Monika Kiris u rubrici Znanost od
promjena rubrike od Znatko

Tko je bio Andrija Mohorovičić? Zbog čega se on smatra najvećim hrvatskim meteorologom i seizmologom?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+7 glasa
Redakcija od
prikazano od Znatko

Andrija Mohorovičić - jedan od najvećih hrvatskih znanstvenika

Andrija Mohorovičić bio je hrvatski geofizičar te hrvatski znanstvenik na području meteorologije i seizmologije

Proučavajući seizmografske zapise potresa u Pokupskom 1909. godine Andrija Mohorovičić otkrio je postojanje plohe diskontinuiteta brzine potresa, a koja dijeli koru od plašta Zemlje. Prekid između kore i vanjskoga omotača Zemlje nazvan je njemu u čast Mohorovičićev diskontinuitet ili kako se danas često skraćeno naziva Moho sloj. To je otkriće uvelike povećalo spoznaju o strukturi Zemlje i znatno unaprijedilo proučavanje potresa. 

Upravo na lokaciji Grič 3 Andrija Mohorovičić, tada upravitelj meteorološkog opservatorija na toj adresi, došao je do najvećeg otkrića u seizmologiji koje ga je svrstalo među najznačajnije prirodoslovne znanstvenike prve polovine 20. stoljeća. Proučavajući seizmografske zapise potresa u Pokupskom 1909. godine otkrio je da Zemlja kao planet nije monolitna kamenita tvorba, nego se sastoji od slojeva vrlo različita sastava, od kojih je najtanji Zemljina kora, tlo na kojem živimo. Otkrio je postojanje plohe diskontinuiteta brzine potresa koja dijeli koru od plašta Zemlje. Prekid između kore i vanjskoga omotača Zemlje nazvan je njemu u čast Mohorovičićev diskontinuitet ili kako se danas često skraćeno naziva Moho sloj. To je otkriće uvelike povećalo spoznaju o strukturi Zemlje i znatno unaprijedilo proučavanje potresa. 

To otkriće se smatra najvećim znanstvenim otkrićem do kojega je došao neki znanstvenik radeći u Hrvatskoj, a istraživanja geofizičara i astronoma usmjerila su se tada prema zamršenoj unutrašnjosti planeta.

HKV

Koliko je Andrija Mohorovičić cijenjen u svjetskoj znanosti pokazuje činjenica da je po njemu 1970. godine nazvan krater polumjera 55 km na tamnoj strani Mjeseca, a 1996. asteroid br. 8422 (u glavnom asteroidnom pojasu koji se nalazi između Marsa i Jupitera). Njegovim se imenom naziva i diskontinuitet između kore i plašta na Merkuru, Veneri, Marsu i Mjesecu. 

Njegovo svjetski značajno znanstveno otkriće stavlja ga u rang svega nekoliko prirodoslovnih znanstvenika porijeklom iz Hrvatske poput Boškovića, Tesle, Ružičke i Preloga. Ono po čemu se Andrija Mohorovičić razlikuje od njih je to što je jedini do svog otkrića došao upravo u Hrvatskoj.

Alamy

Slična pitanja

4 odgovora 484 👀
Mia Jelinčić 10.05.2022. pitanje u rubrici Politika od Mia Jelinčić
1 odgovor 236 👀
2 odgovora 479 👀
1 odgovor 281 👀
Augustina Kolak 27.12.2020. pitanje u rubrici Društvo od Augustina Kolak
1 odgovor 433 👀
2 odgovora 313 👀
Sandra Vukov 30.12.2020. pitanje u rubrici Znanost od Sandra Vukov
3 odgovora 443 👀
Nino Marić 20.04.2022. pitanje u rubrici Umjetnost i kultura od Nino Marić
2 odgovora 806 👀
1 odgovor 545 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

13.9k pitanja

22.7k odgovora

8.5k komentara

1.6k korisnika

...