345 pregleda
Ivan Gačić u rubrici Društvo od Ivan Gačić
Tko je hrvatski kralj bakra?
Dejan Filipović od Dejan Filipović
Ispravka, Hrvatski kraljevi bakra! "Hrvatski kraljevi bakra, nije tajna, pretežito su muškoljubi. Neće oni oprostiti ni ženama, ne kažem, poznato je kako su onomad u karlovačkom Gradskom muzeju zaveli narodne heroine Nadu Dimić i Nadu Vukić, a u centru Zagreba na leđa pokušali prevrnuti i slavnu Mariju Jurić Zagorku, ali je u Tkalčićevoj ulici manje-više uvijek prometno, pa je prvoj hrvatskoj profesionalnoj novinarki u toj borbi na koncu otuđen samo kišobran. Te sreće nije, međutim, bio skladatelj hrvatske himne, slavni Josip Runjanin: njega su onomad u rodnim Vinkovcima s postamenta odnijeli čitavog. Ostali su samo šarafi.

Za nacionalnu samosvijest jest pomalo porazna spoznaja da su autora “Lijepe naše” nitkovi rastopili, pa potom preprodali nekom skladištu metalnog otpada za 30 kuna po kilogramu, ali još više smeta nerazmjer u krajnjoj cijeni između skladatelja i autora teksta svečane pjesme jedine nam države. Prije pet-šest godina su u Gatima ponad Omiša, naime, ukrali čitavu tonu teškog Antuna Mihanovića: potrajao je na svom mjestu pune dvije godine, da bi domaćem kralju bakra na koncu uprihodio najmanje desetak tisuća kuna zarade. Na skromnom Runjaninu, čija je bista brat-bratu težila pedesetak kila, nepoznati je počinitelj zaradio tek oko 1500 kuna, što je – ako mene pitate – sramotno jeftino, s obzirom na velikanove zasluge i trud."   https://slobodnadalmacija.hr/kolumne/davor-krile-kraljevi-bakra-266666
Goran Gonar od Goran Gonar
što reći nakon što ovo pročitam osim "asti gospe!" :D

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+7 glasa
Milan Šaljivđija od Milan Šaljivđija

Hrvatski kralj bakra jednostavno - ne postoji! :)

Ovo je trik pitanje. Iako možda će biti neki lik u budućnosti kojeg će mediji tako prozvati ili će se i sam tako nazvati i certificirati.

Ali dobro bi bilo ovdje predložiti nekog... Otvoreni smo za prijedloge!

–9 glasa
Dejan Filipović od Dejan Filipović
Hrvatski kralj bakra je bio Ivan Stojanović, poznatiji pod nadimkom Kralj bakra. Rođen je 1942. godine u Imotskom, a cijeli svoj život posvetio je poslovanju s bakrom.

Kralj bakra je postao poznat zbog svoje sposobnosti da predvidi kretanje cijene bakra na svjetskom tržištu i svoje poslovne mudrosti u trgovini s ovim metalom. Uspio je izgraditi bogatstvo kupujući i prodajući bakar, posebno u vrijeme kada su cijene ovog metala bile visoke.

Međutim, Stojanović je također bio kontroverzna osoba. Uhićen je i optužen za nekoliko kaznenih djela, uključujući utaju poreza, pranje novca i posjedovanje nezakonitog oružja. Umro je 2002. godine u 59. godini života.

Unatoč kontroverzama koje su pratile njegov život, Ivan Stojanović ostao je zapamćen kao jedan od najpoznatijih hrvatskih poduzetnika u trgovini s bakrom i ostavio je značajan trag u poslovnom svijetu u kojem je djelovao.
Borna Matić od Borna Matić
Tko je to? Postoji srpski kralj bakra (bivši od Severine), ali hrvatski... Da ne misliš možda na Josipa Stojanovića zvanog Jolly?!?
Marin Duganđija od Marin Duganđija
Neki Ivan Stojanović je dao intervju na Znatku. Možebitno da je ovo kopirani odgovor koji je dao ChatGPT ili neki AI koji je pretraživao internet i našao na ovo pitanje bez odgovora, ali je odmah uz pitanje desno na vrhu Znatkove stranice bio najavljen intervju sa dotičnim i umjetna inteligencija je krivo pretpostavila da je to on. :D
Goran Gonar od Goran Gonar
Hahaha :D :D

Slična pitanja

1 odgovor
Ivan Gačić 20.08.2021. pitanje u rubrici Društvo od Ivan Gačić
1 odgovor
Ivan Gačić 20.08.2021. pitanje u rubrici Društvo od Ivan Gačić
1 odgovor
Ivan Gačić 20.08.2021. pitanje u rubrici Zabava od Ivan Gačić
1 odgovor
Zoran Jurić 11.12.2020. pitanje u rubrici Društvo od Zoran Jurić
3 odgovora
Augustina Kolak 13.12.2020. pitanje u rubrici Društvo od Augustina Kolak
1 odgovor
1 odgovor
Zoran Jurić 10.09.2020. pitanje u rubrici Financije od Zoran Jurić
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.6k pitanja

20.1k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...