614 pregleda
Monika Kiris u rubrici Turizam i putovanja od Monika Kiris
uređen od Znatko

Kakvi su dojmovi nakon glavne dodjele nagrada za najbolje u turizmu na Danima hrvatskog turizma (DHT) održanog u Šibeniku 2022. godine?

Marija Miljević od Marija Miljević
A da... Turizam će još dugo ostati jedan od bitnih faktora za hrvatsko gospodarstvo ( za BDP ), a što čujem, da zbog svoje visokorizičnosti poslovanja predstavlja veliki rizik za hrvatsko gospodarstvo odnosno BDP. Ali narod voli živjeti od turizma pa neka im... :)

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+20 glasa
Redakcija od Redakcija
prikazano od Znatko

Dodijeljene nagrade za najbolje u turizmu 2022. godine 

Dani hrvatskog turizma 2022

Dana 7. listopada 2022. je u turističkom naselju Amadria park Šibenik održana završna večer Dana hrvatskog turizma (DHT) na kojoj su dodijeljene nagrade za najbolje u turizmu. Nagrade su dodijeljene u sljedećim kategorijama:

 • Destinacija godine,
 • Kulturna atrakcija godine,
 • Prirodna atrakcija godine,
 • Događaj godine,
 • Marina godine,
 • Kamp godine,
 • Hotel godine,
 • Putnička agencija godine,
 • Restoran godine,
 • nagrada „Anton Štifanić“ u kategoriji tvrtka/ustanova/udruga te pojedinac,
 • Nagrada za životno djelo,
 • posebna priznanja za izniman doprinos promociji Republike Hrvatske i primjenu principa razvoja održivosti. 

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, tom prigodom je istaknula:

Hrvatska je danas jedna od najpoželjnijih europskih destinacija, a taj uspjeh rezultat je rada svih turističkih djelatnika. U skladu s novim trendovima ove godine smo po prvi puta nagradili i predvodnike u razvoju načela održivog turizma, a s obzirom kako su sportaši jedni od naših najboljih promotora u svijetu, po prvi puta smo dodijelili i posebno priznanje za doprinos promociji Hrvatske u svijetu, koje je pripalo Luki Modriću. Dosadašnji rezultati ne bi bili mogući bez odlične suradnje Vlade RH i svih dionika u turističkom sustavu te s pogledom prema naprijed i prema budućnosti hrvatskog turizma kojeg želimo graditi kroz održivost i digitalnu tranziciju, ovim putem čestitam svim finalistima i nagrađenima i hvala vam što hrvatski turizam svake godine činite sve kvalitetnijim, inovativnijim i boljim.“

Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice, poručio je:

Hrvatska se danas nalazi među zemljama s najbržim oporavkom turizma, a činjenica da smo već u ovoj godini praktički izjednačili rezultat turističkog prometa iz rekordne 2019., dok ćemo onaj financijski najvjerojatnije i premašiti, ne bi bila moguća bez čvrste sinergije javnog i privatnog sektora, kao ni bez predanog rada svih turističkih djelatnika. Zasluge idu i kolegama iz ostalih djelatnosti i sektora koji su usko povezani s turizmom. Upravo je to zajedništvo hrvatskom turizmu omogućilo da u ovim izazovnim vremenima ostvaruje pozitivna kretanja, a našoj zemlji odličnu i konkurentnu poziciju na globalnom turističkom tržištu. Iako smo večeras nagradili samo neke pojedince i turističke subjekte, najveća nagrada za sve nas je ovo večerašnje pozitivno ozračje, ali i optimizam prema budućnosti hrvatskog turizma.“

A predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović izjavio je:

„Danas smo nagradili one koji su poslovnim pokazateljima i kvalitetom usluge najviše doprinijeli izgradnji imidža Hrvatske kao prepoznatljive i svjetski poznate turističke destinacije koja ne nudi samo sunce i more. U svijetu koji se ubrzano mijenja, a očekivanja i konkurencija rastu, doživljaj i percepcija turističkog proizvoda se visoko cijene pa smo ovim nagradama dodatno podigli sve višu ljestvicu kvalitete našeg turizma. HGK će nastaviti poticati izvrsnost i još snažnije uvezivati turistički sektor s kompatibilnim gospodarskim granama kako bismo imali total dizajn tog doživljaja, od gradnje, preko sobe u kojoj gosti borave, okusa hrane pa do inovativnih digitalnih aplikacija, učinit ćemo sve da u turistički proizvod bude utkano što više hrvatskih proizvoda.“

Dani hrvatskog turizma (DHT), tradicionalni susret turističkih djelatnika te svih dionika u turističkom sustavu Republike Hrvatske, u organizaciji Ministarstva turizma i sporta, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske turističke zajednice i Hrvatske radiotelevizije, održava se u Šibeniku u turističkom naselju Amadria park Šibenik od 06. do 08. listopada.

Ove godine je napravljena internetska stranica www.danihrvatskogturizma.hr i mobilna aplikacija. Preko internetske stranice i aplikacije moguće je stvoriti profil i pratiti sve o događanjima, izletima i smještaju vezanim za Dane hrvatskog turizma 2022. Osim toga, na navedenoj stranici možete pronaći i detaljnije informacije o sudionicima na panelima i prezentacijama.

Nino Marić od Nino Marić
Nemojmo se zavaravati, za manje novaca i uz istu klimu i sliku plaže konkuriraju nam i Grčka i Turska.
Goran Gonar od Goran Gonar
Teza o nekvalitetnom obiteljskom smještaju i zastarjelom namještaju nikako da napusti javni prostor. Javila se i ove godine čim se ukazala prilika. Činjenica je pak da nikad nismo na Jadranu imali veći broj vila s bazenima i moderno opremljenih apartmana nego danas! Mi ne idemo na masovnost kao Grčka i Turska već na modernost i kvalitetu. Zato nema smisla uspoređivati.
+16 glasa
Željka Barišić od Željka Barišić
Iznimno sam zadovoljna Danima hrvatskog turizma koji su se ove godine održali u organizaciji Ministarstva turizma i sporta, HGK, HTZ i HRT-a. Predavanja su bila zanimljiva, a sav popratni sadržaj osebujan. Etno selo u sklopu događaja nam je ponudilo vrhunske kamenice, kao i sve ostale specijalitete od janjetine do dimljenog lososa i hobotnice ispod peke. Za zabavni dio pobrinuo se trio koji nam je uživo svirao dalmatinske hitove od Olivera do Tedija. Dodjela nagrada i završna svećanost cijelu priču su digle na najvišu razinu. Zaključak ovog druženja bi bio da je ova turistička sezona bila izvrsna, a od sljedeće možemo očekivati još veći broj turista i noćenja. Ako Dalmatince pitate što znači živjeti dobro, reći će vam - 3 mjeseca godišnje se baviti turizmom, a ostatak godine uživati :)) ne zvuči nam kao loš model :))) Što vi kažete? :)
Nino Marić od Nino Marić
Očito je problem mentaliteta Dalamtinaca. Uz takav način razmišljanja sezona (klasična tromjesečna) se niti neće produljiti. A to je odavno bitan cilj zbog ekonomskog opstanka ove gospodarske grane jer ta 3 mjeseca nisu dovoljna za gospodarsku stabilnost zemlje, uz sve rizike koje turizam ima. Osnove makro ekonomije. Nema promjene na bolje sve dok apartmani su više zastupljeniji u ponudi. U odnosu na hotelski smještaj. Iako se i to polako mijenja.
Željka Barišić od Željka Barišić
Ono što je postalo atraktivno posljednjih godina su luksuzni apartmani koji se pune od 1.5. - 1.10. s potencijalom kroz cijelu godinu, to bi trebalo ciljati :)
Domagoj Erol od Domagoj Erol
Hrvatskoj kronično nedostaje i atraktivni su s manje ulaganja nego u luksuzne apartmane - luksuzni kampovi. Pod luksuzni mislim da osim dovoljno mjesta za prihvatiti sve zainteresirane tokom ljeta, sadrže osim bazena i restorana mnoštvo popratnih sadržaja - sportske terene, zabava, shopping, dječji park, šetnice, itd.
Željka Barišić od Željka Barišić
U potpunosti se slažem  s tvrdnjom i podržavam tu strategiju :)
+13 glasa
Nino Marić od Nino Marić

Ozbiljni investitori godinama pokušavaju realizirati razne projekte po Jadranskoj obali (i u kontinentalnoj Hrvatskoj), od marina do luksuznih hotela, no sve stoji samo zato što pojedini lokalni politički moćnici (najčešće čitam po medijima da su članovi HDZ-a ali ne uvijek!) usporavaju ili odbijaju napredak. Pa se s turističkim projektima nekad teško ide dalje i ne može se graditi čak nekad i u građevinskim zonama. :(

Ipak vidim da svijetlih primjera ima, ipak se turizam u domovini razvija iako ne brzinom kojom bi htio. Turizam raste, prihodi rastu.

Uz sve uspjehe hrvatskog turizma, gorući problemi koji se vuku već desetljećima kod nas su i dalje:

 • kako produljiti sezonu -cjelogodišnji turizam, a ne sezonski
 • proširenje strukturnih kapaciteta u odnosu na male privatne apartmane (manjka velikk broj hotela, kampova...)
 • proširenje ponude s turističkim atrakcijama - samo krevet i more nije dovoljno da gost dođe ponovno 

Napretka ima, ali puno je još posla pred domaćim turističkim vizionarima.

Završio bih da je budućnost hrvatskog turizma u revalorizaciji planova (novi fokus, nove ideje, digitalizacija, ...) i održivost turizma (ne kratkoročna zarada, već projekti koji će dugo, dugo donositi prihode).

Marija Miljević od Marija Miljević
Kako sada stvari stoje, malih apartmana će uvijek nesrazmjerno biti više nego, kako pišeš, "velik broj hotela, kampova".
Nino Marić od Nino Marić
Ako se radi na tome, bit će poboljšanja, bez brige.
Domagoj Erol od Domagoj Erol
Istina Nino za gore 2. točku. Od ukupnog broja kreveta u 2019. na privatni smještaj otpada preko 60%. Koliko znamo, to je gotovo duplo više nego u Italiji, Grčkoj i Španjolskoj. A to nije onaj turizam koji podiže ljestvicu i koji bi trebao predvoditi u zaradi kao kod ovih navedenih triju zemalja koje pokazuju da je upravo u hotelskom biznisu glavni novac pa tako i utjecaj na BDP države.
Znatko medijski pokriva
TEHNOLOŠKA SENZACIJA GODINE

Zagreb
12. 10. 2023.

KUPI ULAZNICE
Znatko medijski pokriva
Engage in a new social, business and technological revolution

Zagreb
19. i 20. 10. 2023.

KUPI ULAZNICU
Znatko medijski pokriva

Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Powered by Intersec

Ljubljana
25. i 26. 10. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.0k pitanja

19.0k odgovora

6.1k komentara

1.5k korisnika

...