10.5k pregleda
Augustina Kolak u rubrici Društvo od Augustina Kolak
Iz čega su dobili Nobelovu nagradu?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+4 glasa
Marina Radić od Marina Radić
Hrvatski nobelovci su Lavoslav (Leopold) Ružička, Ivo Andrić i Vladimir Prelog.

Lavoslav (Leopold) Ružička (Vukovar, 13. rujna 1887. - Mammern, Švicarska, 26. rujna 1967.), dobitnik je Nobelove nagrade u području kemije, ujedno i prvi dobitnik te nagrade iz Hrvatske. Podrobnije, potonju nagradu dobiva za rad na polimetilenima i višim terpenima * te za istraživanje spolnih hormona 1939. godine koju dijeli sa Adolfom Butenandtom.

* ističu se po znanstvenoj i tehničkoj važnosti, sastojci velikog broja prirodnih i umjetnih stvari, medicinska važnost, korištenje pri izradi parfema te kao začini

Ivo Andrić (Dolac, BiH, 9.listopada 1982. - Beograd, Srbija, 13. ožujka 1975.), dobitnik Nobelova nagrade za književnost 1961. godine za roman ''Na drini ćuprija''. Andrić je prvi čovjek sa prostora bivše Jugoslavije koji dobiva Nobelovu nagradu za književnost. Također, Andrićev govor na dodjeli nagrada pod nazivom '' O priči i pričanju '', govori i opravdana veličinu ovog čovjeka. Novac koji je dobio od nagrade odlučuje pokloniti radu na unaprjeđenju bosankohercegovačkog knjižničarstva.

Vladimir Prelog (Sarajevo, BiH, 23. srpnja 1906. - Zurich, Švicarska, 7.siječnja 1998.), dobitnik je Nobelove nagrade na području kemije 1975. godine. za istraživanje stereokemije organskih molekula i rekacija koju dijeli s J. W. Cornforthom. čime doprinose razvoju moderne stereokemije *.

*(..)''grana kemije koja se bavi istraživanjem prostornog rasporeda atoma u molekulama te utjecajem prostorne građe molekula na njihova fizikalna, kemijska i biološka svojstva (...) '' --> https://www.enciklopedija.hr/natuknica.aspx?ID=58031
+2 glasa
Sandra Vukov od Sandra Vukov
odabran od Augustina Kolak
 
Najbolji odgovor

Hrvatski nobelovci bili su Ivo Andrić, Vladmir Prelog, Lavoslav Ružička. 

Ivo Andrić dobio je Nobelovu nagradu za roman "Na drini čuprija" koja je održana u Švedskoj u glavnom gradu Stocholmu u dvorani Koncertne palate švedske akademije i tu nagradu je odlučio pokloniti za unaprijeđenje bosanskohercegovačkog biblotekarstva.

Lavoslav Ružička je dobitnik Nobelove nagrade za kemiju te je on i prvi dobitnik nagrade. Takodjer, on je nositelj 8 počasnih doktorata, a s 15 godina je objavio već svoj prvi znanstveni rad. 

Vladimir Prelog takodjer je dobitnik nagrade za kemiju, doktorirao je visokoj tehničkoj školi na kemijsko inžinjerskom odjelu.

+2 glasa
Nikolina Šrajbek od Nikolina Šrajbek
Prvi dobitnik Nobelove nagrade iz Hrvatske jest Lavoslav (Leopold) Ružička. Ružička je Nobelovu nagradu dobio za svoja znanstvena otkrića i doprinose u području kemije. Nagrada mu je dodijeljena 1939. godine za njegovo istraživanje polimetilena i viših terpena. U svojem je laboratoriju podučavao mlade, obećavajuće znanstvenike, među kojima je bio i Vladimir Prelog - treći hrvatski dobitnik Nobelove nagrade. 

Drugi hrvatski Nobelovac je književnik Ivo Andrić. Nobelovu je nagradu dobio za povijesni roman "Na Drini ćuprija" iz 1945. godine kao "kompletno književno djelo o historiji jednog naroda". 

Vladimir Prelog Nobelovu nagradu za kemiju dobio je 1975. godine. Nagradu je dobio zbog svojih istraživačkih radova i znanstvenih doprinosa na području organskih prirodnih spojeva i stereokemije. 
Znatko medijski pokriva


Zagreb
30. 09. 2023.

ULAZNICE uz POPUST
Znatko medijski pokriva
TEHNOLOŠKA SENZACIJA GODINE

Zagreb
12. 10. 2023.

KUPI ULAZNICE
Znatko medijski pokriva
Engage in a new social, business and technological revolution

Zagreb
19. i 20. 10. 2023.

KUPI ULAZNICU
Znatko medijski pokriva

Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Powered by Intersec

Ljubljana
25. i 26. 10. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.0k pitanja

18.9k odgovora

6.1k komentara

1.5k korisnika

...