488 pregleda
Marinko Zadro u rubrici Tehnologija od Marinko Zadro (7.8k bodova)
Što je bolje? Ugasiti PC računalo ili ga ostaviti upaljenim? Postoje li dobri razlozi zašto ne gasiti PC računalo kad se ne koristi?
Darko Međimurec od Darko Međimurec (31.0k bodova)
Ovo pitanje po meni pripada pod vječne teme odnosno urbane legende. :)
Viktor Viljac od Viktor Viljac (33.8k bodova)
Definitivno!

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+14 glasa
Viktor Viljac od Viktor Viljac (33.8k bodova)
odabran od Marinko Zadro
 
Najbolji odgovor

Iako se ovo može činiti jednostavno pitanje, odgovor za svaku osobu bit će drugačiji ovisno o tome koliko često koristite računalo i koliko je automatiziranih zadataka računalo postavljeno za obavljanje.

Ako svaki dan koristite svoje računalo kratko vrijeme, vjerojatno ima smisla isključiti ga kada završite. Za gotovo sve ostale može postati kompliciranije.


Razmatranja o potrošnji struje
Nekada su računala, posebno ona koja koriste monitore u obliku cijevi (CRT), trošila dosta električne energije, ali današnja su računala mnogo učinkovitija.

Ne samo da su učinkovitije, pojedinačne unutarnje komponente mogu biti dizajnirane da idu u stanje mirovanja kada se ne koriste kako bi se smanjila toplina i produžio vijek trajanja komponente.

Prijenosna računala obično koriste djelić energije koju zahtijeva stolno računalo; pa čak i ako je stalno uključen, potrošnja je prilično minimalna.

Osim ako još uvijek ne koristite računalo koje je starije od desetljeća, ušteda energije od gašenja svake noći je zanemariva, sve dok ste ga podesili da ide u stanje mirovanja kada nije korišteno određeno vrijeme.

Zasloni mogu biti jedna od komponenti koje troše energiju, pa će pokretanje čuvara zaslona koji stalno mijenja sadržaj na zaslonu trošiti više energije od postavljanja zaslona na crni ili još bolji, samo isključite zaslon kada znate da niste neću ga koristiti neko vrijeme.


Spavanje u odnosu na hibernaciju (Sleep vs. hibernate)
Kako biste smanjili potrošnju energije kada ne koristite svoje računalo, možete postaviti svoje računalo na spavanje ili hibernaciju nakon razdoblja neaktivnosti.

Stanje mirovanja stavlja vaše računalo u stanje niske potrošnje energije, ali sve drži tamo gdje ste ga ostavili tako što aktivnu memoriju (RAM) napaja. To znači da će se kada ga probudite brzo vratiti u radno stanje i sve će vaše aplikacije i podaci biti tamo gdje ste ih ostavili prije nego što je otišao u stanje mirovanja.

Hibernacija radi nešto slično, ali umjesto pohranjivanja svega što radite u RAM-u, stvara posebnu datoteku na vašem tvrdom disku za pohranu svega, a zatim potpuno isključuje računalo.

Hibernacija ne koristi energiju, ali je potrebno puno duže za ponovno pokretanje. Također je poznato da je problematično na nekim računalima koja ponekad mogu prisiliti hard reset. Hibernacija se najbolje koristi za prijenosna računala koja rade na bateriju.


Automatizirani zadaci
Vrlo dobar razlog da ostavite svoje računalo uključeno preko noći je da može obavljati automatizirane zadatke, kao što su ažuriranja, održavanje diska i sigurnosno kopiranje. Programi koji su dizajnirani za obavljanje ovih zadataka modificiraju vaše računalo tako da se automatski probudi kada je u stanju mirovanja.


Ponovo pokrenite redovito
Ako ostavite svoje računalo da radi 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu, važno je zapamtiti osvježiti resurse tako da povremeno ponovno pokrenete računalo. Ako koristite puno različitih programa i otvarate mnogo kartica preglednika kao redoviti tijek računanja, ponovno pokretanje jednom tjedno trebalo bi biti dovoljno.


+12 glasa
Jana Jančić od Jana Jančić (680 bodova)
To je pitanje koje se vec dugo debatira i vjerujem da nema sigurnog odgovora jer ovisi do računala i osobe koja ga koristi. Postoje pozitivne i negativne strane oba prijedloga. Upaljeno računalo troši više struje, vrti pozadinske aplikacije te se zagrijava. U tom slučaju najbolja je opcija Sleep mode, tada se ti problemi svode na minimum, ali ne nestaju u potpunosti. Iz tog razloga je gašenje bolji odabir, iako često paljenje i gašenje također može istrošiti komponente.
Uglavnom se preporuča da računalo gasite po potrebi, kada znate da ga nećete koristit do iduceg dana ili dulje, a sleep mode koristite za manje pauze po par sati.
Ja svoj laptop koristim skoro stalno, pa je češće u sleepu neho ugašen. Ugasim 1-2 puta tjedno kada znam da ga neću koristiti ili kada se pretjerano zagrije. Koristim ga već 3 i pol godine, a radi učinkovito kao i prvi dan kad sam ga kupila.
Domagoj Erol od Domagoj Erol (5.5k bodova)
Upravo tako. Čuo sam razno razne ideje, ali mislim da nema jednoznačnog odgovora.
Borna Matić od Borna Matić (5.4k bodova)
Uvijek ga gasim. Bolje kada se "svjež" upali ;)

Slična pitanja

1 odgovor
Marinko Zadro 11.06.2021. pitanje u rubrici Tehnologija od Marinko Zadro (7.8k bodova)
1 odgovor
Marija Miljević 16.03.2022. pitanje u rubrici Tehnologija od Marija Miljević (10.4k bodova)
2 odgovora
Mirela Benić 22.09.2020. pitanje u rubrici Tehnologija od Mirela Benić (246 bodova)
1 odgovor
Ivan Gačić 12.03.2021. pitanje u rubrici Tehnologija od Ivan Gačić (8.7k bodova)
1 odgovor
Mirela Benić 22.09.2020. pitanje u rubrici Tehnologija od Mirela Benić (246 bodova)
1 odgovor
1 odgovor
Znatko medijski pokriva
MONEY MOTION 2023
Udruga eCommerce Hrvatska

Zagreb, 28.03.2023.
PRIJAVE
Znatko medijski pokriva
WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike
Znatko medijski pokriva

WEEKEND FOOD FESTIVAL 2023

WEEKEND FOOD FESTIVAL 2023

Najbolja gastronomija, hrana i catering

Rovinj, 14. - 16. 4. 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

FUTURE TENSE 2023

FUTURE TENSE 2023

Poslovna konferencija orijentirana budućnosti

Zagreb, 10. i 11. 5. 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Superprodavač 2023

Superprodavač 2023

Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.5k pitanja

16.8k odgovora

4.2k komentara

1.3k korisnika

...