168 pregleda
Michelle Koprivnjak u rubrici Tehnologija od Michelle Koprivnjak [Ekstraktivan] (8.2k bodova)
Zašto se laptopi pregrijavaju?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+5 glasa
Antoneta Hrgović od Antoneta Hrgović [Megaktivan] (17.3k bodova)
odabran od Michelle Koprivnjak
 
Najbolji odgovor

Postoje razni mogući razlozi iz kojih se laptop može početi pregrijaviti. Ovo su neki od najučestalijih:

  • ako ventilator ima problema u radu ili ako je nečist i prašnjav
  • ako postoje problemi u radu samog procesora u laptopu (ako je procesor preopterećen)
  • ako baterija laptopa nije ispravna 

Ako imate relativno star laptop koji se pregrijava, vrlo je moguće da je problem u jednoj od ove tri stvari (dakle, u ventilatoru, procesoru ili bateriji). Nažalost, postoji neko "pravilo", nazovimo ga tako, da svakom godinom (pogotovo nakon 3. ili 5. godine), laptop sve lošije radi, ali uz pravilnu brigu, čišćenje i servisiranje, možete produljiti vijek vašeg laptopa.

+5 glasa
Mihael Fernežir od Mihael Fernežir [Megaktivan] (15.6k bodova)

Uređaji takve vrste, dakle ne samo laptopi, već i stolna računala, mobiteli, tableti i sl. često znaju doseći vrlo visoke i ne baš za njihove potrebe dobre temperature. To se može dogoditi/događati iz više razloga.

Jedan od razloga bio bi preopterećivanje uređaja, odnosno istovremeno korištenje velikog broja igara i aplikacija koje troše puno energije i koje zahtijevaju 100%-tni rad komponenti uređaja. Doduše, u današnje vrijeme svi su elektronički uređaji toliko dobri, jaki i kvalitetni da je to sve rjeđe slučaj. Za sprečavanje eventualne pojave ovog problema uvijek zatvarajte sve programe/aplikacije koje ne koristite.

Drugi razlog mogao bi biti određeni kvar ventilatora tog uređaja. Taj kvar može nastupiti zbog nekoliko razloga. Ili se jednostavno ventilator pokvario pa više nikako ne radi ili se nakupio prašine ili nekog sličnog otpada, pa ne može raditi na optimalnoj brzini okretaja. To možete, naravno, riješiti tako da provjerite stanje vašeg ventilatora

.

+4 glasa
Pavo Lasić od Pavo Lasić [Ekstraktivan] (9.7k bodova)

Svi smo se barem jednom u zivotu suocili da nam se laptop previse ugrijao ili cak pregrijao. Razlog tome je sljedeći.

Elektricna struja prolazi kroz razno-razne zice i ''tranzistore'', tada se temperatura tih dijelova znatno povecava. Sto je veca snaga samog uređaja tj. laptopa u ovom slucaju, veca je i struja i zagrijavanje. Također, tijekom puhanja, prasina se brzo nakuplja unutar otvora od laptopa, što moze rezultirati jos brzim i intenzivnijim zagrijavanjem laptopa. Ako laptop ima dobar i znacajan performans, ocekivajte i znacajno zagrijavanje tj. pregrijavanje.

Kako zaustaviti pregrijavanje laptopa?

Preporucam da kupite uređaj hladnjaka za laptop kojega stavljate direktno ispod laptopa. Također, razni virusi mogu uzrokovati toplinu vaseg laptopa, pa bi bilo dobro cistiti vas laptop pomocu anti-virusa.

Slična pitanja

1 odgovor 307 pregleda
1 odgovor 129 pregleda
2 odgovora 132 pregleda
1 odgovor 502 pregleda
2 odgovora 367 pregleda

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.4k pitanja

13.6k odgovora

2.8k komentara

1.3k korisnika

...