107 pregleda
Nino Marić u rubrici Umjetnost i kultura od Nino Marić [Ekstraktivan] (7.6k bodova)

Tko je bio Petar Hektorović?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+6 glasa
Ivana Steković od Ivana Steković [Megaktivan] (19.4k bodova)
odabran od Nino Marić
 
Najbolji odgovor

Petar Hektorović (1487-1572)

  • Jedan je od najveće ličnosti Hrvatske kulture. Renesansni pjesnik i mislilac i graditelj.
  • Svojim je najpoznatijim djelom,spjevom Ribanje i ribarsko prigovaranje ostao trajnom vrijednošću naše književene baštine. 
  • U Ribanju je realistički sa putčkim motivima opisao tri dana ribanja i plovidbe od Starog Grada do Braća i Šolte - u društvu s hvarskim ribarima Paskojem i Nikolom.
  • Hektorović je tijekom života preživio kugu na otoku,doživio bunu pučana na Hvaru i navalu Turaka pred kojima je pobjegao u Italiju. 
  • Nakon povratka iz Italije počeo je graditi utvrdu Tvrdalj - najpoznatiju građevinu Starog Grada. Utvrdu je gradio tijekom cijelog života,a bila mu je jednako značajna kao i književno djelo. 
  • Na zidove je uklesao više od dvadeset kamenih natpisa,a jedan od njih je bio i njegov životni moto: O koliko je lijepa vjera i stvarnost.

+4 glasa
Ana Pilato od Ana Pilato [Ekstraktivan] (6.1k bodova)

Petar Hektorović

Petar Hektorović (Petre), hrvatski erudit i pjesnik, rodio se između 18. veljače i 1. srpnja 1487. u Starom Gradu ili u Hvaru na otoku Hvaru kao potomak patricijske obitelji, hvarskih „didića“. Naobrazbu je stekao vjerojatno u hvarskoj humanističkoj školi, a nastavio se školovati kod dominikanaca u Splitu. Oko 1520. u Starom Gradu počeo je zidati Tvrdalj, palaču utvrdu s perivojem i ribnjakom. Dopisivao se s uglednicima i književnicima humanističkoga kruga od Dubrovnika preko Staroga Grada i Hvara do Splita, Trogira i Zadra.

U Dubrovnik je otputovao 1557. posjetiti prijatelje, a domaćin mu je bio pjesnik Nikola Nalješković. Umro je u Starom Gradu 13. ožujka 1572. Imanje je ostavio izvanbračnoj kćeri Margariti, a pokretnu imovinu razdijelio je slugama i siromašnima.

Književne tekstove uključivao je u epistolarni okvir kao pisma prijateljima. Među prijevodima ističe se Knjiga Ovidijeva od lika ljubenoga (1528.) u čijoj popratnoj poslanici iznosi stavove o prevođenju. Pretpostavlja se da je u prvoj fazi književnog djelovanja pisao ljubavne pjesme, no ono što se sačuvalo odaje čovjeka koji razmišlja o ispraznosti zemaljskih dobara i Božjoj milosti (Nadgrobnica Franetu Hektoroviću i dr.). Glasovita knjiga Ribanje i ribarsko prigovaranje i razlike stvari ine (dovršena 1556., tiskana 1568.) uz putopisnu eklogu u dvostruko rimovanim dvanaestercima sadrži i druge književne forme. U Ribanju i ribarskom prigovaranju uzveličao je Marka Marulića, a putovanjem u Dubrovnik te proznim pismom Mikši Pelegrinoviću (1557.) odao je čast kulturi i književnosti hrvatskog juga te afirmirao ideju kanona i klasika, uzora u prošlosti i suvremenosti. Osobita je vrijednost njegov neposredan čakavski izraz i izravnost opisa:

„Prid samu Zavalu dojdosmo loveći, kako u zarcalu sve na dnu videći.“ 

___
Hrvatska pošta pustit će u optjecaj 20. travnja 2022. nove prigodne poštanske marke iz serije „Znameniti Hrvati.“ Motivi na ovogodišnjoj seriji prigodnih maraka čija je autorica zagrebačka dizajnerica Sabina Rešić jesu Petar Hektorović (Ribanje i ribarsko prigovaranje), Grgo Martić (Pjesnička djela) i August Šenoa (Zlatarovo zlato). Vrijednost maraka označena je slovnom oznakom A što odgovara iznosu poštarine za pismo mase do 50 g u unutarnjem prometu te za dopisnicu/razglednicu u unutarnjem prometu. Naklada maraka iznosi 30.000 primjeraka po motivu i su izdane u arcima od 20 maraka. Hrvatska pošta tiskala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC). Ovaj odgovor u povodu izlaska novih prigodnih maraka napisala je prof. dr. Cvijeta Pavlović s Odsjeka za komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Slična pitanja

1 odgovor 145 pregleda
1 odgovor 130 pregleda
3 odgovora 274 pregleda
2 odgovora 319 pregleda
2 odgovora 188 pregleda
Sandra 03.01.2021. pitanje u rubrici Politika od Sandra [Ekstraktivan] (8.9k bodova)
1 odgovor 193 pregleda
1 odgovor 174 pregleda
Znatko medijski pokriva

Međunarodna konferencija za digitalne dizajnere i developere

Labin, 23.-24.09.2022.

PROGRAM | PRIJAVA
Znatko medijski pokriva

CRO commerce 2022


Najnoviji eCommerce trendovi na četvrtoj CRO commerce konferenciji u organizaciji trgovaca

Zagreb, 07.10.2022.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

‘ko?VA! Konferencija VIRTUALNI ASISTENT


Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

9.2k pitanja

14.6k odgovora

3.2k komentara

1.4k korisnika

...