Sandra Vukov u rubrici Vjera i religija od
promjena rubrike od Znatko

Što je to Korizma? Kako se ponaša u to vrijeme, što se radi?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

4 odgovor(a)

+21 glasa
Biljana Tandara od

Korizma ili četrdesetnica je doba godine koji za kršćane predstavlja period pokore i pripreme za blagdan Uskrsa - dan Isusovog uskrsnuća. U to doba za koje se kaže da traje 40 dana kršćani pokorom, odricanjem, dobrim dijelima i intenzivnijim življenjem Božje riječi očekuju Uskrs. Iako Korizma realno traje puna 44 dana, korizmene nedjelje nisu pokornički dani (dani Korizme) već su poput svih ostalih nedjelja - dani slavlja. A kako za vrijeme Korizme imamo 6 nedjelja to znači da pokorničkih dana u Korizmi ima točno 38.

Korizma

Korizma počinje blagadanom Pepelnice tj. Čiste srijede, te se nastavlja kroz ranije spomenutih šest nedjelja i koje se razlikuju po nazivima ovim redom:

  1. Čista nedjelja
  2. Pačista nedjelja
  3. Bezimena nedjelja
  4. Sredoposna nedjelja
  5. Gluha nedjelja
  6. Cvjetnica (nedjelja muke Gospodnje)

Posebnost kroz doba Korizme čini procesija Križnoga puta koja se počela provoditi u Jeruzalemu u 14. stoljeću. Tada je postalo uobičajeno obilaženje mjesta (danas postaja) kojima je Isus prošao noseći križ. Za našu domovinu je posebno bitna procesija "Za Križen" s našeg najsunčanijeg otoka Hvara koja je certificirana za UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva. Procesija na Hvaru "Za Križen" se odvija već 5 stoljeća.

Dina Kljajić od
Danas, ove godine, počinje teći i traje 44 dana.‌
Marija Smiljan od
Ovogodišnja nam upravo traje.‌
+18 glasa
Augustina Kolak od
prikazano od Znatko
 
Najbolji odgovor

Korizma je razdoblje od šest tjedana do Uskrsa. To je jedno od najvažnijih doba godine za mnoge kršćane širom svijeta, posebno za one koji imaju anglikansku, katoličku i pravoslavnu tradiciju, a održavaju se na sličnoj razini važnosti kao Advent - vrijeme pripreme za Božić.

Iako je Advent slavlje i vrijeme velikog iščekivanja, korizmu se češće doživljava kao vrijeme svečanog obilježavanja i pripreme za proslavu Isusove smrti i uskrsnuća na Uskrs. Od svog početka na Pepelnicu do zaključenja na Uskrsnu nedjelju, korizma je tradicionalno vrijeme posta, odricanja ili suzdržavanja od nečega. Baš kao što se pažljivo pripremamo za događaje u svom osobnom životu, kao vjenčanje ili rođendan; početak korizme poziva nas da pripremimo svoj um i srce za prisjećanje na Isusov život, smrt i uskrsnuće tijela.

+6 glasa
Viktor Viljac od

Korizma je razdoblje priprave za Uskrs koje traje 40 dana, a započinje na Čistu srijedu (šest tjedana prije Uskrsa) i traje sve do Velike subote (dan prije Uskrsa). To je razdoblje pokore, odricanja i duhovne obnove, kada kršćani posebno razmišljaju o Isusovoj žrtvi i uskrsnuću.

Tijekom Korizme, kršćani obično prakticiraju različite oblike odricanja i pokore, kao što su post, molitva, djela milosrđa, razmišljanje o svom životu i grijesima te čitanje Biblije. Post se obično sastoji od smanjivanja količine hrane koju jedemo ili određenih vrsta hrane, dok se djela milosrđa sastoje od pomaganja drugima i davanja u dobrotvorne svrhe.

Korizma je vrijeme duhovne obnove i introspekcije, u kojem se kršćani trude poboljšati svoj odnos s Bogom i bližnjima te se pripremiti za Uskrs. To je vrijeme za preispitivanje svojih životnih navika i odluka, kao i za traženje oprosta i iskazivanje ljubavi prema drugima.

Na kraju Korizme, kršćani obilježavaju Veliki tjedan, koji se sastoji od nekoliko važnih događaja u Isusovom životu, kao što su Posljednja večera, Isusova smrt na križu i njegovo uskrsnuće. Veliki tjedan obilježava vrhunac Korizme i priprema kršćane za najvažniji kršćanski blagdan - Uskrs, koji slavi Isusovo uskrsnuće i pobjedu nad smrću.

+5 glasa
Marija Hojsak od

Korizma je u kršćanstvu vrijeme u kojem se vjernici pripremaju za najveći kršćanski blagdan Uskrs. Traje četrdeset dana, a počinje Pepelnicom ili Čistom srijedom

To je razdoblje određeno kao vrijeme molitve, odricanja i posta kako bi se vjernici duhovno mogli pripremiti za Uskrs - dan kada je Isus uskrsnuo. 

Korizma traje četrdeset dana kao što je trajalo i Isusovo iskušenje od Sotone u pustinji kada je bio izložen postu i odbijanju svih zala na koja ga je đavao bio iskušavao. 

U ovo se vrijeme godine brojni vjernici odriči nekih od svojih poroka ili poste određene dane. Zadaju si određene zadatke koje ispunjavaju kako bi se promijenili i time postali bolji: 

  • češće odlaze na mise
  • ne jedu slatko ili meso
  • prestaju pušiti 
  • odriču se alkohola
  • odriču se psovanja
  • ne žele se svađati
  • više vremena provode s obitelji
  • odriču se onoga na što su najviše navezani

ČISTA SRIJEDA Mnogi se pitaju kako postiti i što činiti u korizmi? Evo  prijedloga... - likemetkovic.hr

Slična pitanja

3 odgovora 3.8k 👀
1 odgovor 371 👀
Marinko Zadro 26.09.2020. pitanje u rubrici Vjera i religija od Marinko Zadro
1 odgovor 433 👀
1 odgovor 2.5k 👀
3 odgovora 5.6k 👀
2 odgovora 884 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

13.9k pitanja

22.6k odgovora

8.5k komentara

1.6k korisnika

...