Znatkica u rubrici Umjetnost i kultura od
Koja je najbolja knjiga ikad napisana izvorno na hrvatskom jeziku?
*
* povezano sa odgovorom na pitanje: Najbolji hrvatski film?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+6 glasa
Nikolina Šrajbek od

Iz pera hrvatskih autora tijekom naše starije, ali i suvremene povijesti nastala su djela kojima se čitatelji rado i vjerno vraćaju. Izdvojiti samo jedno od mnoštva takvih djela težak je zadatak za nekoga tko voli našu domaću književnost.

Od pjesnika i pjesničkih djela svakako bih izdvojila Tina Ujevića koji je traženje smisla u suvremenom svijetu s otuđenim pojedincima pretočio u stihove svjetske razine. O njegovom doprinosu hrvatskoj književnosti najbolje govori činjenica da prestižna hrvatska književna nagrada nosi njegovo ime. Od njegovih zbirki pjesama svakako treba pročitati "Lelek sebra". Iako je to Ujevićeva prva zbirka pjesama, već je tad pokazao kako je kvaliteta njegovih djela na razini drugih velikih europskih i svjetskih pjesnika. 

S razlogom prozvan jednim od najboljih hrvatskih književnika svih vremena, Miroslav Krleža ispunjava sva visoka očekivanja. Iako je možda najpoznatiji po svojoj drami "Gospoda Glembajevi", koju svakako vrijedi pročitati, ipak bih kao jedno od najboljih djela hrvatske književnosti izabrala roman "Povratak Filipa Latinovicza". Radi se o prvom modernom hrvatskom romanu koji je apsolutno vrijedan spomena u svakom razgovoru o hrvatskoj književnosti i draguljima koje je iznjedrila. 

+4 glasa
Sandra Vukov od
Meni je najdraža i najbolja hrvatska knjiga od Mire Gavrana "Zaboravljeni sin"  radi se o dvadesetogodišnjem Mislavu koji ima poremećaj u razvoju i njegovi roditelji ga šalju u specijalu školu u Zagrebu. Odvojen od vlastite obitelji koja ga se na neki način i srami , ta škola postaje sav njegov svijet. Roman je pisan u obliku dnevnika u kojima on piše što radi i što se događa oko njega, objašnjava kako on me razumje zašto ga drugi ne žele uključiti u svoje aktivnosti. Kada se vratio kući u njegov život se uključila djevojka Jasenka koja mu je razvedrila život jer ga nije odbijala, pričala je s njime i razmjenjivali su knjige. Na kraju knjige sam plakala i nadam se da će vam se svidjeti, vama i kome god je pročita jer meni je odlična.

Slična pitanja

2 odgovora 1.1k 👀
1 odgovor 441 👀
2 odgovora 726 👀
1 odgovor 339 👀
2 odgovora 255 👀
2 odgovora 327 👀
1 odgovor 997 👀
2 odgovora 1.0k 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.4k pitanja

23.4k odgovora

9.0k komentara

1.7k korisnika

...