Zoran Jurić u rubrici Web Marketing od

Što je Off-site SEO optimizacija?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

4 odgovor(a)

+11 glasa
Dario Volarić od
odabran od Zoran Jurić
 
Najbolji odgovor

Off page optimizacija posao je koji se radi nakon napravljene on page SEO optimizacije. Pri nevelikoj konkurenciji za određenu ključnu riječ, pogotovo kod nas trenutno, čak i nije nužna, ali ako ciljate na neku zasićenu tržišnu nišu, prepunu konkurencije, off page optimizacija je obavezna.

Off page optimizacija je, jednostavnim rječnikom rečeno, izgradnja linkova s drugih sajtova prema Vašoj web stranici. Generalno, što više tih backlinkova, tim bolje za Vaš sajt i posao. No, i tu postoje "kvake" tj. što Google voli, a što ne.

Google definitivno voli kad vas "preporučuju" jaki (što posjećeniji) sajtovi. Također mu je draže da na vaše stranice vode linkovi putem tekstova nego preko npr. bannera i plaćenih reklama. Sviđa mu se i da vas linkaju strukovno kompatibilni sajtovi (npr. da neka veleprodaja cvijeća preporučuje Vašu cvjećarnicu).

A što Google ne voli? Na sviđa mu se razmjena linkova (vaša stranica vodi na prijateljevu, a ona na vašu). "Alergičan" je na umjetnu izgradnju linkova (postoje razni programi za to) i ta vas avantura može koštati i najgorom sankcijom (izbacivanjem s tražilice). Kome ne bi bilo sumnjivo da ste npr. jučer otvorili svoj sajt, a već danas na njega vodi 1000 linkova? Nije zanemarivo ni što loše kotiraju stari linkovi, dakle treba ih redovito obnavljati!

S ovih par natuknica, uviđate da je off page SEO posao koji nikada ne prestaje i da se rezultati ne mogu očekivati preko noći (pogotovo ako ciljate na zasićena inozemna tržišta). A konkurencija ne miruje: većina će poraditi na svojoj optimizaciji čim primijeti da ste ih pretekli u rezultatima tražilice, a ne zaboravimo i da se svakodnevno pojavljuju novi sajtovi... 

Pretpostavimo da vam je trebalo 3 mjeseca da dođete sa 30. na 1. mjesto i tad ste odlučili prekinuti rad na offpage optimizaciji. Ubrzo ćete ponovo pasti na 30. mjesto, a tad će možda trebati i više od 3 mjeseca da se vratite na vrh. Zato se sa SEO optimizacijom stranice za prodaju nekih sezonskih proizvoda, npr. za Božić, kreće puno ranije (već na ljeto).

Zoran Jurić od
Jel ovo neka reklama?!? "Uz pomoć svojih poslovnih partnera - vaše stranice možemo dovesti na vrh Googlea u razumnim rokovima." Kako se vama možemo obratiti za taj posao?‌
Goran Dren od
Izgleda da je sad tekst popravljen.... Izgleda bolje. +1‌
+8 glasa
Elizabeta Bolarić od
Off page optimizacija se odnosi na sve aktivnosti koje je potrebno raditi tj. optimizirati kako bi se indirektno utjecalo na pozicioniranje web stranice na tražilici. Osim onpage optimizacije važno je optimizirati sve ostale digitalne kanale koji su povezani s web stranicom. Tu je naglasak na društvenim mrežama s kojim se korisnici preusmjeravaju putem oglasa na web, ali i one koje su na googlu visoko rangirane (linkedin). Sadržaj na oglasima i društvenim mrežama treba biti relevantan, oglasi i landing page trebaju biti usklađeni i komunicirati istu poruku. Osim društvenim mreža, važan je i sadržaj koji se pojavljuje na drugim stranicama koje sadržaju linkove naše web stranice, utjecaj influencera, broj i kvaliteta linkova koji preusmjeravaju na odredišnju web stranicu. PR i komunikacija na forumima ili redditu također ima utjecaj na izgradnju reputacije brenda (i njegove web stranice), stoga je važno usklađivanje vrijednosti i komunikacije u cijeloj online prisutnosti, a ne samo za webu.
+7 glasa
Maja Blažević od
Offpage optimizacija odnosi se na sve mjere koje se mogu poduzeti izvan web stranice s ciljem poboljšanja njezine pozicije prilikom pretraživanja. Dodatnim mjerama nastoji se stvoriti što više kvalitetnih povratnih veza, odnosno dolaznih linkova. Ovaj proces obično slijedi nakon on page optimizacije.

Dakle, za razliku od on page optimizacije, ovaj proces odnosi se na aktivnosti koje provodimo izvan granica naše stranice, a među najvažnijima su već spomenuta izgradnja linkova i marketing na društvenim medijima.

Uspješna offpage optimizacija sa sobom donosi brojne benefite. Za početak, pridonosi boljem rangiranju stranice prilikom pretraživanja što znači i veći promet. Viši rang znači i veću izloženost, a ona znači veći broj linkova, više posjeta i veću popularnost na društvenim medijima.
+6 glasa
Sven Vitić od
Off page optimizacija je dio SEO procesa i obuhvaća sve procese koje webmaster koristi za podizanje weba na tražilicama izvan same stranice(page). Obično se radi nakon on page optimizacije. Sastoji se od brand marketinga, posebice na društvenim mrežama i putem masovnih medija. Cilj je izbacivanje vašeg branda van kako bi budući korisnici saznali za vas, time hvatate web promet i povećavate vidljivost web stranice. Kako bi to osigurali, potrebno se povezati sa drugim web stranicama putem linkova na način da ti linkovi dolaze prema vašem webu. Ovi kanali su preporučeno što veće, posjećenije stranice, kao i webovi sa povezanim stvarima/aktivnostima vezanim uz vaš proizvod/uslugu.

Slična pitanja

1 odgovor 435 👀
1 odgovor 1.3k 👀
1 odgovor 385 👀
1 odgovor 269 👀
5 odgovora 1.4k 👀
11.12.2013. pitanje u rubrici Web Marketing od i_mark
1 odgovor 357 👀
Marinko Zadro 22.12.2013. pitanje u rubrici Internet od Marinko Zadro
2 odgovora 325 👀
1 odgovor 172 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.8k pitanja

22.5k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...