188 pregleda
Monika Kiris u rubrici Društvo od Monika Kiris

Kako je prošla svečanost otkrivanja spomen ploče 2022. godine na Griču 3 u čast otkrića Andrije Mohorovičića?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+8 glasa
Redakcija od Redakcija
prikazano od Znatko

Europsko fizikalno društvo odalo priznanje otkriću Moho sloja

"Na ovom mjestu započela su meteorološka mjerenja čiji kontinuitet se nastavlja i danas. Ovo je i mjesto gdje je Andrija Mohorovičić počeo raditi najprije kao meteorolog, proučavao ekstremne vremenske pojave te napisao znanstvene meteorološke radove"...

...izjavila je glavna ravnateljica Državnog hidrometeorološkog zavoda, dr. sc. Branka Ivančan-Picek i dodala: 

"Ponosni smo da DHMZ baštini njegove spoznaje i znanja te što će ovo mjesto stati uz bok povijesnim mjestima u Europi, poput rodne kuće Alberta Einsteina. Od danas će ovo mjesto postati kulturna i znanstvena točka Zagreba."

Nakon što je u travnju 2022. godine naš najveći hrvatski meteorolog i seizmolog, akademik Andrija Mohorovičić u parku Grič dobio svoj spomenik, otkrivanjem spomen-ploče u petak, 23. rujna 2022. točno u podne na zagrebačkom Gornjem gradu njegovom znanstvenom radu odano je još jedno međunarodno priznanje.

Naime, rodna kuća DHMZ-a na Griču 3 postala je prva zgrada u Hrvatskoj sa statusom Povijesno mjesto Europskog fizikalnog društva kao mjestom epohalnog otkrića Andrije Mohorovičića. Status Povijesno mjesto Europskog fizikalnog društva (EPS Historic Sites) dodjeljuje se onim mjestima u Europi koja su važna za povijest i razvoj fizike.

Profesor emeritus Ivica Picek, predstavnik Hrvatskog fizikalnog društva (HFI) ispričao je okupljenima kako je došlo do nominacije Griča 3 kao Povijesnog mjesta Europskog fizikalnog društva istaknuvši da je glavni motiv HIF-a bio povećati vidljivost znanstvenog značaja Andrije Mohorovičiča u Hrvatskoj gdje je manje poznat nego u svijetu te izrazio zadovoljstvo što je HIF uspio u svojoj nakani unatoč tome što je svečanost morala biti prolongirana za dvije godine zbog zagrebačkog potresa i pandemije.

Akademik Velimir Neidhardt, predsjednik HAZU u svom je pozdravnom govoru naglasio:

"Potresi koji su nas pogodili 2020. podsjetili su nas na zasluge ovog velikana i na aktualnost njegovih otkrića. On je još prije više od 100 godina upozoravao na nužnost pridržavanja posebnih propisa pri gradnji zgrada u potresnom području. Baština Andrije Mohorovičića živi i dalje te je neizostavni dio hrvatske i svjetske znanosti, ali i naših života."

Predsjednik Europskog fizikalnog društva (EPS), dr. sc. Luc Bergé, prisutne je upoznao s aktivnostima i projektima EPS-a usmjerenih na popularizaciju fizike i njezin doprinos ekonomskom, tehnološkom, društvenom i kulturnom razvoju Europe. 

"Bivša zgrada DHMZ-a na Griču 3 savršeno zadovoljava naše kriteriji dodjele statusa Povijesnog mjesta EPS-a, jer su u njoj djelovali prestižni znanstvenici i genijalni geofizičari. Ovu zgradu zapamtit ćemo i kao prvo hrvatsko Povijesno mjesto EPS-a", zaključio je dr. sc. Luc Bergé.

Izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba Madeleine Wolf podsjetila je da je Andrija Mohorovičić svojim epohalnim otkrićem zadužio znanstveni svijet i čovječanstvo. 

"Upravo u godini u kojoj ćemo obilježiti njegovu 165 godišnjicu rođenja, drago nam je da se zbog njegovog predanog rada i ove spomen-ploče grad Zagreb još jednom stavlja na kartu velikih svjetskih otkrića. Andrija Mohorovičić bio je veliki znastvenik i veliki čovjek te kao takav primjer svim mladim znanstvenicima", rekla je Madeleine Wolf.

Svečanost je nastavljena u palači Narodnog doma HAZU izvanrednim predavanjem akademika Mirka Orlića o životu i djelu Andrije Mohorovičića.  

Monika Kiris 23.09.2022. pitanje u rubrici Znanost od Monika Kiris
07.08. promjena rubrike od Znatko
Tko je bio Andrija Mohorovičić?

Slična pitanja

1 odgovor
Monika Kiris 23.09.2022. pitanje u rubrici Znanost od Monika Kiris
1 odgovor
Zoran Jurić 18.01.2021. pitanje u rubrici Znanost od Zoran Jurić
2 odgovora
Sandra Vukov 30.12.2020. pitanje u rubrici Znanost od Sandra Vukov
1 odgovor
Margareta Jurisi 30.10.2020. pitanje u rubrici Znanost od Margareta Jurisi
Znatko medijski pokriva

Humans vs Machines

Zagreb
29. 09. 2023.

ULAZNICE uz 20% POPUSTA
Znatko medijski pokriva


Zagreb
30. 09. 2023.

ULAZNICE uz POPUST
Znatko medijski pokriva
TEHNOLOŠKA SENZACIJA GODINE

Zagreb
12. 10. 2023.

KUPI ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Powered by Intersec

Ljubljana
25. i 26. 10. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.0k pitanja

18.9k odgovora

6.0k komentara

1.5k korisnika

...