188 pregleda
Monika Kiris u rubrici Društvo od Monika Kiris

Kako je prošla svečanost otkrivanja spomen ploče 2022. godine na Griču 3 u čast otkrića Andrije Mohorovičića?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+8 glasa
Redakcija od Redakcija
prikazano od Znatko

Europsko fizikalno društvo odalo priznanje otkriću Moho sloja

"Na ovom mjestu započela su meteorološka mjerenja čiji kontinuitet se nastavlja i danas. Ovo je i mjesto gdje je Andrija Mohorovičić počeo raditi najprije kao meteorolog, proučavao ekstremne vremenske pojave te napisao znanstvene meteorološke radove"...

...izjavila je glavna ravnateljica Državnog hidrometeorološkog zavoda, dr. sc. Branka Ivančan-Picek i dodala: 

"Ponosni smo da DHMZ baštini njegove spoznaje i znanja te što će ovo mjesto stati uz bok povijesnim mjestima u Europi, poput rodne kuće Alberta Einsteina. Od danas će ovo mjesto postati kulturna i znanstvena točka Zagreba."

Nakon što je u travnju 2022. godine naš najveći hrvatski meteorolog i seizmolog, akademik Andrija Mohorovičić u parku Grič dobio svoj spomenik, otkrivanjem spomen-ploče u petak, 23. rujna 2022. točno u podne na zagrebačkom Gornjem gradu njegovom znanstvenom radu odano je još jedno međunarodno priznanje.

Naime, rodna kuća DHMZ-a na Griču 3 postala je prva zgrada u Hrvatskoj sa statusom Povijesno mjesto Europskog fizikalnog društva kao mjestom epohalnog otkrića Andrije Mohorovičića. Status Povijesno mjesto Europskog fizikalnog društva (EPS Historic Sites) dodjeljuje se onim mjestima u Europi koja su važna za povijest i razvoj fizike.

Profesor emeritus Ivica Picek, predstavnik Hrvatskog fizikalnog društva (HFI) ispričao je okupljenima kako je došlo do nominacije Griča 3 kao Povijesnog mjesta Europskog fizikalnog društva istaknuvši da je glavni motiv HIF-a bio povećati vidljivost znanstvenog značaja Andrije Mohorovičiča u Hrvatskoj gdje je manje poznat nego u svijetu te izrazio zadovoljstvo što je HIF uspio u svojoj nakani unatoč tome što je svečanost morala biti prolongirana za dvije godine zbog zagrebačkog potresa i pandemije.

Akademik Velimir Neidhardt, predsjednik HAZU u svom je pozdravnom govoru naglasio:

"Potresi koji su nas pogodili 2020. podsjetili su nas na zasluge ovog velikana i na aktualnost njegovih otkrića. On je još prije više od 100 godina upozoravao na nužnost pridržavanja posebnih propisa pri gradnji zgrada u potresnom području. Baština Andrije Mohorovičića živi i dalje te je neizostavni dio hrvatske i svjetske znanosti, ali i naših života."

Predsjednik Europskog fizikalnog društva (EPS), dr. sc. Luc Bergé, prisutne je upoznao s aktivnostima i projektima EPS-a usmjerenih na popularizaciju fizike i njezin doprinos ekonomskom, tehnološkom, društvenom i kulturnom razvoju Europe. 

"Bivša zgrada DHMZ-a na Griču 3 savršeno zadovoljava naše kriteriji dodjele statusa Povijesnog mjesta EPS-a, jer su u njoj djelovali prestižni znanstvenici i genijalni geofizičari. Ovu zgradu zapamtit ćemo i kao prvo hrvatsko Povijesno mjesto EPS-a", zaključio je dr. sc. Luc Bergé.

Izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba Madeleine Wolf podsjetila je da je Andrija Mohorovičić svojim epohalnim otkrićem zadužio znanstveni svijet i čovječanstvo. 

"Upravo u godini u kojoj ćemo obilježiti njegovu 165 godišnjicu rođenja, drago nam je da se zbog njegovog predanog rada i ove spomen-ploče grad Zagreb još jednom stavlja na kartu velikih svjetskih otkrića. Andrija Mohorovičić bio je veliki znastvenik i veliki čovjek te kao takav primjer svim mladim znanstvenicima", rekla je Madeleine Wolf.

Svečanost je nastavljena u palači Narodnog doma HAZU izvanrednim predavanjem akademika Mirka Orlića o životu i djelu Andrije Mohorovičića.  

Monika Kiris 23.09.2022. pitanje u rubrici Znanost od Monika Kiris
07.08. promjena rubrike od Znatko
Tko je bio Andrija Mohorovičić?

Slična pitanja

1 odgovor
Monika Kiris 23.09.2022. pitanje u rubrici Znanost od Monika Kiris
1 odgovor
Zoran Jurić 18.01.2021. pitanje u rubrici Znanost od Zoran Jurić
2 odgovora
Sandra Vukov 30.12.2020. pitanje u rubrici Znanost od Sandra Vukov
1 odgovor
Margareta Jurisi 30.10.2020. pitanje u rubrici Znanost od Margareta Jurisi
Znatko medijski pokriva
TEHNOLOŠKA SENZACIJA GODINE

Zagreb
12. 10. 2023.

KUPI ULAZNICE
Znatko medijski pokriva
Engage in a new social, business and technological revolution

Zagreb
19. i 20. 10. 2023.

KUPI ULAZNICU
Znatko medijski pokriva

Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Powered by Intersec

Ljubljana
25. i 26. 10. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.0k pitanja

18.9k odgovora

6.1k komentara

1.5k korisnika

...