja apsorbira toplinu sunca brzim tempom od bijele boje, ali crna takodjer apsorbira toplinu našega tijela. Kada je sunčano vrijeme, toplo/ vruće najbolje i najsigurnije bi bilo koristiti svijetle i lagane boje, ne treba biti samo bijela i biti će vam bolje i lakše s bijelom bojom/svjetlijim bojama jer one ne upijaju toliko svjetlosti.
Znatko medijski pokriva

Humans vs Machines

Zagreb
29. 09. 2023.

ULAZNICE uz 20% POPUSTA
Znatko medijski pokriva


Zagreb
30. 09. 2023.

ULAZNICE uz POPUST
Znatko medijski pokriva
TEHNOLOŠKA SENZACIJA GODINE

Zagreb
12. 10. 2023.

KUPI ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Powered by Intersec

Ljubljana
25. i 26. 10. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

11.9k pitanja

18.9k odgovora

6.0k komentara

1.5k korisnika

...