Ana Pilato u rubrici Turizam i putovanja od

Koja inovativna tehnološka rješenja za turizam možemo primijeniti u Hrvatskoj?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+13 glasa
Marko Lukičić od
Acquaint, hrvatska Data Science i data integration kompanija, je razvila AmenityRecommender - sustav temeljen na konceptima umjetne inteligencije za unapređenje iskustva gostiju te unapređenja prodaje dodatnog sadržaja.

AmenityRecommender za svakog gosta (uz njegovu privolu i u skladu s odredbama GDPR-a) pokušava procijeniti trenutni interes te na temelju tog interesa ponuditi proizvode i usluge iz ponude hotela ili destinacije.

Jednom generirane, preporuke se komuniciraju gostima putem različitih komunikacijskih kanala poput: recepcije, televizora u sobi, WiFi-a, aplikacija, emailova i dr.
+12 glasa
Martina Lucić Čanak od

Inovativnost je ove godine posebno izražena u kreiranju turističkog proizvoda. Jedan od inovativnih načina koji se može primijeniti je kreiranje sadržaja proširene stvarnosti (AR = augmented reality) kroz platformu https://equinox.vision/ . Postoji primjer koji je napravila TZ Zagreba za ovaj Advent

 

U situaciji kada javna okupljanja nisu dozvoljena, turistička zajednica je kreirala izložbu Virtualni božićni prozori i na taj način je povezala tradicionalnu i toplu priču Adventa s modernim tehnologijama, a posjetitelje Adventa usmjeravala na mnogobrojne lokacije na širem području grada (trgova i parkova). 

Više info na: https://www.adventzagreb.hr/virtualni-bozicni-prozori 

S druge strane može se razmišljati i šire. To znači postaviti si pitanje kako da turističke destinacije efikasno i jednostavno upravljaju svojim resursima i ponudom. U tom kontekstu ove godine je osnovana inicijativa Pametni turizam https://pametniturizam.hr/ koja okuplja stručnjake iz Travel Tech svijeta kako bi inovativnim rješenjima pomogli destinacijama da sa svojom ponudom i prezentacijom doživljaja i načinom rezervacija budu u skladu sa zahtjevima generacija koje su odrasle okružene digitalnim tehnologijama.

+8 glasa
Mate Kostovski od

Razvoj inovativnih tehnoloških rješenja može biti primijenjen na različitim razinama. U kontekstu Hrvatske, VR (virtualna stvarnost) iskustva se ističu kao posebno značajna, pogotovo u atrakcijama koje imaju ograničen broj posjetitelja. U sezoni se često događa da turisti ne mogu doći do ulaznica za popularne atrakcije kao što su npr. Plitvice te bi se na taj način moglo tome doskočiti. 

Također, primjena AR (proširena stvarnost) tehnologije bi poboljšala neke sadržaje koji bi svakako bili zanimljiviji i time privukli veći broj posjetitelja.

U budućnosti, AI (umjetna inteligencija) će postati sve važniji element optimizacije poslovanja, kako bi se optimizirali i troškovi i zarada.

Slična pitanja

2 odgovora 408 👀
1 odgovor 925 👀
2 odgovora 237 👀
1 odgovor 257 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.0k pitanja

22.7k odgovora

8.5k komentara

1.6k korisnika

...