429 pregleda
Laura Marjanović u rubrici Zdravlje i medicina od Laura Marjanović
Koje su prednosti i mane ovih aparatića za zube?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+6 glasa
Adriana Horvat od Adriana Horvat

Fiksni aparatić za zube (metalni) je najučinkovitiji način ispravljanja zubiju, a predviđeno je da se on nosi oko dvije godine jer je toliko potrebno da se zubi i čeljust prirodno fiksiraju na novi položaj (poravnaju se). Građen je od nehrđajućeg čelika i metalnih nosača koji su za zube pričvršćeni određenom vrstom cementa. Između nosača je tanka žica koja se pomiče i vrši pritisak na zube. Naravno trebate paziti prilikom jedenja jer ne smijete gristi npr. jabuku, trebate izbjegavati grickalice, žvakaće gume, sve ono što bi moglo zapeti u nosač ili slomiti žicu. Također nakon svakog zatezanja aparatića osjećate bol koja traje kojih dva tri dana. Takav aparatić se četka posebnom četkicom koju obično dobivate kod ortodonta. Osobno sam ga imala i mislim da je bolja varijanta od plastičnog.

Plastični aparatić za zube (prozirni) sastoji se od prozirnih folija koje se mijenjaju od prilike svakih tjedan dana, nakon čega se osjeti blago zatezanje. Folije se skidaju prije svakog obroka i pranja zubiju te se one također moraju čistiti (prati). Nošenje ovakvog aparatića traje od 10 mjeseci do dvije godine, ovisno o problemu pacijenta. Također se preporučuje da se folije nose i nakon završenog ortodontske terapije jer se zubi vremenom mogu vrati u stari položaj.

+2 glasa
Matija Kranjčić od Matija Kranjčić
odabran od Laura Marjanović
 
Najbolji odgovor
Velike razlike između fiksnog i prozirnog tj.plastičnog aparatića za zube ne postoje. Oba aparatića rade isti posao, a to je da stavljaju vaše zube u red i popravljaju zagriz. Fiksni aparatić, kako mu samo ime kaže ne možete skidati, ali vam ga ortodont na mjesečnoj bazi zateže dok sa prozirnim aparatićem to rade faze plastika koje dobijete. Naime, kada ortodont odluči koliko je vaša anomalija velika i koliko to faza mobilnog aparatića zahtjeva onda dobijate faze koje mijenjate svakih tjedan dana. Ako dobijete 17 faza to je onda sveukupno 17 tjedana nošenja paratića. Na tržištu se nalazi Invisilign i Simply Smile prozirni aparatić, dok kod metalnog aparatića postoji i verzija sa bijelim keramičkim bravicama kako bi bio što manje upadljiv. Nakon obje terapije je obavezeno nošenje retainera kako bi se zubi i zagriz ustabilili i ne bi vratili na staro.
Znatko predstavlja

Međunarodna enogastronomska konferencija

Zagreb, 12. 03. 2024.
Znatko predstavlja

Kako dobro pozicionirati svoj online biznis

20.03.2024.
PRIJAVA
Znatko predstavlja

Budućnost financija i tehnologije

Zagreb
21. i 22. 03. 2024.

ULAZNICE
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.3k pitanja

21.9k odgovora

8.0k komentara

1.6k korisnika

...