329 pregleda
Augustina Kolak u rubrici Umjetnost i kultura od Augustina Kolak
promjena rubrike od Znatko
Po čemu je značajna?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+5 glasa
Zoran Jurić od Zoran Jurić

Marija Jurić Zagorka, ikona hrvatske popularne književnosti rođena je 2. ožujka 1873. godine u blizini Vrbovca, a umrla u Zagrebu, 30. XI. 1957. Marija Jurić Zagorka (MJZ) je poznata kao najčitanija hrvatska književnica te prva profesionalna novinarka na ovim prostorima.

Ona je autorica drama i povijesnih romana među kojima su najpopularnija:

  • "Grička vještica", 
  • "Kći Lotršćaka" i
  • "Gordana".
Još kao mala isticala se svojom britkom inteligencijom te smislom za pisanje. Školovala se u Varaždinu i Zagrebu. Nadimci luđakinja, muškarača, luda sufražetka su tek su neki od nazivlja koji su pratili Mariju tokom svog rada kao prve hrvatske profesionalne novinarke. Danas kažemo za nju da je bila žena ispred svog vremena
+3 glasa
Marina Radić od Marina Radić
Marija Jurić Zagorka (1873.-1957.) ,hrvatska je književnica i novinarka. Jedan od najvećih angažmana i važnosti Zagorke nalazi se u promicanju feminizma. Samostalno pokreće te uređuje časopise Ženski list i Hrvaticu, u kojima objavljuje i vlastite romane. Nažalost, stvaranjem NDH, ustaše zabranjuju tiskanje Hrvatice te joj oduzimaju svu imovinu. Nakon navedenog događaja Zagorka pokušava izvršiti samoubojstvo.

Zagorka tijekom života nailazi na otpor patrijarhata koji ne prihvaća sudjelovanje žene u društvu te podcjenjuje kvalitetu književnog stvaralaštva. No, ono što potonji režim i patrijarhalni način razmišljanja nije uspio narušiti, jest recepcija Zagorkinih djela koja počinju živjet nakon njezine smrti. Moramo razumjeti da je vrednovanje Zagorkinih djela moralo pričekati vremena u kojima dolazi do preispitvanja patrijarhalng načina razmišljanja kao i samog odnosa prema tzv. >>ženskom pismu<<. Zagorkino nasljeđe ne prepoznajemo samo u današnjem feminizmu u Hrvatskoj, već i u novim elementima koje unosi u hrvatski roman, pritom misleći na >>roman zapleta<<, koji se odnosi na kriminalistički žanr, koji u doba Zagorke nije ni prepoznat kao takav. Sve u svemu, recepciju Zagorkinih djela u pravom ključu možemo zahvaliti društvenim strujanjima koja sve više obraćaju pozornost na doprinos žena u različitim područjima ljudskog stvaralaštva, kao i, konkretnije Centru za ženske studije koji zemlje Srednje, Istočne i Jugoistočne Europe otvara međunarodnoj recepciji.

Čitajmo Zagorku!

* https://ravnopravnost.gov.hr/arhiva/marija-juric-zagorka/biografija-marija-juric-zagorka/1539
+2 glasa
Sandra Vukov od Sandra Vukov
odabran od Augustina Kolak
 
Najbolji odgovor
Ona je bila hrvatska književnica i novinarka rođena u Zagrebu 1873. godine, zauzimala se za prava žena, uređivala je i uglavnom sama ispunjvala Ženski list, prvu hrvatsku reviju namjenjenu ženama i Hrvaticu. Sudjelovala je u narodnom pokretu a pravu čitateljsku afirmaciju stekla je Gričkom vješticom s 20 nastavaka. Najpoznatiji romani su joj bili Kći Lotršćalka, Gordana i Grička vještica. Njezini su se romani prevodili i na engleski jezik i na brojne druge jezike a među prvima se okusila i u pisanju kriminalističkog romana 1910. Umrla je 1957. godine.

Slična pitanja

2 odgovora
2 odgovora
Sandra Vukov 03.01.2021. pitanje u rubrici Politika od Sandra Vukov
1 odgovor
2 odgovora
3 odgovora
Sandra Vukov 04.01.2021. pitanje u rubrici Umjetnost i kultura od Sandra Vukov
2 odgovora
Sandra Vukov 18.01.2021. pitanje u rubrici Društvo od Sandra Vukov
2 odgovora
Sandra Vukov 03.01.2021. pitanje u rubrici Politika od Sandra Vukov
1 odgovor
Sandra Vukov 03.01.2021. pitanje u rubrici Politika od Sandra Vukov
1 odgovor
Sandra Vukov 03.01.2021. pitanje u rubrici Društvo od Sandra Vukov
1 odgovor
Augustina Kolak 31.12.2020. pitanje u rubrici Filmovi i serije od Augustina Kolak
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.6k pitanja

20.1k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...