197 pregleda
Iva Bašić u rubrici Kozmetika i estetika od Iva Bašić (492 bodova)
Kada dođem kod frizerke, uvijek reže samo vrhove i za njih komentira da su najoštećeniji. Zašto je to tako?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+10 glasa
Mihaela Blažeka od Mihaela Blažeka (25.1k bodova)
odabran od Iva Bašić
 
Najbolji odgovor

Kako sam u procesu puštanja kose, nedavno sam se i ja zapitala slično pitanje. Shvatila sam da oštećenje kose ne dolazi samo od prečestog pranja, nešišanja ili nepravilne njege, nego i od svakodnevnog stvari koje svi prirodno radimo. Svako diranje kose i igranje njome ju oštećuje. Također, spavanje sa raspuštenom kosom isto jako oštećuje kosu jer se kosa cijelu noć trlja o jastučnicu. Zato je preporučljivo svezati kosu (ispravnom gumicom za kosu, naravno). Svako oblačenje odjeće također barem malo ostruže kosu.

Kada se gleda pojedinačno, to su sve mala oštećenja, ali s vremenom ona uvelike oštete kosu - malo po malo.

Zašto su vrhovi više ugroženi od, primjerice, korijena kose? Pa upravo zato što, ako razmislite o svemu gore što sam navela, kod svih tih situacija najviše oštećenja doživi upravo kraj kose. Primjerice, ako oblačite kaput, najviše ćete "ogrepsti" donji dio kose. Kada se igrate s kosom ili ju premještate, zahvatit ćete upravo onaj donji dio.

Zbog svega toga je potrebno redovito se šišati kod frizera i pokušavati što manje oštetiti kosu na gore navedene načine.

+8 glasa
Ivana Horžić od Ivana Horžić (17.6k bodova)

Vrhovi su su uvijek najviše oštećeni. A to se događa zbog raznih stvari koje mi činimo, te ustvari najmanje pazimo na vrhove kose, a ni su uvijek najizloženiji svemu. 

  • Korištenje pogrešnog češlja za kosu
Ovo je jedan od uzroka zašto su vrhovi kose najprije ispucali. Bitno je da nikako ne koristite plastične četke jer one ustvari kosu samo elektriziraju, a to nikako nije dobro kod rasčešljavanja jako zapetljane kose. One kosu ustvari samo još više zapetljaju. Najbolje bi bilo koristiti poluokrugle četke koje imaju gumene zupce ili još bolje četke s prirodnom dlakom jer potiču lučenje prirodnih ulja iz vlasi kose. 
  • Pranje kose
Tu dolazimo do onoga gdje nikako nije zdravo kosu prati svakodnevno. Iako se kosa masti to i dalje nije zdravo. Preporuke su prati kosu 2-3 puta tjedno i to šamponima koji imaju samo zdrave sastojke u sebi. Ukoliko se toga pridržavate vlas kose će opet stvarati svoje ulje koje pomaže kosi da ostane zdrava, pa tako i vrhovi kose. 
  • Način korištenja šampona za kosu
Većina osoba kosu pere na taj način da šampon stavi na tjeme i onda digne vrhove te i njih trlja zajedno sa gornjim dijelom glave. To nikako nije preporučljivo jer na taj način se vlasi, tj. vrhovi kose petljaju i pucaju, i to izrazito dolazi do vidljivosti kada se kosa suši nakon pranja. Preporuča se da se šampon utrljava samo na tjeme, a da šampon sam pada na vrhove, dok se vrhovi tretiraju regeneratorom.
  • Šišanje kose
Frizeri diljem svijeta preporučaju da se kosa šiša svakih 8-10 tjedana jer se na taj način sprječava daljnje pucanje vrhova kosa. To ne mora biti drastično šišanje, to može  biti 1 cm.  A redovitim šišanjem kosa postaje gušća i zdravija. 
 
+7 glasa
Antoneta Hrgović od Antoneta Hrgović (22.3k bodova)

Kosa koja raste bliže tjemenu je mlađa i samim time otpornija na oštećenja. Što se više pribilžavamo vrhovima, kosa je grublja na dodir, kruća ili čak ispucana (ako se dulje vremena niste šišali). Vrhovi kose su najstariji dio naše kose i samim time su "kroz puno više prošli". Stalno raščešljavanje kose nateže vlasi te one mogu puknuti ili se razlistati. Važno je da kosu češljate nježno, a ne da ju jako potežete kako biste doživjeli što manje pucanja vlasi. Također, ako se bojali kosu, ona će, naravno, biti puno oštećenija ( ovo se najviše odnosi na korištenje trajnih boja za kosu koje sadrže izbjeljivač). Još jedan od faktora je i korištenje topline na kosi ( poput fena, pegle za kosi i slično) zbog koje ona brže može postati oštećena. Zapravo je jako jednostavno, što više stvari činite svojoj kosi, to će ona biti oštećenija, a to se posebno odnosi na vrhove kose.

Važno je i napomenuti da redovito šišanje kose zapravo ne ubrzava njezin rast, kako to mnogi misle ( s obzirom da kosa raste samo iz korijena vlasi na tjemenu). Riječ je, na neki način o iluziji. Stvar je zapravo u tome da, ako redivito podrezujemo vrhove kose, oni će se manje lomiti pa će nam to djelovati kao da nam kosa brže postaje dulja, dok se ona, zapravo, samo puno manje lomi.

Slična pitanja

4 odgovora
Monika Matijević 26.11.2020. pitanje u rubrici Priroda od Monika Matijević (2.2k bodova)
1 odgovor
1 odgovor
6 odgovora
Iva Bašić 14.11.2020. pitanje u rubrici Kozmetika i estetika od Iva Bašić (492 bodova)
2 odgovora
Ana Pilato 28.07.2021. pitanje u rubrici Kozmetika i estetika od Ana Pilato (7.8k bodova)
Znatko medijski pokriva
MONEY MOTION 2023
<< the only FinTech conference you should attend >>

Zagreb, 9. - 10. ožujka 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023


Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.1k pitanja

16.0k odgovora

3.9k komentara

1.4k korisnika

...