152 pregleda
Lovro Gorup u rubrici Odjeća i obuća od Lovro Gorup [Superaktivan] (3.4k bodova)
promjena rubrike od Znatko
Zašto su na muškoj odjeći gumbi s desne strane, a na ženskoj s lijeve?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+6 glasa
Nikolina Šrajbek od Nikolina Šrajbek [Turboaktivan] (54.6k bodova)
odabran od Lovro Gorup
 
Najbolji odgovor
Gumbići na hlačama kod dva su spola na različitim stranama iz opravdanog razloga koji seže još u doba srednjeg vijeka. Naime, muškarci su tada držali mačeve na lijevoj strani tijela. Kako im dugmad ne bi zasmetala pri potencijalnom dvoboju ili kad se približi opasnost, gumbi su se šivali na desnoj strani. Ova se „tradicija“ zadržala i dan danas. Osim toga, muškarci i na košuljama imaju zašivene gumbiće na desnoj strani.

S druge strane, ženske košulje, koje su se pojavile nešto kasnije u odnosu na muške, imaju zašivene gumbiće s lijeve strane. Radi se o tome da su žene pripadnice viših staleža imale sluškinje koje su im pomagale pri odijevanju. Kako bi sluškinja stajala ispred gospodarice dok bi joj pomagala u odijevanju, jednostavnije je bilo zakopčati dugmad ako je zašivena s lijeve strane.

Postoji teorija kako je dugmad s lijeve strane kod ženskog spola zapravo odraz podčinjenosti žena naspram muškaraca. U svakom slučaju, gumbi s različitih strana dokaz su makar ondašnjih razlika između dva spola.

Slična pitanja

3 odgovora 161 pregleda
1 odgovor 121 pregleda
1 odgovor 10.6k pregleda
4 odgovora 236 pregleda

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.4k pitanja

13.5k odgovora

2.8k komentara

1.3k korisnika

...