922 pregleda
Monika Matijević u rubrici Priroda od Monika Matijević (1.7k bodova)
tagovi uređeni od Znatko
Koliko cm godišje(mjesecno) kosa naraste i raste li svima kosa jednake brzine?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

4 odgovor(a)

+7 glasa
Antoneta Hrgović od Antoneta Hrgović (17.9k bodova)
odabran od Monika Matijević
 
Najbolji odgovor

Brzina rasta kose kod svake osobe je različita, ali ovo je neki prosijek i to kada govorimo o anagenoj fazi, odnosno o fazi u kojoj je kosa dok raste:

  • 0,3 mm dnevno
  • 1 - 1,5 cm mjesečno
  • 18 cm godišnje

O tome koliko vam kosa brzo raste ovisi s obzirom na nekoliko čimbenika. Neki od njih su vaša prehrana, unos potrebnih vitamnina i minerala i njega kose. Ako njegujete svoju kosu (ne bojite ju, ne češljate prečesto i grubo i ne vežete uskim gumicama), ona će biti zdravija, manje pucati, vrhovi će se manje listati i samim time ćete brže postići  to da imate dugu, gustu i zdravu kosu.

+6 glasa
Mihaela Blažeka od Mihaela Blažeka (20.2k bodova)
Ovisi od osobe do osobe, sve je to individualno. Ja sam te nesreće da mi sporo raste kosa. Prosječno kosa raste 1,5 cm mjesečno što iznosi ukupno 18 cm godišnje. No, naravno, to je samo u prosjeku. Ima ljudi kojima raste puno brže i onih (poput mene) kojima raste jako sporo. Osim da pokušate s nekakvim uljima ili drugim maskama za kosu, generalno ne možete ubrzati rast kose, ali se možete potruditi da bude što zdravija i izgleda što ljepše i nahranjenije.
+5 glasa
Sandra Vukov od Sandra Vukov (9.8k bodova)
Kako kome, meni brzo raste kosa, kroz period od mjesec dana oko 2cm ali bi trebala svaka dva mjeseca za toliko skratiti vrhove jer mi je dosta ispucala zbog farbanja.

Cijeli život sam imala dugu kosu i prvi puta sam se odlučila ošišati do ramena i odmah mi je izgledala mnogo zdravija ali sada nakon 8-9mjeseci kao da se teže raščešljava i koliko raste tolko se treba skratiti, nikako da osjetim da je nešto duža. Mojoj mami nejednako raste kosa, na jednoj strani joj je duža na drugoj strani je kraća, to mora kod frizerke izjednačavati, što zna izgledati smiješno, svi smo različiti.
+2 glasa
Augustina Kolak od Augustina Kolak (13.7k bodova)
prikazano od Znatko

Rođeni smo s ukupnom količinom folikula dlake koju ćemo ikad imati tijekom svog života. Na našem tijelu ih može biti oko 5 milijuna, a glava nam ima oko 100 000 folikula. Kako starimo, neki folikuli prestaju stvarat kosu i tako nastaje ćelavost ili stanjivanje kose.

Američka akademija za dermatologiju kaže da kosa raste u prosjeku oko 1/2 inča ( 1 inč= 2,54 cm) mjesečno. To je ukupno  oko 15,5 cm godišnje.

Koliko kosa brzo raste ovisi o:

  • dobi
  • tipu kose
  • cjelokupnom zdravlju
  • druga zdravstvena stanja

Izvor: https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/grow-hair-faster#:~:text=The%20American%20Academy%20of%20Dermatology,the%20hair%20on%20your%20head.

Monika Matijević od Monika Matijević (1.7k bodova)
Kako je pola inča (1,27cm) 6 cm godišnje?
Augustina Kolak od Augustina Kolak (13.7k bodova)
Upravu ste! Ispravljeno :)

Slična pitanja

3 odgovora
1 odgovor
Znatko medijski pokriva

NEM Zagreb 2022Središnje mjesto okupljanja producenata, scenarista, produkcijskih kuća, predstavnika FTA televizija, pay TV kanala, streaming servisa te ostalih stvaratelja sadržaja

Zagreb, 07. - 09.12.2022.

ULAZNICA
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

9.7k pitanja

15.3k odgovora

3.5k komentara

1.5k korisnika

...