Iva Bašić u rubrici Zdravlje i medicina od
U današnje vrijeme je čišćenje lica i opsesija tom rutinom postala jako popularna. Zašto je zapravo potrebno čistiti kožu lica i kako su žene živjele prije svih tih proizvoda?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

5 odgovor(a)

+8 glasa
Mihaela Blažeka od
 
Najbolji odgovor
Istina je da je danas rutina čišćenja lica ženama postala najvažnija ikada i da postoji zaista hrpa proizvoda te prosječna žena kroz život dosta novaca potroši upravo na njegu lica. Zašto je to tako? Vrlo vjerojatno zato što se i šminkanje dignulo na viši nivo. Žene su počele koristiti puno veće količine šminke nego ikada prije, a zato lice i zahtjeva veću brigu.

Žene su i u prošlosti sigurno za vrijeme pranja znale oprati i očistiti lice. Možda nije bilo proizvoda kao danas i to su radile sa običnim sapunima za tijelo, ali svejedno su sigurno i tada osjećale važnost pranja i tog dijela tijela.

Pogotovo u današnje vrijeme, onečišćenost zraka je sve veća i na kožu utječu razni vanjski utjecaji, ali i unutarnji. Prehrana je sve više umjetna i sve to zajedno utječe na kožu i njenu kvalitetu.

Zato je ekstremno važno čistiti kožu lica i pravilno ju hidratizirati i njegovati.
+7 glasa
Augustina Kolak od
prikazano od Znatko

Naša koža je izložena raznim nečistoćama tijekom dana. Od šminke i znoja do čestica u okolišu, naša koža se suočava s mnogo tvari koje mogu narušiti kožnu barijeru. Svakodnevnim čišćenjem lica uklanjamo s lica svaki trag nečistoće, viška masnoće i neželjenih stanica koža. Ako se koža ne čisti redovno i pravilno, nečistoće se mogu nakupiti na površini i potencijalno mogu pridonijeti dehidriranju, starenju i sl.

Kako bi se zaštitila od oneštićenja okoliša, koža stvara sebum, koji iako je koristan, ako ostaje predugo na koži može se pomiješati s nečistoćama i uzrokovati proširene pore. Osim toga, može doći do blokade kožnih folikula, zadržavajući sebum i dopuštajući bakterijama da prodru u kožu što dovodi do upala, akni i flekavog tena.

Redovito čišćenje lica također je važan čimbenik koji pomaže koži da održi odgovarajuću razinu vlage. Čišćenje tako pomaže u upravljanju pH razinom kože, omogućavajući dovoljno zadržavanje vlažnosti za pravilnu hidrataciju kože. (Izvor)

Što se tiče brige o koži u prošlosti, smatram da onečišćenje zraka nije bilo toliko veliko, zbog toga možda nije ni postojala tolika potreba za time. S obzirom da žene lice prije svega čiste od šminke pa uz to i od drugih nečistoća, u prošlosti se žene nisu šminkale ili je i to bilo minimalno pa i nije postojala potreba za time. U prošlosti, žene su imale puno više drugih prioriteta.

+6 glasa
Ivana Metić od

Koža je najveći ljudski organ. Ne možemo ni zamisliti koliko toksina iz okoliša unosimo u organizam, ne samo konzumacijom hrane i pića, već i putem kože. Jako je bitno da koža bude njegovana kvalitetnim i provjerenim preparatima. Industrija ljepote na svom je vrhuncu. Čini se da postoje proizvodi za njegu od glave do pete, kako dekorative tako i preparative. Veću pažnju svakako bi trebalo posvetiti preparativnoj kozmetici. Koža lica tanka je i elastična. Svakodnevno pravilno čišćenje lica važno je kako bi uklonili prljavštinu i bakterije koje čepe pore. Neovisno o tome šminkaju li se žene na svakodnevnoj bazi ili ne, lice treba umiti minimalno dva puta dnevno; ujutro kad se probudite da očistite masnoću i prljavštinu nastalu tijekom noći, i navečer, prije spavanja, da očistite prljavštinu nakupljenu preko dana. Svatko ima posebno lice koje zahtjeva jedinstvenu rutinu. Netko ima masniju kožu, netko jako suhu. Rutinu treba prilagoditi potrebama lica. Hidratantna krema uvijek je dobar izbor jer prodire u stanice kože i pospješuje elastičnost. Tempo i stil života znatno se promjenio. Prije su žene lako živjele bez svih aktualnih preparata jer nisu postojale svijest i znanje o pravilnoj brizi kože. Danas malotko ne želi zadržati mladolik izgled. Pravilna briga oko kože prvi je korak ka tome.

+6 glasa
Ivana Horžić od

S obzirom da živimo u sve stresnijim vremenima i naša koža se više masti i dolazi do nepravilnosti. dakle stres je također jedan od uzroka nepravilnosti na koži, a to su prištići, miteseri, crvenilo, masnoća kože...

Toga se najlakše riješiti pravilnim korištenjem preparata za lice. Ženama je ta rutina postala nešto najvažnije. Iznimno je bitno pravilno se brinuti o svojoj koži lica, te ju tretirati onako kako treba. Isto tako žene sve više koriste razne kozmetičke preparate, idu na razne tretmane i zahvate na licu, a sve to zahtijeva i više pažnje o koži lica.

Jako je bitno čistiti kožu gelom za lice ujutro i navečer jer na taj način mičemo sav višak mrtve kože sa lica. Isto tako brišemo sav preostali makeup sa lica, te koži dajemo da ''diše''. Koža treba odmor od šminke, a to će dobiti tako da se lice pravilno opere gelom za umivanje lica,

Krema je bitan korak nakon toga jer mnogi proizvodi isušuju lice, začepljuju pore. Isto tako pretjeranim stresom lice se masti. A krema pomaže suhoj, ali i masnoj koži lica. Bitno je svako jutro i večer nanijeti kremu za lice jer joj na taj način dajemo potrebnu hidrataciju, te se smanjuje mogućnost raznih nepravilnosti na koži. 

+5 glasa
Antoneta Hrgović od

Danas je zrak puno zagađeniji nego prije pa je i naša koža, kao i ostali organi, puno izloženija tom zageđenju i raznim nečistoćama. Bitno je čistiti lice od istih, ali je, isto tako, bitno i pravilno ga čistiti. Redovitim umivanjem mlakom vodom već ste učinili puno za svoju kožu lica. Preporučljivo je jednom tjedno ili jednom u dva tjedna u rutinu "ubaciti" i piling za lice i/ ili stviti masku za lice. Ovo sje je bitno kako bi koža, odnosno pore, bile čiste. Čiste pore znače i zdraviju kožu koja će dulje ostati mladilika, imati manje nepravilnosti i biti ugodna na dodir. 

Kreme su posebno bitne za one koji imaju suhu kožu lica. S druge strane, preporučljive su svakome jer hitratiziraju kožu.

Uvijek je preporučljivo da koristite što više prirodnih sastojaka na svojoj koži, pogotovo onoj koja je teo osjetljiva kao što je koža lica. Zato rane pilinge možete napraviti i sami kod kuće, bez puno muke,a sa sigurnošću da su zdravi i primjereni za vašu kožu. Još jedan mali "trik", koji su koristile žene od davnina, ( i za koji bi se moglo reći da je bio dio njihove rutine za njegu kože lica) je jutarnje umivanje hladnom vodom koje poboljšava cirkulaciju te samim time održava kožu zategnutijom, prokrvljenijom i mladolikom.

Slična pitanja

3 odgovora 447 👀
1 odgovor 238 👀
4 odgovora 270 👀
2 odgovora 293 👀
4 odgovora 351 👀
2 odgovora 648 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.3k pitanja

23.3k odgovora

8.9k komentara

1.7k korisnika

...