Lovro Gorup u rubrici Kozmetika i estetika od Lovro Gorup
uređen od Znatko
Zašto je kosu bolje osušiti u pamučnoj majici nego u ručniku?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

4 odgovor(a)

+4 glasa
Mihaela Blažeka od Mihaela Blažeka
Na kosu se treba gledati kao na kožu. Jednako kako nije preporučljivo ručnikom trljati lice, tako nije ni kosu. Kosa se možda neće tako primjetno oštetiti kako bi se oštetilo lice kod trljanja (odmah biste primijetili crvenilo i vrlo vjerojatno biste osjetili potrebu za kremom za lice), ali dugoročnim korištenjem ručnika i trljanjem, oštećenja bi postala sve vidljivija. Jednako tako, važno je izabrati kvalitetne i neagresivne gumice za kosu i izbjegavati često diranje kose. Kosa se možda čini skladna i snažna, ali ona je i dalje samo hrpa dlaka koje su mekane i osjetljive te zahtijevaju njegu i oprezno postupanje.

Ručnici, osim ako se ne radi o posebno mekanim ručnicima, najčešće su pregrube teksture za kosu. Zato je pamučna majica bolji izbor jer je mekana i nema grubu strukturu poput ručnika.
+3 glasa
Ivana Horžić od Ivana Horžić

Kosa se može sušiti na zaista mnogo načina, neki to rade u ručniku, neki u pamučnoj majici, a neki imaju i ručnik koji je izrazito namijenjen sušenju kose. 

Razlika između sušenja kose ručnikom i majicom nije nešto pretjerano vidljiva, no ustvari je sušenje kose u pamučnoj majici puno zdravije. Najveća prednost kod sušenja kose u pamučnoj majici je to da kosa neće izgubiti skoro svu vlagu iz nje. Dakle kosa ukoliko se suši u ručniku gubi svoju vlažnost i ona postaje suha. Ukoliko to stalno činimo i vrhovi kose će biti sve suši i samim time će brže i češće dolaziti do pucanja vrhova kose. Dakle kosa neće biti zdravija. Isto tako sušenje kose u pamučnoj majici neće dovesti do elektriziranja kose. Ručnik u sebi imaju vlakna koja izrazito jako elektriziraju kosu, te kada se kosa osuši ona će biti jako naelektrizirana što nitko ne voli. Dakle majica je također mekša od ručnika što je zdravije za kosu i dugoročno kosa ostaje zdravija nego inače. Stoga se svima preporuča da kosu suše u pamučnim majicama. 

+2 glasa
Lucija Vlaović od Lucija Vlaović
Mokra kosa je jako osjetljiva zbog velike količine vode. Pamučni ručnik upija puno vode i vlage iz kose pa je ostavlja presuhom. Uz to, zbog načina izrade ručnik je previše grub i izaziva trenje. Zbog toga dolai do pucanja vlasi i nastajanja čvorića, a vrhovi se oštećuju ranije.

Korištenje ručnika za sušenje kose olakšava kasnije češljanje jer ne dolazi do nastanka čvorića. Majica je manje gruba od ručnika pa ne dolazi do nepotrebnog pucanja vlasi. Koristim majicu za sušenje kose već neko vrijeme, preporučila bih svima. U početku je lagano neugodno jer je majica tanja od ručnika pa nakon nekog vremena bude potpuno mokra i čini se kao da uopće ne upija vodu iz kose, ali kasnije se lakše suši raščešljava.
+2 glasa
Ivana Metić od Ivana Metić
Kosa je, kao i koža, vrlo osjetiljiva na vanjske utjecaje. Treba ju pravilno štititi od topline, morske vode, pa čak i čupanja prilikom zakopčavanja jakne ili slično. Osobama s kratkom kosom sušenje ručnikom ne predstavlja opasnost budući da se šišaju češće od osoba sa dugom kosom. Svatko tko želi dugačku, lijepu i njegovanu kosu trebao bi razmotriti sušenje kose pomoću pamučne majice. Što veća majica to bolje, jer ćete ju lakše omotati oko glave. Ručnici su puno grublji zbog svojih "resica" i tendencije da nakon nekoliko pranja postanu grubi, dok to nije slučaj kod pamučne majice. Trljanjem kose u ručnik stvaramo trenje zbog kojeg kosa brže pusa i gubi na kvaliteti. Zato se kao optimalna alternativa nalaže pamučna majica, ili čak ručnik od mikrofibre, koji također pokupi puno tekućine, a ne oštećuje kosu. Ja osobno koristim i pamučnu majicu i ručnik od mikrofibre, ovisi kako koji dan, i mogu potvrditi kako je razlika i više nego očigledna.

Slična pitanja

6 odgovora 414 👀
1 odgovor 493 👀
5 odgovora 604 👀
1 odgovor 2.7k 👀
3 odgovora 579 👀
3 odgovora 303 👀
3 odgovora 417 👀
4 odgovora 501 👀
Znatko predstavlja

Međunarodna enogastronomska konferencija

Zagreb, 12. 03. 2024.
Znatko predstavlja

Kako dobro pozicionirati svoj online biznis

20.03.2024.
PRIJAVA
Znatko predstavlja

Budućnost financija i tehnologije

Zagreb
21. i 22. 03. 2024.

ULAZNICE
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.4k pitanja

22.0k odgovora

8.1k komentara

1.6k korisnika

...