Ivan Gačić u rubrici Financije od
uređen od Ivan Gačić
Može li se kod nas uplatiti strani novac (euro, dolar, CHF, ...) sa jednog deviznog računa na drugi devizni kod fizičkih osoba? Kako se može?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+11 glasa
Darko Međimurec od
U hrvatskoj je moguće plaćanje samo kunama jer je kuna (i lipa) jedino zakonski dozvoljeno platežno sredstvo. Dakle, u hrvatskoj se ne može plaćati dolarima ili eurom. Isto tako, transakcije između računa nisu moguće ako se radi o deviznim iznosima.

Uvijek možete preko internet bankarstva pretvoriti devize u kune, platiti nekome, a taj može kune pretvoriti natrag u željene devize. Naravno, tu će doći do deviznih razlika i te višestruke akcije u internet bankarstvu će "skupo" koštati pa Vam se u pravilu ne isplate.

Druga i isplativija opcija je da dođete u poslovnicu banke. Da, morate doći. I onda tamo na šalteru tražite da vam prebace devize s Vašeg računa na nečiji drugi. I to će napraviti iako smo rekli da zakonski nije dozvoljeno. To je zato jer će osoba koja radi na šalteru napraviti niz akcija koje Vam se isplate. Prvo će napraviti "kompjuterski" isplatu deviznog keša. Dakle, keš relano nikada neće se pojaviti ispred nje niti Vas. Taj virtualni iznos deviznog keša će pisati da je isplačen s Vašeg računa Vama. Naknadno, osoba na šalteru će napraviti "kompjutersku" uplatu na željeni drugi račun i to upravo u iznosu ranije isplaćenih virtualnih deviza. Na taj način će simulirati kao da dižete devize s računa u keš i onda taj keš uplaćujete drugoj osobi.

Trećeg načina nema. :)
Nino Marić od
Ovo će se sve promijeniti od 1.1.2023. kada će u Hrvatskoj kao službeno platežno sredstvo biti uveden Euro.‌

Slična pitanja

3 odgovora 565 👀
Marko Radić 09.02.2016. pitanje u rubrici Financije od Marko Radić
1 odgovor 328 👀
3 odgovora 8.3k 👀
Goran Dren 28.12.2013. pitanje u rubrici Financije od Goran Dren
1 odgovor 365 👀
1 odgovor 2.1k 👀
1 odgovor 604 👀
1 odgovor 696 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.0k pitanja

22.7k odgovora

8.5k komentara

1.6k korisnika

...