319 pregleda
Marija Miha u rubrici Kozmetika i estetika od Marija Miha (10.3k bodova)

Što uzrokuje frizzy efekt na kosi? Ono kad frizura „podivlja“ jer je suhe i elektrizirana...

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+7 glasa
Ivana Steković od Ivana Steković (25.5k bodova)

I ja imam isto problema sa frizzy kosom.

Uzroci tome su ti genetika,klimatski uvjeti poput vlage. Ja ako ispeglam kosu i izađem van na hladno,vlagu meni je kosa odmah frizzy,i napuhne se cijela,grozno.

Nastaje prilikom izlaganja kose vlažnim klimatskim uvjetima.

Frizzy kosa može se dobiti nakon dosta farbanja i oštećavanja kose. Isto sam u tome jer farbam kosu svakih mjesec dana.

Za većinu žena borba sa frizzi kosom je svakodnevica.

+4 glasa
Redakcija od Redakcija (113k bodova)
prikazano od Znatko

Neposlušna kosa koja leti na sve strane često je rezultat ozbiljnog oštećenja. Radikalan zaokret u njezi kose nalazi se u maloj, ali moćnoj K18 bočici!

ČAROBNA BOČICA UZ KOJU 'FRIZZY HAIR' POSTAJE STVAR PROŠLOSTI

Frizzy efekt na kosi

Gotovo da ne postoji žena koja ne mašta o svilenkastoj, mekanoj kosi koja se poput slapa vode delikatno prelijeva preko leđa i ramena. Međutim, kao kamen spoticanja najčešće se pojavljuje frizz, koji kosu čini neukrotivom i previše nestašnom. Što uopće uzrokuje frizzy efekt na kosi, odnosno stanje pretjerano suhe i naelektrizirane kose, čije vlasi strše u nepredvidivim smjerovima? Naime, kosa obično „podivlja“ u okolini gdje vlaga doseže visoki postotak, ali neposluhom može reagirati i na područjima sa suhom i hladnom klimom, a frizzy kosa često nastaje trenjem, primjerice trljanjem vlasi jedne o drugu ili u dodiru s kapom, kapuljačom ili jastučnicom. Naposljetku, frizzy kosa u najgorem slučaju nastaje kao rezultat oštećenja kose uslijed bojanja, izlaganja visokim temperaturama ili nepravilne njege. Ako kosu promatramo s molekularne razine, uočit ćemo kako su za oblik i jačinu kose odgovorne veze unutar keratinskih lanaca - vodikove veze, reverzibilne po prirodi, privlače molekule vode jedne drugoj. Tako će se u suhoj kosi aminokiseline u keratinskim lancima vezivati s vodikom, što će pomoći kosi da zadrži oblik. Međutim, ako se pojave molekule vode, ona će se prikopčati na vodikove veze ili aminokiseline, čime se prekidaju vodikove veze unutar keratina. Zbog toga će kosa promijeniti oblik.

Kada je udio vode u zraku veći zbog povećane vlažnosti, molekule vode iz zraka puno češće dolaze u dodir s kosom. Ovo će posebice osjetiti kemijski oštećena kosa, koja će imati veću šansu da tu vlagu apsorbira. Apsorbiranje viška vlage može uzrokovati oticanje kutikule kose, što dovodi do savijanja i sakupljanja pramenova kose, a rezultat je – frizzy kosa. U sredinama s hladnom i suhom klimom krivci nisu vlaga i pucanje vodikovih veza, već elektrostatičko odbijanje. Na suhom zraku, a posebno ako je i hladan, dodatni električni naboj nakuplja se u vašoj kosi i rezultira još većom odbojnošću, zbog čega kosa „dobiva krila“ i leti na sve strane. Zbog jakog posvjetljivanja kose ili primjerice trajne, korištene kemikalije prisiljavaju kutikulu kose da se otvori ili nabubri, što dovodi do razbijanja kemijskih veza, te preoblikovanja kose. Ovi procesi mogu ostaviti kosu slabom, lomljivom ili sklonom lomljenju. Oštećenje rezultira dodatnim negativnim nabojem, koji stvara fenomen suhog kovrčanja ili letenja. Kako se s ovim problemom suočava velik broj žena, mnogi proizvodi na tržištu usmjereni su upravo na njegovo rješavanje. Ipak, mnogi od njih probleme rješavaju površno, a zanemaruju srž problema – nadignutu kutikulu zbog oštećenja. Ključ nije čuvati se vlage ili koristiti velik broj proizvoda. Potrebno je kosu iznutra obnoviti. Jer zdrava kosa ima manje tog frizzy efekta.

Rješenje za frizzy kosu nalazi se u jednoj maloj bočici, s gotovom čarobnim djelovanjem pod nazivom K18 Hair. Ovaj beauty brend za njegu kose koristi patentiranu tehnologiju, za koju je klinički dokazano da oporavlja kosu od oštećenja uzrokovanih kemijskim tretmanima, termičkim i mehaničkim oblikovanjem te oštećenjem zbog utjecaja okoliša. K18 nije samo privremeno rješenje – to je prvi proizvod koji koristi biomimetiku kako bi ponovno povezao keratinske lance, prekinute uslijed izbjeljivanja, bojenja, te drugih kemijskih tretmana, ostavljajući kosu mekanom, glatkom, snažnom i lepršavom. Namijenjen je ponajviše kosi koja je bila podvrgnuta kemijskim tretmanima jer što je oštećenje veće, to su rezultati dramatičniji, no pogodna je za sve tipove kose i sve generacije. Tijekom 10-godišnjeg razdoblja istraživanja keratinskog proteoma koji pokriva 1,242 dekapeptida, znanstvenici koji su radili na projektu patentirali su prvi peptid koji je najučinkovitiji u povezivanju prekinutih keratinskih lanaca – K18 peptid. On pruža trajne rezultate obnove i zacjeljenja kose u svega četiri minute. K18 ne sadrži parabene, sulfate, silikone, ftalate, natrijev klorid, umjetne boje. Tijekom svih kemijskih tretmana koriste se dva proizvoda:

  1. K18 maska - koja se može koristiti u frizerskom salonu ili kod kuće te
  2. K18 sprej - isključivo profesionalni proizvod koji se koristi u frizerskom salonu prije kemijskog tretmana kose.

Tradicionalni proizvodi za njegu kose samo prikrivaju štetu. Regeneratori prekrivaju kosu uljima, dajući joj samo površinsku hidrataciju i sjaj. Tretmani za oštećenu kosu pak rade poput unutarnjeg ljepila, ostavljajući kosu snažnom, no krhkom, dajući samo privremene rezultate. K18 je prvi proizvod koji istinski zacjeljuje kosu iznutra prema van. Budućnost njege kose nalazi se u jednom patentiranom peptidu.

Slična pitanja

2 odgovora
Ana Pilato 28.07.2021. pitanje u rubrici Kozmetika i estetika od Ana Pilato (7.8k bodova)
1 odgovor
2 odgovora
4 odgovora
Ivan Gačić 25.04.2021. pitanje u rubrici Kozmetika i estetika od Ivan Gačić (8.6k bodova)
Znatko medijski pokriva

Vincekovo 2023

Na blagdan Sv. Vinka obilježava se Vincekovo kada počinje nova vinogradarska godina

Sv. Ivan Zelina, 22.01.2023.

DOĐITE
Znatko medijski pokriva
MONEY MOTION 2023
<< the only FinTech conference you should attend >>

Zagreb, 9. - 10. ožujka 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023


Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.0k pitanja

16.0k odgovora

3.8k komentara

1.3k korisnika

...